Select Menu


Του Παναγιώτη Στάθη

Μείζoν ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων εκτιμούν νομικές πηγές ότι δημιουργεί η "μνημονιακή" απαίτηση προς την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να εκχωρήσει περί τα 10 εκατομμύρια προσωποποιημένα ΑΦΜ στην Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Το αίτημα – απαίτηση έχει παγώσει καθώς όπως φαίνεται από τον Νοέμβρη του 2014 οπότε και ψηφίστηκε ως προαπαιτούμενο του προηγούμενου μνημονίου, η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων προβάλλει αντιστάσεις και αντιπροτείνει να διαβιβαστούν "μασκαρεμένα" τα στοιχεία, όπως γίνεται συνήθως σε περιπτώσεις διαβίβασης φορολογικών δεδομένων για στατιστικούς λόγους. Δηλαδή να διαβιβάζονται τα πάντα χωρίς να είναι ευδιάκριτα τα ονόματα.

Άλλωστε η ΕΛΣΤΑΤ ως γνωστόν ως στατιστική αρχή, αναζητά στατιστικά και όχι προσωπικά δεδομένα. Η διαβίβαση όμως όλων ονοματεπωνύμων και των ΑΦΜ έχει σηκώσει μεγάλη ένταση στις σχέσεις των δυο υπηρεσιών, αφού το υψηλότερο επίπεδο της ΓΓΔΕ επιθυμεί να τα αποστείλει, όπως και οι κυβερνήσεις τόσο του 2014 όσο και η σημερινή, για λόγους προφανώς συμμόρφωσης στις απαιτήσεις της τρόικας, χωρίς μάλιστα να έχει ζητηθεί η γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η υπόθεση έχει σοβαρά ζητήματα προς απάντηση:

Α) Γιατί χρειάζεται τα προσωποποιημένα στοιχεία των Ελλήνων η ΕΛΣΤΑΤ;


Άλλωστε στο μνημόνιο συνεργασίας περιγράφονται όλες οι απαιτήσεις που καλύπτουν:

- Ονοματεπώνυμα - ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων, επωνυμία επιχείρησης, τίτλος, email, φαξ, διεύθυνση, τηλέφωνο, κωδικούς δραστηριότητας, νομική μορφή, αρχεία επιχειρήσεων και υποκαταστημάτων, έντυπα Ε1, Ε3, Ε5, ισολογισμούς, καταστάσεις πελατών και προμηθευτών με τις ΔΟΥ τους, κλπ…

Σε τρίτα πρόσωπα

Η απροθυμία εκτέλεσης της εντολής για νομικούς κυρίως λόγους από τις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ, οδήγησε την κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβρη να νομοθετήσει επιπλέον και να ζητεί τα στοιχεία αυτά να παρέχονται όχιμόνο στην ΕΛΣΤΑΤ αλλά και σε εξουσιοδοτημένα από αυτή πρόσωπα.

Β) Δηλαδή τα προσωπικά στοιχεία (πέραν των φορολογικών) καθενός από εμάς θα μπορούσαν να σταλούν, είτε π.χ σε εισπρακτικές εταιρίες, είτε σε ξένα funds που θα αγοράζουν κόκκινα δάνεια;
Η "κακόβουλη" αυτή σκέψη δημιουργεί προφανώς προβληματισμούς. Πρόκειται για τον ν.4346/15(ΦΕΚ Α 152/20-11-2015) με τίτλο "επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις", που αναφέρει:

"Άρθρο 1.

1. Η περίπτωση στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 17 του Ν. 4174/2013 (Α΄170) αντικαθίσταται ως εξής: "στ) σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ. και δημοσίων οργανισμών με αρμοδιότητα διαχείρισης, παρακολούθησης και ελέγχου χρηματοδοτήσεων και ενισχύσεων ή επιδοτήσεων από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους".

2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 17 του Ν. 4174/2013 προστίθεται παράγραφος 2, αναριθμουμένων των επόμενων παραγράφων, ως εξής:

"2. Τα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου χορηγούν σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ή σε εξουσιοδοτημένα πρόσωπα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), προσωπoιημένα στοιχεία ανά ΑΦΜ, καθώς και συγκεντρωτικά στοιχεία, τα οποία τηρούνται στη Φορολογική Διοίκηση, με την υποχρέωση χρήσης αυτών, αποκλειστικά για το σκοπό για τον οποίο ζητούνται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 8 του Ν. 3832/2010, όπως ισχύει."

Τι απαντά η Ελληνική Στατιστική Αρχή
Με ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ διευκρινίζει τα εξής:

"Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων στα οποία θα έχει πρόσβαση η ΕΛΣΤΑΤ, σύµφωνα µε τη διάταξη που συµπεριλήφθηκε στο Πολυνοµοσχέδιο (Ν 4346/2015), αφορούν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις - και όχι σε φυσικά πρόσωπα - και χρησιµοποιούνται αποκλειστικά για την κατάρτιση των σχετικών στατιστικών και την ενηµέρωση του στατιστικού µητρώου επιχειρήσεων που τηρεί η ΕΛΣΤΑΤ.

Η διαβίβαση στην ΕΛΣΤΑΤ στοιχείων ταυτότητας των επιχειρήσεων, όπως το ΑΦΜ, είναι απαραίτητη στο πλαίσιο της συµπλήρωσής τους, µε επιπλέον στοιχεία τα οποία είναι διαθέσιµα σε άλλες διοικητικές πηγές ή προέρχονται από στατιστικές έρευνες. Η ΕΛΣΤΑΤ πέραν των αυστηρών διατάξεων για την τήρηση του στατιστικού απορρήτου που προβλέπονται στον στατιστικό Νόµο (Ν 3832/2010), έχει αναπτύξει τις κατάλληλες τεχνολογικές υποδοµές και έχει λάβει όλα τα αναγκαία µέτρα, τόσο για την ασφαλή υποδοχή των στοιχείων όσο και για την ασφαλή επεξεργασία τους εντός των εγκαταστάσεών της".

Ερωτήματα

Όσον αφορά στα περί μη αιτήματος για χορήγηση ΑΦΜ φυσικών προσώπων, αφενός οι πληροφορίες του Capital.gr μιλούν για καθολικό αίτημα χορήγησης προς τις υπηρεσίες και αφετέρου στο μνημόνιο συνεργασίας (βλ. Αρχεία στήλη δεξιά) στη σελίδα 3 αναφέρει επί λέξει ως υποχρεώσεις της ΓΓΔΕ προς την ΕΛΣΤΑΤ:

"Να παρέχει στην ΕΛΣΤΑΤ τα ακόλουθα στοιχεία επιχειρήσεων/νομικών μονάδων, φυσικών και μη φυσικών πρόσωπων και ασκούντων ελεύθερα επαγγέλματα, απο το μητρώο ΤΑΧΙΣ που τηρεί:
Α) ΑΦΜ
Β) Ονοματεπώνυμο, Επωνυμία, τίτλος επιχείρησης κλπ)

Η απάντηση της στατιστικής αρχής δεν απαντά στο βασικό ερώτημα του ρεπορτάζ που είναι αν έχει δοθεί άδεια απο την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Δεν απαντάται επίσης ένα κομβικό ερώτημα, που αφορά στο ποιά είναι τα τρίτα "εξουσιοδοτημένα πρόσωπα" στα οποία θα πρέπει να διαβιβάζονται τα στοιχεία.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top