Select Menu


Δανειζόμενος τον τίτλο του βιβλίου του Νίκου Μπογιόπουλου ΄΄είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε΄΄, προσπαθώ να ερμηνεύσω το φαινόμενο των πολιτικών αντιπαραθέσεων που αγγίζουν τα όρια του φανατισμού και της βίας.

Πολιτικοί και ιδεολογικοί χώροι θα υπάρχουν παντού, καθώς θα υπάρχουν πάντα και άνθρωποι που ανήκουν σε αυτούς και θα τους υπερασπίζονται. Άκρως δημοκρατικό, άκρως πλουραλιστικό. Μία υγιής κοινωνία επιβάλλεται να έχει ποικίλες φωνές για να προοδέψει και να αναπτυχθεί. Κάποιος πρέπει να κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση στην εκάστοτε κυβέρνηση. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτές οι φωνές φεύγουν από τα όρια της αντιπαράθεσης και του διαλόγου και πηγαίνουν στα όρια του φανατισμού και της επίθεσης;

Το πρόβλημα της σημερινής πολιτικής σκηνής είναι ο εξτρεμισμός. Ακούγονται απόψεις ότι η τάδε ιδεολογία φταίει. Λάθος. Δεν φταίει η ιδεολογία, φταίνε οι εξτρεμιστές της ιδεολογίας. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν τις ιδέες τους με την βία. Τα παραδείγματα πολλά. Η εθνικιστική ιδεολογία υπήρχε και θα υπάρχει.

Το πρόβλημα είναι οι εξτρεμιστές χρυσαυγίτες και οι χρυσαυγίτες κάθε χώρας. Άνθρωποι ενάντια στην εξουσία υπήρχαν και θα υπάρχουν. Το πρόβλημα είναι οι τύποι που σπάνε και καίνε τις περιουσίες συνανθρώπων τους με φασιστικό τρόπο. Ακόμα και στους κόλπους των θρησκειών. Όλοι οι μουσουλμάνοι δεν είναι τζιχαντιστές. Δεν κατακρίνω το Ισλάμ που κάποιοι ενστερνίζονται, αλλά τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους που προσπαθούν να επιβάλλουν την ιδεολογία τους.

Είναι ο εξτρεμισμός, λοιπόν, αυτός που ευθύνεται. Αυτός που κάνει τους ανθρώπους να μάχονται ο ένας τον άλλον, όχι η ιδεολογία. Η ιδεολογία υπάρχει. Δεν αλλάζει αυτό. Όταν η παγκόσμια κοινωνία καταφέρει να περιορίσει τους εξτρεμιστές, σίγουρα θα γίνει καλύτερη. Όταν η παιδεία έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, σίγουρα οι εξτρεμιστές θα λιγοστευόσουν. Άλλωστε, το έχει πει και ο Νέλσον Μαντένα. ΄΄Το μεγαλύτερο όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο είναι η παιδεία΄΄.

Πάνος Πουρνάρας, 
Τελειόφοιτος στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top