Select Menu


Δεν είναι κρυφό πλέον πως η Ευρώπη περνάει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της. Μία κρίση εκτενής που ξεσπά την οργή της τόσο οικονομικά, όσο και ανθρωπιστικά. Μία κρίση που έχει οδηγήσει πολλούς από τους Ευρωπαίους πολίτες να χάνουν τη δημοκρατική τους και κράτη μέλη της να μιμούνται Χιτλερικές τακτικές.

Από τη μία όχθη του ποταμιού που ονομάζεται κρίση στην Ευρώπη έχουμε την οικονομική κρίση των νοτίων χωρών. Με αποκορύφωμα την ανθρωπιστική κρίση που έχει εξαθλιώσει τον ελληνικό λαό και με άξιους συμπαραστάτες την κρίση σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία οι μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις είτε αδυνατούν να βρουν κάποια λύση είτε εθελοτυφλούν και επικεντρώνονται σε πολιτικές λαϊκής εξαθλίωσης. Έτσι λοιπόν οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι πολίτες των οποίων το dna έχει δημοκρατική προέλευση ενστερνίζονται ακραίες αντιλήψεις και απόψεις για έξοδο από την Ευρώπη και απομόνωση από τον επιμέρους Ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Από την άλλη όχθη του ποταμιού της Ευρωπαϊκής κρίσης συναντάμε το πλέον φλέγον ζήτημα που απασχολεί τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους Ευρωπαϊκούς λαούς και δεν είναι άλλο από το προσφυγικό / μεταναστευτικό. Ένα ζήτημα που απασχολεί την Ευρώπη πολλά χρόνια, τον τελευταίο χρόνο όμως δείχνει να μην έχει λύση. Ευρωπαϊκά κράτη αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορά τους, οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται και κραυγάζουν συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κρύβοντας πίσω από αυτά τη μεγάλη ελπίδα των ανοιχτών συνόρων στην Ευρώπη και την παύση αυτής της εξαθλιωτικής αντιμετώπισής τους. Και πάλι οι Ευρωπαίοι πολίτες διχάζονται και πάλι πολλοί από αυτούς τάσσονται υπέρ ακραίων αντιλήψεων, που φτάνουν στα όρια ή ακόμη και ξεπερνούν αυτά της φασιστικής Ευρώπης της εποχής Χίτλερ και Μουσολίνι.

Η δημοκρατία, η γνήσια και ουσιαστική δημοκρατία της οποίας κύριος εκφραστής είναι ο λαός οδεύει προς το να καταληφθεί στη σημερινή Ευρώπη. Και ο λόγος είναι ο εξής: Αποφάσεις παίρνονται σε συμβούλια μεγαλουπουργών και πρωθυπουργών με κλειστές (μεταφορικά και κυριολεκτικά) πόρτες, με τις μεγάλες δυνάμεις να μη μπαίνουν στη διαδικασία γνήσιου διαλόγου με τις υπόλοιπες χώρες και με τους πολίτες να πιάνονται απροετοίμαστοι. Κάτι τέτοιο ίσως για πολλούς από εσάς που διαβάζετε το κείμενο να μοιάζει ακραίο αλλά σκεφτείτε πόσες φορές τον τελευταίο καιρό έχει πάει χαμένη η ψήφος σας, έχουν πάει στράφι οι κόποι σας. Ναι για αυτό ευθύνεται τόσο η Ε.Ε τόσο και η εκάστοτε κυβέρνηση, το μερίδιο είναι ίσο.

Ίσως έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η Ευρώπη χρειάζεται ριζοσπαστικές αλλαγές. Αλλαγές που πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα. Κακά τα ψέματα όσο και αν θέλουμε να θεωρούμαστε το προπύργιο των δημοκρατικών καθεστώτων η Ευρώπη έχει πάψει να θυμίζει τη νέα κοπέλα που είναι ανοιχτόμυαλη και ελπιδοφόρα σε ιδέες και κινήσεις και μοιάζει περισσότερο από ποτέ με ηλικιωμένη κυρία με εμπειρίες ζωής, χωρίς να έχει τη δυνατότητα όμως για αντίδραση και για λήψη δραστικών αποφάσεων.

Λύση για το προσφυγικό πρέπει να βρεθεί άμεσα. Και όσο αυτή αργεί τόσο και εμείς πρέπει να εκφράσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε την αντίθεση μας. Και κάτι τελευταίο σε όλους αυτούς που έχουν χάσει την ανθρωπιά και τη σημασία του όρου δημοκρατία και αλληλοβοήθεια, σε όλους αυτούς του Ελληνάρες, τους πατριδολάγνους και τους ''εθνικιστές'' που επιθυμούν το διωγμό των προσφύγων με βαρβαρότητες να τους θυμίσω πως Έλληνες πρόσφυγες είχαν φιλοξενηθεί στη Συρία το 22'. Η ιστορία είναι ρόδα και γυρίζει και αν δεν το καταλάβουμε γρήγορα όλοι νομίζω πως ξέρουμε τι ακολούθησε λίγα χρόνια μετά το 22' τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο...

Χριστόδουλος Φερεντίνος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top