Select Menu


Η πρόταση για δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην Ελλάδα είχε συζητηθεί για πρώτη φορά από την Γερμανική πλευρά, από τον υφυπουργό Οικονομίας Σ. Καπφέρερ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «υπάρχει η πρόθεση να δημιουργήσουμε ΕΟΖ, δηλαδή ένα φιλικό περιβάλλον με ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις και με κίνητρα, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν ευκολώτερα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Οι ΕΟΖ, οι οποίες περιλαμβάνουν την εφαρμογή ειδικών νομικών ή διοικητικών πλαισίων, μπορεί να είναι ένα εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων» (Το Βήμα, 28/8/2011).

Επίσης, ο τότε αντικαγκελλάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ, στην συνάντησή του με τον τότε ομόλογό του Χρυσοχοΐδη, δήλωσε ότι «η Γερμανία στηρίζει ουσιαστικά την προσπάθεια των οικονομικών ζωνών» (Ημερησία 22/10/2011).

Από την άλλη πλευρά , η Τουρκία, διά του τότε Γενικού της Προξένου στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρντίτς (2011), εξεδήλωσε το μεγάλο ενδιαφέρον της για την οικονομική παρουσία της Τουρκίας στην Θράκη και την ΕΟΖ. Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι για την ΕΟΖ έχουν ενδιαφερθεί πολλοί Τούρκοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Γερμανία.

Ειδικότερα, ο πρόξενος δήλωσε ότι «Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και την εμπορική συνεργασία….. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να πω ότι η Θράκη είναι ελκυστική για τους Τούρκους επενδυτές στο βαθμό που θα έπρεπε… Θα έπρεπε να ληφθούν περισσότερα μέτρα που θα έκαναν την περιοχή πιο ελκυστική…». (εφημερίδα Νεάπολις 1/2/2012).
Στην ημερίδα για την ΕΟΖ (Δεκέμβριος 2011) ο Σαρντίτς ισχυρίστηκε ότι στην Τουρκία υπάρχουν πάνω από 20 ζώνες ελεύθερου εμπορίου. Οι πρακτικές αυτές επέφεραν μάλιστα επιτυχή αποτελέσματα. Συνέχισε δε την ομιλία του ως εξής:

«Μία από τις μεγαλύτερες ΕΟΖ της Τουρκίας είναι και η ελεύθερη ευρωπαϊκή ζώνη στην κοντινή περιοχή της Τυρολόης (Τσόρλου)… για όσους επιθυμούν να δουν από κοντά πώς λειτουργούν οι ΕΟΖ, μπορεί να οργανωθεί μια εκδρομή στο Τσόρλου, για να δουν από κοντά την ελεύθερη οικονομική ζώνη. («www.azinlikca.net» 15/12/2011) Η «εκδρομή» αυτή έγινε πράξη πολύ σύντομα, αφού λίγες ημέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Ζώνη.
Ο πρόξενος έκανε δηλώσεις για «πολύ θετική εξέλιξη» και πρότεινε την τουρκική ΕΟΖ ως «παράδειγμα και για τις γειτονικές χώρες» («www.tourkikanea.gr» 20/1/2012).

Δεν χρειάζεται να τονίσουμε, παρά τις αντίθετες «διαβεβαιώσεις», ότι η ΕΟΖ, όπου έχει λειτουργήσει, αποτελεί έναν χώρο καταστρατήγησης των όποιων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει σε παγκόσμια κλίμακα. Για την ΕΟΖ, όμως, της Θράκης, το δεδηλωμένο ενδιαφέρον της Τουρκίας και της Γερμανίας προφανώς δεν αφορά μόνο οικονομικά σχέδια. Η οικονομική παρουσία της Τουρκίας (και της Γερμανίας) στην Θράκη αποτελεί μία νέα παράμετρο για την πολιτική της στην περιοχή.
Θα περιμένουμε όμως και την απάντηση της καταρρέουσας ελληνικής πολιτείας (στην Θράκη συνεχώς μειούμενης), καθώς και την όποια αντίδραση στη συνεχή αυξανόμενη (και οικονομική) παρουσία της Τουρκίας στην Θράκη.

Παρακολουθήστε αλόκληρη τη συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μάξιμουμ.

Θέματα που θίγονται στην παραπάνω συνέντευξη.

