Select Menu


Ο αρχικός προγραμματισμός για την κατάρτιση κτηματολογίων έγινε το 1994 (!).

Σήμερα και εν έτη 2016  η ΕΚΧΑ προχώρησε στην ακύρωση του διαγωνισμού γνωστού και ως «ΚΤΗΜΑ 13», προϋπολογισμού 572 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δρομολογεί πλέον τις διαδικασίες για την προκήρυξη νέου!

Η ακύρωση του διαγωνισμού οριστικοποιήθηκε παρά τις παρασκηνιακές παρεμβάσεις που έγιναν με στόχο να εμπλακούν ακόμα και οι εκπρόσωποι των δανειστών έτσι ώστε οι στημένοι διαγωνισμοί να μην ακυρωθούν.

Οι συνολικά 28 διαγωνισμοί που αφορούσαν στην κτηματογράφηση 16 εκατομμυρίων δικαιωμάτων, δηλαδή του 65% της συνολικής έκτασης της χώρας, προκηρύχθηκαν τον Οκτώβριο του 2013 και υποβλήθηκαν 61 προσφορές από 20 διαγωνιζόμενα σχήματα.

Όπως έχει αποκαλύψει η εφημερίδα «Το Πoντίκι», ω του θαύματος, για τις 22 από τις 28 συμβάσεις οι μεγαλύτερες εκπτώσεις που δόθηκαν ήταν από 2,1% έως 5,5%, ενώ στις υπόλοιπες έξι συμβάσεις οι μεγαλύτερες εκπτώσεις κυμαίνονταν από 20% έως 35%.

Εν ολίγοις, η συντριπτική πλειονότητα των προσφορών δεν ήταν οικονομικά συμφέρουσες για το Δημόσιο αφού οι εκπτώσεις ήταν εξαιρετικά χαμηλές, ιδιαίτερα για τα δεδομένα της αγοράς εκείνη την εποχή.

Ξένα μελετητικά γραφεία που συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό άρχισαν να υποπτεύονται ότι κάτι περίεργο τρέχει όταν διαπίστωσαν ότι εναλλάξ οι ίδιες εταιρείες συμμετείχαν στους διαγωνισμούς προσαρμόζοντας τις εκπτώσεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που είναι γνωστές εδώ και πάνω από έναν χρόνο και στις διοικήσεις του ΕΚΧΑ, σε όποιους διαγωνισμούς συμμετείχαν μόνο ορισμένα ελληνικά γραφεία έστησαν τις προσφορές έτσι ώστε να μοιραστούν την πίτα των 500 εκατομμυρίων.

Για παράδειγμα, η έρευνα έδειξε ίχνη συνεννόησης αφού εναλλάξ προσέφερε πότε το ένα γραφείο έκπτωση 1,5% και πότε το άλλο, με αποτέλεσμα να μοιράζονται την πίτα.

Παράλληλα, σε όποιον διαγωνισμό συμμετείχαν και ξένα μελετητικά γραφεία, οι ίδιες ελληνικές εταιρείες έδιναν εκπτώσεις έως και 35% για να τους πετάξουν έξω από τη διαδικασία.

Η πρακτική αυτή έγινε αντιληπτή από τους ξένους, οι οποίοι προχώρησαν σε καταγγελία προς την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ) για προσυμφωνημένες προσφορές, «παγώνοντας» έτσι επί της ουσίας τη διαγωνιστική διαδικασία.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και η ΕΚΧΑ, θα προχωρήσουν στην επαναπροκήρυξη των μελετών αφού οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα έβαζε το έργο σε περιπέτειες και θα συνεπαγόταν μεγάλη καθυστέρηση λόγω των προσφυγών που θα έκαναν οι εταιρείες που έπεσαν στη λούμπα των στημένων διαγωνισμών.

Που πήγαν τα λεφτά της Ε.Ε. για το Εθνικό μας κτηματολόγιο;

Οι...γοργοί ρυθμοί με τους οποίους προωθήθηκε το έργο, είχαν τα παρακάτω αποτελέσματα:

Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ.Λαλιώτης το 2000 (6 χρόνια μετά)
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης αναγκάστηκε να μεταβεί ο ίδιος στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσει τους αρμόδιους επιτρόπους σχετικά με το μεγάλο έργο του Εθνικού Κτηματολογίου που γίνεται στη χώρα μας.

Η επίσκεψη Λαλιώτη στις Βρυξέλλες ­ αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ­ κατέδειξε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, ενός έργου που καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν κατάφερε να αρχίσει, αφ' ενός λόγω των τεράστιων δυσκολιών του και αφ' ετέρου λόγω των ισχυρών συμφερόντων που θίγονται.

Δήλωση υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ: διευκρινίζεται ότι ποτέ η Κομισιόν δεν έθεσε θέμα κατασπατάλησης των χρημάτων που προορίζονταν για το Κτηματολόγιο και εκείνο που φαίνεται να την απασχολεί είναι οι καθυστερήσεις του έργου.

Δήλωση ΠΕΧΩΔΕ το 2001 ( 7 χρόνια μετά ): Για το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και την κυβέρνηση, το Κτηματολόγιο είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας και από την πλευρά τους αναφέρουν ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να λυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Εταιρία Κτηματολόγιο Α.Ε

Τα χρέη της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο (έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του έργου) σε ιδιώτες μελετητές ξεπερνούν τα 12,5 δισ. δραχμές, ενώ 10.000 εργαζόμενοι σε 341 γραφεία κτηματογράφησης κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά.

