Select Menu


Το Aikido ως πρακτική σώματος και πνεύματος φαίνεται πως είναι κι ένας άλλος τρόπος θεώρησης της ζωής , μια ολιστική θεραπευτική διαδικασία που σκοπό της έχει τη νίκη επί του εαυτού μας κι όχι την επικράτηση πάνω στους άλλους .

Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τον τίτλο , θα διαπιστώσει πως η θέση της λέξης « τέχνη » δεν είναι διόλου τυχαία . Βρίσκεται στο μέσο δυο διαμετρικά αντίθετων εννοιών . Είναι αυτή που συνταιριάζει την επιθετική ενέργεια της σύγκρουσης με αυτήν της απελευθερωτικής ενότητας . Στην πρώτη περίπτωση επιτυγχάνεται η ένωση μέσω κρούσης , στη δεύτερη με την εναρμόνιση .

Μ’ αυτήν την τελευταία σημασία νοείται και η ίδια η φύση της Αϊκίντο . Μιας σύγχρονης ιαπωνικής πολεμικής τέχνης της ειρήνης , με πρωτεργάτη της τον Morihei Ueshiba , να αποτελεί μία Budo , δηλαδή τέχνη μαχητική που αναπτύχθηκε από παλιότερες μορφές , όπως η jujutsu και κυρίως η Daitoryu Aikijutsu .

H λέξη Aikido , σύμφωνα με ορισμό που έχει δοθεί από ειδήμονες του χώρου κι ανθρώπους που έχουν αποκτήσει βιωματική εμπειρία της κάθε πτυχής της , είναι « ο δρόμος που οδηγεί στην εναρμόνιση με τη Συμπαντική ενέργεια και την ενέργεια που υπάρχει μέσα μας » , με το ai να σημαίνει εναρμονίζομαι και συναντώ , το ki ενέργεια κι αναπνοή και το do δρόμο και μονοπάτι .

Το επίθετο πολεμικός , η , ο φέρνει αυτομάτως στο μυαλό μας ενέργεια εκφοβιστική κι επιθετική , μια αιμοδιψή συμπεριφορά που βασίζεται στην αχαλίνωτη τάση για κυριαρχία κι επιβολή . Το αντίθετό του , ειρηνικός , η , ο παραπέμπει από την άλλη στην αρχή της έλλειψης της όποιας αντιπαράθεσης και την επικράτηση της γαλήνης και τάξης .

Ο δρόμος που επιλέγει η τέχνη στο Αϊκίντο , με την έννοια της έκφρασης του καλού κι ωραίου , αλλά παράλληλα και της ικανότητας που ανακτάται με την άσκηση κι εμπειρία , είναι αυτός της εξισορρόπησης , που επιτελείται με τη χρήση της ενέργειας του επιτιθέμενου που αντανακλάται κι επιστρέφει στον ίδιο . Η ενέργεια οδηγείται με τέτοιο τρόπο , ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η επίθεση και να καταστεί ακίνδυνη για όλους , με τον αποδέκτη αυτής να προστατεύει τον εαυτό του , αλλά και τον επιτιθέμενο , ακόμα κι από τυχόν τραυματισμό , πόσο μάλλον από κάτι πιο μοιραίο . Κι εδώ ακριβώς είναι που γίνεται απόλυτα κατανοητή η ειρηνική πλευρά της .

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται , εφαρμόζονται πάνω στη φυσική φορά της κίνησης των μελών του σώματος , γι’ αυτό και δεν προκαλούν καμία απολύτως βλάβη . Στην εκπαίδευση του Aikido δεν παίζει ρόλο το μέγεθος , η ταχύτητα , η δύναμη , το φύλο κι η ηλικία , καθώς πραγματώνεται εύστοχα το ki , η ζωτική ενέργεια που έχει το κάθε έμβιο ον με τέτοιο τρόπο ( ειδικές ασκήσεις αναπνοής κι αυτοσυγκέντρωσης ) , ώστε να μπορεί ο ασκούμενος να εκτελεί δύσκολες τεχνικές σε πολύ ογκωδέστερους αντιπάλους χωρίς τη χρήση μυϊκής δύναμης .

