Select Menu


Στο κατώφλι του 21ου αιώνα οι διεθνείς εξελίξεις σημαδεύονται από τη βάρβαρη και απάνθρωπη επιχείρηση του ιμπεριαλισμού να επιβάλει τη "νέα τάξη πραγμάτων" σε όλο τον κόσμο.

Η ανθρωπότητα ζει ζοφερές στιγμές, εξαιτίας της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, που εκδηλώνεται σε έκταση και βάθος στην οικονομία, τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική πολιτική, στο πολιτικό σύστημα, τον ιδεολογικό, πολιτιστικό τομέα, τις διεθνείς σχέσεις, το περιβάλλον

Ο ιμπεριαλισμός αποτελεί πολιτική επέκτασης του ελέγχου ή της εξουσίας που ασκείται σε ξένες οντότητες ως μέσο απόκτησης και/ή διατήρησης μιας αυτοκρατορίας.

Αυτό συμβαίνει είτε μέσω άμεσης εδαφικής κατάκτησης ή εποικισμού είτε διαμέσου έμμεσων μεθόδων άσκησης ελέγχου στα πολιτικά και/ή τα οικονομικά πράγματα άλλων κρατών. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει την πολιτική επικυριαρχίας ενός έθνους σε άλλες χώρες, ανεξάρτητα από το αν το έθνος θεωρεί τον εαυτό του μέρος της αυτοκρατορίας. Η «Εποχή του Ιμπεριαλισμού» συνήθως αναφέρεται στην περίοδο του Νέου Ιμπεριαλισμού που άρχισε το 1860, όταν κυρίαρχα ευρωπαϊκά κράτη ξεκίνησαν τον αποικισμό άλλων ηπείρων.

Ετυμολογικά, όρος ιμπεριαλισμός προέρχεται από τη λατινική λέξη imperium (αυτοκρατορία) και αρχικά αποτέλεσε νεολογισμό στη γαλλική γλώσσα (impérialisme) κατά τα τέλη του 1800 για να περιγράψει την πολιτική κάποιων κρατών, όπως οι επεκτάσεις της Βρετανίας και της Γαλλίας στην Αφρική και την Αμερική.

Στο έργο του Ιμπεριαλισμός, το Ανώτατο Στάδιο του Καπιταλισμού ο Λένιν υποστήριξε ότι ο καπιταλισμός στις αρχές του 20ου αιώνα πέρασε σε ένα νέο στάδιο, τον ιμπεριαλισμό, αποσκοπώντας στην εύρεση νέων αγορών και πόρων. Η θεωρία της μετάβασης του καπιταλισμού στο νέο στάδιο, τον ιμπεριαλιστικό καπιταλισμό υποστηρίχτηκε επίσης από την Ρόζα Λούξεμπουργκ. Το βασικό χαρακτηριστικό του ιμπεριαλισμού σε σχέση με την προηγούμενη ποιότητα του καπιταλισμού είναι κατά τον Λένιν "το πέρασμα από την κατάκτηση των εδαφών στο μοίρασμα και ξαναμοίρασμα των αγορών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Μοίρασμα των αγορών σημαίνει και εξαγωγή των καπιταλιστικών κοινωνικών σχέσεων στις αποικίες".

Έκτοτε, ο όρος αυτός έχει επεκταθεί από τους Μαρξιστές διανοούμενους ώστε να αποτελεί συνώνυμο της καπιταλιστικής διεθνούς αγοράς και του τραπεζικού συστήματος

Το ιμπεριαλιστικό σενάριο που ακολουθείται απο τους επικυρίαρχους για την εγκαθίδρυση της αυτοκρατορίας τους είναι δεκαετίες τώρα το ίδιο...

Ο Μιλόσεβιτς κατέστρεψε τον λαό του.


Ο Σαντάμ ψέκαζε με θανατηφόρα αέρια τον λαό του.


Ο Καντάφι πυροβολούσε τον λαό του.


Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν σκότωσε τον θείο του κι άλλους αξιωματικούς


Ο Άσαντ δεν μπορεί να σταματήσει να σκοτώνει τον λαό του.


Μόνο όσες χώρες έχουν ΚΡΑΤΙΚΕΣ Κεντρικές Τράπεζες ...υποφέρουν από δικτάτορες που ξαφνικά τους τσιμπάει μία μύγα τσε-τσε κι αρχίζουν να σκοτώνουν τους λαούς τους

Και τότε οι «φιλάνθρωποι» Δυτικοί παρεμβαίνουν δυναμικά και «σώζουν» τους λαούς από τους «κακούς δικτάτορες».

Μόνο στο ΙΡΑΚ οι «καλοί» φρόντισαν να πεθάνουν μαζί με τον «δικτάτορα ...και 1.500.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων 576000 παιδάκια.


Κι όπως είπε και η ύαινα του σιωνισμού Madeleine Albright ...«Άξιζε να πεθάνουν μισό εκατομμύριο παιδάκια...»


Μάλιστα στην περίπτωση που ο ίδιος ο Obama, ο κλόουν της Goldman Sachs ...σκοτώσει Αμερικανούς πολίτες ... τότε δεν είναι και πολύ τραγικό ...Δεν γίνεται καν πρώτη είδηση.


Στην περίπτωση των Δυνάμεων του «Καλού» ...οι κυβερνήσεις μπορούν ΝΟΜΙΜΑ να σκοτώσουν τους δικούς τους πολίτες αν και πάντα προτιμούν να εξολοθρεύουν μαζικά άμαχους χωρών που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ , τη ΕΕ και στο Σύστημα ιδιωτικών Κεντρικών Τραπεζών.