Δήλωση Νέας Δημοκρατίας ( τότε αντιπολίτευση ) : ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ν. Λέγκας με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής της Ε. Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, με επιστολή του προς την κυβέρνηση «ζήτησε επισήμως την περικοπή των χρηματοδοτήσεων του Κτηματολογίου, τον έλεγχο των δαπανών και την επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν καθ' υπέρβαση των προϋπολογισμών των μελετών».

Απάντηση κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ: "Δεν υπάρχει τέτοια επιστολή - 55δις το κόστος."
Η.....πρόοδος του Κτηματολογίου επί ΠΑΣΟΚ: Μέχρι τώρα, το Εθνικό Κτηματολόγιο έχει απορροφήσει περίπου 55 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που υπερβαίνει κατά 8 δισ. δρχ. την προβλεπόμενη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά λόγω διαφόρων προβλημάτων, από τα 35 εκατομμύρια στρέμματα που είχε αρχικά προγραμματιστεί ότι θα κτηματολογηθούν, τελικά σήμερα έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο μόνο 9.500.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα!!.......

Ανακοίνωση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στα τέλη του 2002(!)
Το κτηματολόγιο θα είναι η απάντηση στο σημερινό κυκεώνα της γραφειοκρατίας. Με μια απλή βεβαίωση από το κτηματολογικό γραφείο, ο ιδιοκτήτης ακινήτου θα απαλλαγεί από 168 κατηγορίες πράξεων, που αντιστοιχούν σε 19 τύπους εγγράφων, τα οποία εκδίδονται από 20 διαφορετικές υπηρεσίες!

Δήλωση της τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β.Παπανδρέου: «Το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα», όπως έχει πολιτογραφηθεί, προχωρεί μετ' εμποδίων, με προοπτική να ολοκληρωθεί το 2010 και να καλύψει 33 εκ. δικαιώματα επί των ακινήτων, με τη διάθεση πόρων της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, σε τρέχουσες τιμές. Το 75% του ποσού (περίπου 650 δισ.)θα σηκώσουν οι πλάτες των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν και «κτηματόσημο», χωρίς όμως να απαλλαγούν από τους σημερινούς 30 και πλέον φόρους που βαρύνουν την ιδιοκτησία. Αλλα 185 εκ. ευρώ θα απαιτηθούν για την κάλυψη των πρώτων λειτουργικών εξόδων των κτηματολογικών γραφείων.
( πού πήγε η επιδότηση της Ε.Ε οέο;; )

Πάλι απ'την αρχή....δηλώσεις της υπουργού:

-Από την άνοιξη του 2003 και έως το τέλος του ίδιου χρόνου θα ολοκληρωθούν σταδιακά οι εκδικάσεις των δεύτερων ενστάσεων που έχουν υποβληθεί από ιδιοκτήτες στους 342 δήμους όπου προχώρησε το κτηματολόγιο.

-Μέσα στο 2003 ξεκινά το νέο πρόγραμμα κτηματογραφήσεων σε 61 δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

-Μέσα στο 2003 θα ξεκινήσει η μετατροπή 103 υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία, από τα οποία τα 38 μέσα στο πρώτο τρίμηνο. *Το 2004 θα ακολουθήσουν άλλοι 69 δήμοι σε πέντε νομούς της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό καλύπτει έκταση 4,4 εκ. στρεμμάτων με πληθυσμό 3,2 εκ. άτομα και 4,5 εκ. δικαιώματα, το 14% του συνόλου της χώρας. Το κόστος των μελετών ανέρχεται σε 283 εκ. ευρώ. Το 50% θα εξασφαλιστεί από το Γ' ΚΠΣ. ( το προηγούμενο ΚΠΣ τί απέγινε άραγε?? )

Το καλό το άφησε για το τέλος: Σχετικά με το πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την Κομισιόν, η υπουργός είπε ότι παρακρατήθηκε η πρώτη δόση. Μέσα στο 2003 θα έλθουν ελεγκτές για να εξετάσουν την υπόθεση και από το πόρισμά τους θα εξαρτηθεί η καταβολή της δεύτερης δόσης.

(δείτε παραπάνω τί είχε πει ο Λαλιώτης 1 χρόνο πριν! )

Δήλωση Π.Παυλόπουλου 2008 ( 14 χρόνια μετά ): «Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε είκοσι χρόνια χωρίς να παραδώσει Εθνικό Κτηματολόγιο. Και όταν ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ελέγξει την πορεία των χρημάτων του Εθνικού Κτηματολογίου έριξε πρόστιμο το οποίο πληρώνει σήμερα η Πολιτεία, ενώ παράλληλα προχωρά το Κτηματολόγιο»

Ωραία και ξεκάθαρη η δήλωση αλλά, μπορεί κανείς να μας πει, ποιοι φάγανε τα λεφτά της Ε.Ε χωρίς τελικά να γίνει τίποτε με το Κτηματολόγιο;

Μπορεί να μας πει κανείς, γιατί όλοι οι Έλληνες πρέπει μια ζωή από τη μια μεριά να πληρώνουμε για αυτά που άλλοι έκλεψαν και από την άλλη, όλοι τους να παραμένουν ατιμώρητοι, εκτός φυλακής συνεχίζοντας να κατέχουν σημαντικά δημόσια αξιώματα;

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top