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης , οι ασκούμενοι μαθαίνουν να εναρμονίζονται ο ένας με τον άλλον , με το σώμα και το πνεύμα τους . Γινόμενοι αποδέκτες της ενέργειας που κατευθύνεται προς αυτούς , αντί να την μπλοκάρουν , την απορροφούν και με τη λαβή τη διοχετεύουν σε δράση , θέτοντας την ενέργεια του ki σε ανακατεύθυνση ( το ανα- προσδίδει κυκλική ροή ) . Όταν σχηματίζεται ένας κύκλος , ο συνασκούμενος φαίνεται να περιστρέφεται και να πέφτει από μόνος του .

Οι κυκλικές κινήσεις μας δίνουν τη δυνατότητα να αποφεύγουμε τη σύγκρουση με μια αντίθετη δύναμη και να διευκολύνουμε την εναρμόνιση , καθώς ο κύκλος αποτελεί το σύνολο μετασχηματισμών που υφίσταται ένα σύστημα και οι οποίοι το επαναφέρουν στην αρχική τους κατάσταση . Πρόκειται για μια δυναμική περιχαράκωση γύρω από ένα σταθερό σημείο , το κέντρο του κύκλου . Μ’ αυτό σχετίζεται κι η αξιοποίηση της όλης κινησιολογίας στο Αϊκίντο , με το κέντρο βάρους να αποτελεί την κινητήρια δύναμη .

Ο κύκλος , όμως , έχει και μια ακόμα λειτουργία . Με την περικύκλωση ένα μέρος αποκλείεται από τον υπόλοιπο χώρο , έτσι ώστε να προκύπτει μια εσωτερικότητα που στο Aikido συνδέεται με την έννοια του διαλογισμού και της ενσυναίσθησης , που επιτυγχάνεται με την απόκτηση πλήρους διανοητικής ηρεμίας κι ελέγχου του σώματος . Κάτι τέτοιο οδηγεί στο πνευματικό μονοπάτι της αυτογνωσίας και της ιδεώδους ικανότητας να επιλύουμε τις συγκρούσεις με τρόπο ήρεμο και θετικό .

Γι’ αυτό ακριβώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν την εν λόγω πολεμική τέχνη όχι μόνο γιατί είναι μια αξιόπιστη μέθοδος αυτοάμυνας που συνδυάζει πρακτικές τεχνικές άοπλης μάχης , τεχνικές ξιφασκίας με ξύλινα σπαθιά , ράβδους και μαχαίρια και τεχνικές αφοπλισμού όλων των προηγούμενων , αλλά κι επειδή προσφέρει πολλά σε πνευματικό επίπεδο με ψυχοθεραπευτικά οφέλη . Μαθαίνουμε να εξασκούμε τη συγκέντρωση και το συντονισμό , αναπτύσσοντας επαρκώς τα αντανακλαστικά , κινούμενοι με αυτοέλεγχο κι αυτοπεποίθηση κι εν τέλει θέτουμε τις βάσεις για συνεχή αυτοβελτίωση κι ανάπτυξη νέων ικανοτήτων .

Είναι περιττό να τονιστούν , τέλος , τα φυσικά οφέλη με την αύξηση της δύναμης κι αντοχής , της ταχύτητας , της ευελιξίας , ευλυγισίας κι ισορροπίας και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης στο σύνολό της με τα πόδια και ισχία να ισχυροποιούνται και την αναπνοή να επιτελείται σωστά , ώστε να επιτρέπει την καλή λειτουργία όλων των οργάνων του ανθρώπινου σώματος .

Πληροφορίες απο sakuradojo.gr
Επιμέλεια: Το ιδιόμελο

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top