Select Menu


Με εντολή του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, Κωνσταντίνου Μπούρα, προς τον γενικό πρόξενο της χώρας μας στο Ντίσελντορφ, στις 19 Νοεμβρίου του 2012, απορρίφθηκε η πρόταση για παραλαβή της «λίστας Μπόργιανς»!

Έγγραφο που καταδεικνύει ότι ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά έδωσε εντολή το 2012 στον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Ντίσσελντορφ να "αρνηθεί ευγενικά" την παραλαβή λίστας φοροφυγάδων για λογαριασμό της Ελλάδας απεκάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Στη συνέχεια τηλεφωνικών οδηγιών που έλαβα από τον Κ. Μπούρα απέρριψα ευγενικά προς τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Dr. Walter Borjans την πρόταση του για συνεργασία στο γνωστό θέμα» αναφέρει ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσσελντορφ σε έγγραφο της 19 Νοεμβρίου του 2012 που απεστάλη προς τον τότε υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη.

Το έγγραφο απεκάλυψαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρηστος Καραγιαννίδης και Αννέτα Καββαδία επισημαίνοντας ότι «καίει» την τρικομματική συγκυβέρνηση του 2012. Διερωτώνται μάλιστα για ποιους λόγους η τρικομματική απέρριπτε προτάσεις για διερεύνηση ενδεχομένων πηγών εσόδων και επέλεξε το δρόμο της δραματικής μείωσης συντάξεων. «Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλουν απαντήσεις» πρόσθεσαν οι δύο βουλευτές. Σημειώνουν μάλιστα ότι η εν λόγω λίστα είχε αγοραστεί νομίμως από τις αρμόδιες αρχές της Βόρειας Ρηναννίας Βεστφαλίας.«Πρόκειται περί γελοιότητας», σχολίασαν από το περιβάλλον του πρ. διευθυντή του γραφείου του πρ. πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, καθώς – όπως αναφέρουν – ο ίδιος ο Μπόργιανς, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και στον Αλέξη Παπαχελά δήλωσε ότι παρέλαβε την λίστα με τους Έλληνες φοροφυγάδες την ‘Ανοιξη του 2015.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν ότι ο γενικός πρόξενος του Ντίσελντορφ, ήδη από τις 8 Οκτωβρίου του 2012, ενημέρωσε τις εθνικές αρχές ότι ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Βεστφαλίας – Ρηνανίας, Dr Nordert Walter – Borjans, τον προσκάλεσε για να συζητήσουν «θέμα οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων», ζητώντας σχετικές οδηγίες. Σε επόμενη επικοινωνία, στις 19 Νοεμβρίου του, ο γενικός πρόξενος απευθύνθηκε εγγράφως στον τότε υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, ενημερώνοντάς τον ότι απέρριψε ευγενικά την πρόταση «σε συνέχεια τηλεφωνικών οδηγιών», που έλαβε από τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, κ. Κωνσταντίνο Μπούρα.

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές θέτουν τα ερωτηματικά:

-Για ποιους λόγους ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, «προφανώς κατόπιν εντολών του ιδίου», δεν αποδέχθηκε την πρόταση για παραλαβή της «λίστας Μπόργιανς», που είχε νομίμως αγοραστεί από τις αρμόδιες αρχές της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας;

– Για ποιους λόγους η τρικομματική κυβέρνηση απέρριπτε προτάσεις για διερεύνηση ενδεχόμενων πηγών εσόδων και επέλεξε τον δρόμο της δραματικής μείωσης συντάξεων και της λήψης επώδυνων μέτρων;

«Δυστυχώς, για όσους βιάστηκαν να μιλήσουν, η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών έρχεται να ανατρέψει την αφήγηση όλων όσοι μας κατηγόρησαν για λασπολόγους. Τα έγγραφα δε, που συνοδεύουν την απάντηση του ΥΠΕΞ, καίνε την τρικομματική κυβέρνηση, της οποίας υφυπουργός Εξωτερικών, της οποίας ήταν ο κ. Κούρκουλας», ανέφεραν οι βουλευτές.

