Select Menu


Έντιμη ομολογία Μουζάλα: «Ο ένας στους δύο είναι παράνομος»

Τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στο προσφυγικό έκρουσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ομολογώντας ουσιαστικά ότι «η Ελλάδα θα γεμίσει ξένους και ότι ο ένας στους δύο είναι παράνομος μετανάστης».

Της Ελευθερίας Σακκέτου

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, αποκάλυψε ότι πλέον όσοι περνούν στη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια είναι κατά 50% παράνομοι μετανάστες και κατά 50% πρόσφυγες, όταν πριν από δύο μήνες η αναλογία ήταν 80% πρόσφυγες και 20% παράνομοι μετανάστες*.

«Η φυσική ροή των πραγμάτων είναι να εγκλωβιστεί ένας διαχειρίσιμος αριθμός προσφύγων στην Ελλάδα, της τάξης των μερικών δεκάδων χιλιάδων. Όταν κλείσουν τα σύνορα και φτάσει στο Μαρόκο το μήνυμα ότι δεν περνούν στην Ευρώπη αλλά κρατούνται και επαναπατρίζονται, τότε η ροή θα σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιθανότητα να κλείσουν τα σύνορα για όλους είναι υπαρκτή και αυτός είναι ο ένας από τους λόγους που συνεχίζεται η ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα. Ο δεύτερος λόγος, κατά τον κ. Μουζάλα, είναι η συνέχιση της ύπαρξης κυκλωμάτων στην Τουρκία, τα οποία τροφοδοτούν μετανάστες χωρίς χαρτιά στην προσφυγική ροή. Κατά τον υπουργό «ακόμα και η Ελλάδα δεν έχει πρακτική απόδειξη ότι η Τουρκία προσπαθεί να σταματήσει τους δουλεμπόρους».

Στο μεταξύ, ο κ. Μουζάλας, αφού είπε ότι «κάποιους πρόσφυγες τους φιλοξενούμε και ακολουθούμε την οδό της μετεγκατάστασης», τόνισε ότι για τους μετανάστες υπάρχουν τρεις δυνατότητες: Να ζητήσουν άσυλο, να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει μέλλον εδώ και να ζητήσουν επαναπατρισμό ή να υπάρξει αναγκαστικός επαναπατρισμός, αλλά αυτό έχει δυσκολίες, λόγω δυσαρμονίας ανταπόκρισης κάποιων χωρών, όπως το Πακιστάν.

Ακόμη, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στην προσπάθεια γνωστής ιστοσελίδας να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους Έλληνες νησιώτες που βοήθησαν στο τεράστιο προσφυγικό κύμα το οποίο δέχτηκε η χώρα τους προηγούμενους μήνες. «Έχω βάλει κάποιους ανθρώπους να μελετήσουν πως μπορούμε να σπρώξουμε αυτήν την κίνηση. Δεν έχω να σας πω ακόμα κάτι. Ελπίζω να βρίσκομαι στην ευτυχή θέση να μπορώ να μιλήσω κάποτε και γι αυτό»…

Ο κ. Μουζάλας μίλησε ακόμη για την επίσκεψη της Βανέσα Ρεντγκρέιβ. «Η επαφή μαζί της ήταν ένα πολιτιστικό σοκ. Είναι μία μεγάλη γυναίκα, πανέμορφη, σαν αγιογραφία. Εκπέμπει γαλήνη και αποφασιστικότητα οι οποίες είναι εκπληκτικές. Ας μην ξεχνάμε όμως πως, πέρα από το ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του αιώνα μας, υπήρξε και σε όλη της τη ζωή αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τέλος, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στους τριγμούς στη Ζώνη Σένγκεν, σημειώνοντας: «Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στο προσφυγικό να δώσει ώθηση σε τέτοιες απόψεις που προϋπήρχαν. Με αυτή την έννοια, δουλειά της κυβέρνησης και της χώρας μας είναι να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, την ιδέα της μεγάλης και αδιατάραχτης Σένγκεν. Είμαι αναγκασμένος να δουλεύω σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχω την πολυτέλεια να είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος».

Πηγή εφημ. «Ανεξαρτησία»

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top