Η κρίση που έχει επιφέρει σ' όλο τον κόσμο ο ιμπεριαλισμός είναι τεράστια. Πόλεμοι, καταστροφή, εξαθλίωση και φτωχοποίηση τα κύρια χαρακτηριστικά. Καταργούνται από τον παγκόσμιο χάρτη χώρες, ζούμε πρωτοφανείς μετακινήσεις πληθυσμών, εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν σε θάλασσες και καραβάνια τη δική τους ελπίδα.

Κι όλα αυτά εξαιτίας των επιθετικών σχεδίων του ιμπεριαλισμού! Για να επιβάλει την επικυριαρχία του παντού, για να ελέγξει πλήρως τα ενεργειακά από το Αφγανιστάν μέχρι τη Μεσόγειο. Για να καθυποτάξει τις πρώτες ύλες και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους των χωρών.

Σκοπός αυτού του σημειώματος είναι να μοιραστεί ακριβώς σκέψεις και προβληματισμούς που αφορούν ένα από τα πιο κορυφαία και κρίσιμα προβλήματα της εποχής μας, το μεταναστευτικό! Φαινόμενο το οποίο γεννά η κρίση και η αποσύνθεση του καπιταλισμού σε συνάρτηση με την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν σε τόση έκταση αυτά τα γεγονότα. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, η αποικιοκρατία, η οικονομική κρίση και η εκμετάλλευση των χωρών ιδιαίτερα της Αφρικής μοιάζουν ακριβώς παρόμοια γεγονότα.

Σήμερα, αυτό που ζούμε είναι η αποτυχία των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ να επιβάλουν ένα τόξο ελέγχου όλων των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής. Το ονόμασαν «Αραβική Άνοιξη» και όλα αυτά τα βάφτισαν στο όνομα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

Τα αποτελέσματα τραγικά και δραματικά. Η περιοχή μας φλέγεται. Η «Αραβική Άνοιξη» έφερε το τρομοκρατικό ISIS που σκορπά παντού τον θάνατο και την καταστροφή. Ίσως τόση ωμή βία και τρόμος δεν υπήρξε ποτέ. Τα σύνορα των χωρών δεν είναι τα ίδια όπως ήταν χτες. Αλλάζει ο γεωγραφικός χάρτης. Το Ιράκ, η Ερυθραία, η Συρία, η Σομαλία, το Αφγανιστάν, η Λιβύη κι άλλες χώρες είναι τα θύματα αυτής της πολιτικής.

Αναγκαστικά ο κόσμος μπροστά στον τρόμο και την καταστροφή τρέχει να γλυτώσει. Εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες παίρνουν τον δρόμο της σωτηρίας τους. Απίστευτος ο Γολγοθάς. Χιλιάδες άνθρωποι χάνονται στα μονοπάτια της προσφυγοποίησης και στις θάλασσες.
Η Ευρώπη, και ο λεγόμενος πολιτισμένος κόσμος αδυνατούν να ανταποκριθούν. Πολλές φορές και επίσημα εκδηλώνονται φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας, ακόμα και βίαιη αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων.

Χώρες, κτίζουν τείχη για «προστασία», ακροδεξιές και φασιστικές οργανώσεις, κάποτε και κόμματα, αναπτύσσουν μια απάνθρωπη συμπεριφορά και επιθετικότητα που αναρωτιέσαι πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος με τόσο ζωώδη αισθήματα. Καμιά στοργή, καμιά αλληλεγγύη! Φαίνεται να είναι χωρίς τέλος το δράμα της μετανάστευσης.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του τόνισε ότι «αυτή δεν είναι Ευρώπη». Θα συμφωνήσω! Μόνο που αυτή η Ευρώπη έδωσε εξετάσεις και δίνει καθημερινά. Απέτυχε παταγωδώς σ' όλα! Η Ευρώπη μετατρέπεται από ένας γίγαντας ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που οι Αρχές της επιβάλλουν σ' ένα νάνο αδύναμο και ανίκανο να δώσει ελπίδα. Η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει ρότα.

Τώρα είναι η ώρα που χρειάζεται να υπερβάλουμε σε ενέργειες, προσπάθειες. Να ληφθούν αποφάσεις που θα αντιμετωπίζουν στην πράξη το μεταναστευτικό. Να προχωρήσουν όλα τα διεθνή συλλογικά όργανα σε σχεδιασμό για ολική αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού.
Τώρα, χρειάζεται να μιλήσουμε καθαρά. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν ξύπνησαν ένα πρωί και αποφάσισαν να μπουν στα σαπιοκάραβα για να αναζητήσουν ένα καλύτερο κόσμο.

Τα αίτια και αιτιατά αυτής της κρίσης χρειάζεται να τα αναδείξουμε. Κι αυτά δεν είναι άλλα παρά ο αδηφάγος ιμπεριαλισμός που καταστρέφει και εξοντώνει τους λαούς. Που στην προσπάθειά του να υποτάξει τα πάντα έχει απολέσει κάθε έννοια ανθρώπινη. 
 
Να ξυπνήσουν οι λαοί όλου του κόσμου και να κατανοήσουν ότι η πηγή των κακών, των πολέμων και της καταστροφής είναι η πολιτική του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ.

Πιστεύω ακράδαντα ότι όταν οι λαοί συνειδητοποιήσουν τα αίτια και τα αιτιατά που γεννούν αυτή την τεράστια κρίση, τότε θα αλλάξουν τα πράγματα.

Οι ηγεσίες και οι χώρες που λαμβάνουν αποφάσεις αποδείχθηκε ότι μια γλώσσα καταλαβαίνουν, και αυτή δεν είναι άλλη από την αντίδραση, την οργή των λαών.

Με πληροφορίες απο τον Σ.Σ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top