Το περιβάλλον του Κ. Μπούρα

Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Μπούρα, από την άλλη, το 2012 η επικοινωνία αφορά σε αίτημα του κ. Μπόργιανς προς την Ελλάδα για τεχνική βοήθεια αφού την λίστα που είχε τότε στα χέρια του, αφορούσε Γερμανούς φοροφυγάδες, ενώ για τους Έλληνες παρελήφθη το 2015.

Τότε, όπως αναφέρουν από το περιβάλλον του κ. Μπούρα, από την ελληνική πλευρά η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι δεν γίνεται δεκτή η πρόταση για τεχνική βοήθεια καθώς η Ελλάδα συνεργάζεται με κράτη και όχι κρατίδια, όπως αυτό της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας, και παρέπεμψαν τον κ. Μπόργιανς στον υπουργό της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Δεν αφορούσε καμία λίστα το αίτημα, η οποία άλλωστε δεν υπήρχε το 2012, αφορούσε τεχνική βοήθεια. Πρόκειται περί γελοιότητος», επισήμαναν από το περιβάλλον του Κ. Μπούρα, προσθέτοντας πως υπάρχει επίσης δήλωση του τότε υπουργού Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν περιήλθε ποτέ σε γνώση του τέτοιο θέμα.

Δήλωση του Κωνσταντίνου Μπούρα, πρώην Γενικού Γραμματέα του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ

Με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός μου, σε δήθεν αποκαλύψεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την λίστα Μπόργιανς δηλώνω:

«Η αγωνιώδης απόπειρα της κυβέρνησης να απεγκλωβιστεί από τα εκρηκτικά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, δεν θα πετύχει. Όσο χαμηλά κι αν πέσει, όση λάσπη κι αν χρησιμοποιήσει, όσο κι αν δουλέψει ο καλοστημένος μηχανισμός προπαγάνδας, το Προσφυγικό, το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό θα μείνουν και θα αξιολογούν αμείλικτα τον πρωθυπουργό και όσα ο ίδιος υποσχέθηκε στο λαό για να πάρει την εξουσία. Ποσά ψέματα άραγε θα πει για να διατηρηθεί σε αυτή, και πόσοι λεκέδες ατιμίας θα αφήσουν ακόμα το στίγμα τους σε αυτή την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα;

Δηλώνω λοιπόν:

Πρώτον, ο ίδιος ο κ. Μπόργιανς σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό (ΣΚΑΙ, στην εκπομπή Ιστορίες, στις 27 Ιανουαρίου 2016) δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι παρέλαβε τα στοιχεία για λίστα Ελλήνων καταθετών την ‘Ανοιξη του 2015 (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) και την παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) τον Νοέμβριο του 2015.

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Καραγιαννίδη, επιχείρησε να εμπλέξει την προηγούμενη κυβέρνηση με συνεχείς υπαινιγμούς και ερωτήσεις μπερδεύοντας εσκεμμένα την πρόταση του κρατιδίου Ρηνανίας – Βεστφαλίας για παροχή τεχνικής βοήθειας στη χώρα με την δήθεν ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων το 2012, που όμως ο ίδιος ο κ. Μπόργιανς δήλωσε ότι περιήλθε στα χέρια του την ‘Ανοιξη του 2015, επί κυβερνήσεως κ. Τσίπρα. Η πρώτη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε στον κ. Στουρνάρα. Υπήρξε άμεση και έντονη απάντηση στην προπαγάνδα ΣΥΡΙΖΑ – διάψευση. Η δεύτερη επίθεση, έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών, με γραπτή ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε ανοιχτή – δημόσια επιστολή του τέως υφυπ. Εξωτερικών, κ. Κούρκουλα, με την οποία κατακεραύνωσε και αποκάλυψε τα ψέματα και την παραπληροφόρηση. Η τρίτη είναι σε μένα… Αιδώς Αργείοι!