«Πάνε έξι χρόνια από τότε που η Ελλάδα υποδουλώθηκε στα μνημόνια. Από τότε μέχρι σήμερα, ανιδιοτελώς αναδείξαμε πολλές πτυχές που συνδέονται με τη νέα κατοχή, έχοντας ρίξει βάρος στην ιδιαίτερη Πατρίδα μας τη Θράκη. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, καταγγείλαμε το ρόλο της ναζιστικής φασιστικής Τουρκίας σε διάφορους τομείς της Θρακικής πραγματικότητας, κάνοντας παράλληλα ειδική αναφορά και στη Γερμανική παρουσία. Οι δύο αυτές δυνάμεις, με εμφανή πλέον παρουσία στη Θράκη, και όχι μόνον, συναντώνται γύρω από μία ακόμα ¨ιδέα σωτηρίας¨, την Ειδική Οικονομική Ζώνη.»

«Η Τουρκία .. έχει λειτουργήσει αρκετές Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Η πιο κοντινή είναι στην Τυρολόη. .. πριν τρία χρόνια έγινε με πρωτοβουλία του τότε προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή του Μουσταφά Σαρντίτς ειδική επίσκεψη στην Τυρολόη όπου πάρα πολλοί δυστυχώς εδώ επαγγελματικοί και άλλοι φορείς, «θαύμασαν» (μέσα σε χιλιάδες εισαγωγικά), το πως μια Ειδική Οικονομική Ζώνη με τους όρους και τους δομικούς λειτουργικούς παράγοντες που δημιουργεί αυτή, ουσιαστικά «αναπτύσσει» τη χώρα (το αναπτύσσει μέσα σε εκατομ. εισαγωγικά).»

«Αυτό είναι το πρότυπο που έχουνε στο μυαλό τους θεσμικοί και άλλοι για την ανάπτυξη της Θράκης και ειδικά του Έβρου;»

«Αυτό είναι το πρότυπο που έχουμε για τους νέους ανθρώπους οι οποίοι κατά χιλιάδες μεταναστεύουν τα τελευταία έξι χρόνια; Πάνω από 250 χιλιάδες, εκ των οποίων πάνω από 30 χιλιάδες γιατροί. Στη δεκαετία του ’60 φεύγαν τα καλύτερα χέρια τώρα φεύγουν τα καλύτερα μυαλά.»

Σχέση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών με τα hot spots και τα ειδικά κέντρα κρατήσεων.

«Υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα για το οποίο κανείς δε μιλά. Σήμερα η Τουρκία θα λάβει 3 δις ευρώ εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια θα τα δώσει η Ελλάδα. Περισσεύουν 25 εκατομμύρια ευρώ για να στηριχθεί ένα φασιστικό/ναζιστικό καθεστώς το οποίο λειτουργεί με όρους δουλέμπορου;»

«Πόσοι έχουνε καταγγείλει τον ρόλο της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτκό; .. Η Ρωσσία δεν έχει καταγγείλει επωνύμως δια του Προέδρου της το ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος και σε σχέση με το προσφυγικό;»

«Πόσοι Ευρωπαϊκοί φορείς και ΜΚΟ έχουνε καταγγείλει την Τουρκία προκειμένου να αναδειχτεί το πλήρες ζήτημα της διακίνησης ανθρώπων στο Αιγαίο; Πόσοι άνθρωποι έχουν καταγγείλει τη χώρα αυτή για τις άθλιες οικονομικές συνθήκες στις οποίες εργάζονται πρόσφυγες; Ναι σήμερα στην Τουρκία υπάρχουν πάνω από 2.5 εκατομμύρια Σύριοι κυρίως πρόσφυγες οι οποίοι εργάζονται σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες με άθλιες συνθήκες.»

«Στην Κίνα όπου παράγεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής σε διάφορους τομείς υπάρχουν ΕΟΖ. Μιλάμε για μετανάστευση πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπων από το Βορρά στης Κίνας στο Νότο, όπου εκεί οι άνθρωποι μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά σε άθλιες οικονομικές συνθήκες και σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.»