Τρίτον, η λίστα με Έλληνες καταθέτες δεν προτάθηκε να δοθεί ποτέ σε μένα ή οποιονδήποτε καθ ύλην αρμόδιο υπουργό. Η μόνη επικοινωνία που είχα με τον κ. Πρόξενο, ήταν όταν με ενημέρωσε τηλεφωνικά για την πρόθεση του κ. Μπόργιανς περί παροχής τεχνικής βοήθειας για ζητήματα φοροδιαφυγής από το κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Του απάντησα ότι καταρχήν η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με κράτη, όχι κρατίδια, και του συνέστησα να απευθυνθεί στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό.

Η γελοιότητα, έχει και όρια. Όταν όμως υποκαθίσταται από την αθλιότητα, τα ψεύδη και την παραπληροφόρηση, γίνεται επικίνδυνη. Δυστυχώς, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθοδηγείται από την ραδιουργία και το ψέμα, κάτι που την οδηγεί στον εξευτελισμό…

Έναντι αυτής της αθλιότητας, τον λόγο έχουν τα ελληνικά δικαστήρια».

Μας τα μπερδεύει ο κ. Μπούρας

Αυτό που φαίνεται περίεργο είναι το επιχείρημα που επέλεξε το «περιβάλλον του Κ. Μπούρα» για να στηρίξει τη διάψευση. 

Σύμφωνα με αυτό το επιχείρημα, η απόρριψη της συνεργασίας με τον υπουργό του κρατιδίου Βεστφαλίας – Ρηνανίας, αφορούσε στην προσφορά τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα και «η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι δεν γίνεται δεκτή η πρόταση για τεχνική βοήθεια καθώς η Ελλάδα συνεργάζεται με κράτη και όχι κρατίδια, όπως αυτό της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας, και παρέπεμψαν τον κ. Μπόργιανς στον υπουργό της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

Είναι περίεργο, διότι και η Βαυαρία είναι κρατίδιο και όχι κράτος. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στο να παρουσιαστεί ως τεράστια επιτυχία η επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αν. Σαμαρά στο κρατίδιο της Βαυαρίας επίσης το 2012, καθώς και να δοθεί ιδιαίτερη λάμψη στη «χείρα οικονομικής συνεργασίας» που έτεινε ο Βαυαρός πρωθυπουργός του κρατιδίου προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. (Τους βλέπουμε χαμογελαστούς στη φωτό)


Ας αποφασίσουν, λοιπόν, τα … περιβάλλοντα, αν το 2012 ήταν σημαντικά τα γερμανικά κρατίδια και οι προτάσεις συνεργασίας τους ή όχι. Και τα δύο δε μπορούν να συμβαίνουν. Κατά τα λοιπά, ας διάβασουμε πως περιέγραφε τότε η Deutsche Welle την επίσκεψη Σαμαρά σε ένα από τα … ασήμαντα κρατίδια με τα οποία η Ελλάδα δεν καταδεχόταν να συνεργαστεί.
«Ο Βαυαρός πρωθυπουργός παρέκαμψε τη σφοδρή κριτική στελεχών του κόμματός του κατά της Ελλάδας και έτεινε χείρα οικονομικής συνεργασίας. 
Η συνάντηση στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης του γερμανικού Τύπου.
Κλίμα συμφιλίωσης, ίχνος κριτικής, διάθεση για ενδυνάμωση της συνεργασίας. Σε αυτό το τρίπτυχο συμπυκνώνει ο γερμανικός τύπος τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ (Κυριακή) στο Μόναχο ο Αντώνης Σαμαράς με τον βαυαρό πρωθυπουργό Χόρστ Ζεεχόφερ. 
Το περιοδικό Stern στην ιστοσελίδα του παίρνει αφορμή από την επισημότητα του πρωτοκόλλου στο δείπνο για να υπογραμμίσει τη σημασία που έδωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ στο να κατέβουν οι τόνοι. «Υποδέχτηκε τον προσκεκλημένο του με όλες τις τιμές του βαυαρικού πρωτοκόλλου. Σερβιτόροι με λιβρέες προσέφεραν ένα γεύμα τεσσάρων πιάτων, από βαυαρική πάπια μέχρι ελληνικό γιαούρτι. Ακόμη και ο σεφ έβαλε τα δυνατά του για την ειρηνική συμβίωση ανάμεσα στους βαυαρούς και τους έλληνες». 
Deutsche Welle

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top