«Το 2011 σε συνεργασία με διάφορες θεσμικές και παραθεσμικές οργανώσεις, υπήρξαν οι πρώτες συζητήσεις για τη δημιουργία ΕΟΖ η οποία υποτίθεται θα ήταν η πρόταση ανάπτυξης για τη Θράκη. Αυτήν την πρόταση ανάπτυξης για τη Θράκη την στήριξε η τότε κυβέρνηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης τον Μιχάλη τον Χρυσοχοΐδη, δυνάμεις από τον Τούρκο πρόξενο και ειδικότερα από την Τουρκία δια του προξένου τους και άλλων παραγόντων, η Γερμανία με δηλώσεις υπουργών και υφυπουργών.»

«Έγιναν ημερίδες στην Αθήνα και στην Αλεξανδρούπολη, υπάρχουνε δύο μελέτες για τα ζητήματα αυτά οι οποίες λένε ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στη Θράκη με προσανατολισμό τον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Μιλάμε για μία κατάσταση όπου οι στοιχειώδεις εργατικές ελευθερίες είναι απαγορευμένες, δεν υπάρχει καμμία δέσμευση για ασφάλιση και μέσα στις ΕΟΖ επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας ενώ οι τοπικές κοινωνίες βυθίζονται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.»

«Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής έχει επικοδομητικό ρόλο στην ανάπτυξη της περοχής;
Ποιοί είναι αυτοί που συνεργάζονται με έναν θεσμικό παράγοντα ο οποίος λειτουργεί παραθεσμικά και έξω από κάθε διπλωματική πρακτική;
Γιατί ενδιαφέρεται τόσο να προχωρήσει η ΕΟΖ στην Ελληνική Θράκη;»

«Τι σχέδια έχει και η Τουρκία και η Γερμανία και πως αυτά μπορούν να συνυπάρξουν με μία υγιή οικονομική ανάπτυξη;»

«Έχουνε γίνει δηλώσεις, και πρόσφατες, από θεσμικούς παράγονες του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι μιλούν για ειδικές φορολογικές ζώνες προκειμένου οι επιχειρήσεις να μην πηγαίνουν στη Βουλγαρία. Την ίδια στιγμή που έχουμε μία μετανάστευση ανθρώπων έχουμε και μία μετανάστευση επιχειρήσεων.
Το πρότυπο για να γυρίσουν αυτοί οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις είναι οι ΕΟΖ;»

«Τι σχέση έχουν οι εδώ οικονομικές συνθήκες, και οι κοινωνικές φυσικά, με τις εκεί, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Τουρκία;»

«Γιατί αφήνονται να σβήσουν οι υπάρχουσες σήμερα υγιείς επιχειρήσεις της Θράκης; Οι οποίες είναι μετρημένες στα δάχτυλα αλλά είναι υγιείς, φορολογούνται στην Ελλάδα με φορολογικές συνθήκες οι οποίες ομοιάζουν με μαφία ..»

«Τα μηδενικά οφέλη της Θράκης από τη δημιουργία μιας τέτοιας ειδικής οικονομικής ζώνης, υποτίθεται για την απορρόφηση κάποιου εργατικού δυναμικού με τους χειρότερους δυνατούς όρους, συγκρίνονται με τους κινδύνους που υπάρχουν;»

«Αυτό συνδέεται με το προσφυγικό. Ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός δημιουργεί τέτοιες συνθήκες, πολεμικές, κοινωνικές, οικονομικές, προκειμένου να καταστρέψει αφενός το περιβάλλον το φυσικό και γενικότερα ό,τι μας έδωσε ο Θεός και το δεύτερο, το ανθρωπογενές. Το ανθρωπογενές και το φυσικό στη Συρία έχει καταστραφεί. Στην Ελλάδα πάει να καταστραφεί και να βουλγαροποιηθεί μία κατάσταση η οποία πραγματικά με την ΕΟΖ θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο.»

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε με τους ανθρώπους που είναι ζωντανοί και ανάμεσά μας υπάρχουνε πάρα πολλοί. Νομίζω ότι συν Θεώ μπορούμε να αναστήσουμε την Πατρίδα μας, έξω από κάτι και κάθετί που μας χωρίζει και κυρίως αυτό το οποίο προετοιμάζεται χωρίς να έχει ερωτηθεί κανείς από εμάς. .. Υγεία ψυχής και σώματος και συν Θεώ να μην χάνουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία μας είναι το μόνο που μας έχει απομείνει μαζί με την Πίστη μας.»

Πηγή: ΜΑΛΚΙΔΗΣ
Απομαγνηγοφώνηση αποσπασμάτων της συνέντευξης Φαίη/Αβέρωφ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top