Select Menu


Ένας χρόνος διαγραφές προστίμων ανέργων!

Είσαι άνεργος. Είναι λογικό να πληρώνεις εισιτήριο στον ΟΑΣΘ όταν έχεις μηδενικό εισόδημα; Είναι λογικό όταν δεν έχεις μία για εισιτήριο να αναγκάζεσαι να πληρώσεις πρόστιμο στο 60πλάσιο της αρχικής αξίας του εισιτηρίου; Είναι λογικό ένας ιδιωτικός οργανισμός, μονοπώλιο στις μετακινήσεις στην πόλη, να επιδοτείται από το κράτος; Είναι, επιτέλους, λογικό το κράτος να μην παρέχει δωρεάν μετακινήσεις στους ανέργους;

Όχι, είναι παράλογο. Και άδικο.


Γι’ αυτό, εμείς οι άνεργοι, εδώ και ένα χρόνο, διαγράφουμε τα πρόστιμά μας κάθε 23 του μήνα στον ΟΑΣΘ. Όλοι μαζί καταφέρνουμε αυτό που δεν μπορεί να καταφέρει ο καθένας μόνος του. Και δεν μένουμε μόνο σ’ αυτό. Διεκδικούμε δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους ανέργους. Γιατί οι ελεύθερες μετακινήσεις στην πόλη δεν είναι μόνο ανάγκη αλλά και δικαίωμά μας.

Όλο αυτό το διάστημα ο ΟΑΣΘ διασκεδάζει τις εντυπώσεις. Πρώτα πρώτα, παρουσιάζει τις διαγραφές προστίμων ως κοινωνική πολιτική του οργανισμού, αποσιωπώντας το γεγονός ότι η πίεση και η διεκδίκηση συλλογικοτήτων όπως η δική μας ανάγκασε τον ΟΑΣΘ να υποχωρήσει στο θέμα αυτό. Επίσης, ο ΟΑΣΘ, διακηρύσσει ότι κάθε άνεργος μπορεί να διαγράψει το πρόστιμο του. Και εδώ ξεκινά ο παραλογισμός: μία βόλτα στο Τμήμα Προστίμων του ΟΑΣΘ αρκεί για να επιβεβαιώσει κάθε αμφιβολία. Εκεί, πέρα από την προκλητική συμπεριφορά των υπαλλήλων, ο άνεργος ενημερώνεται πως όλα αυτά περί διαγραφών είναι φήμες και ανακρίβειες. Τέλος, ο ΟΑΣΘ ανά τακτά διαστήματα σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την κοινωνική αντίδραση εξαγγέλει δωρεάν μετακινήσεις ανέργων μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. Εδώ και δύο χρόνια…

Ποιος είναι, όμως, ο ΟΑΣΘ; Ο ΟΑΣΘ είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός ο οποίος επιδοτείται από το κράτος με διαδοχικές ανανεώσεις της οικονομικής συμφωνίας από το 1957 μέχρι σήμερα. Με βάση τα στοιχεία της νέας συμφωνίας (αναλυτικά στοιχεία και τεκμηρίωση μπορεί να βρει κανείς στο blog μας) το εγγυημένο επιχειρηματικό κέρδος των μετόχων του Ο.Α.Σ.Θ. ανήλθε την περίοδο 2009 – 2014 σε 100 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ για τα έτη 2015 – 2017 προβλέπεται να ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ περίπου. Σκανδαλώδες είναι, επίσης, το γεγονός ότι ενώ μειώνεται η κρατική επιχορήγηση, τα κέρδη του οργανισμού παραμένουν ανέπαφα καθώς το κόστος της μείωσης περνά στο επιβατικό κοινό. Για να επιτευχθεί αυτό, τα εισιτήρια αυξήθηκαν (25% ως 33%), η συχνότητα των δρομολογίων μειώθηκε ενώ τα νυχτερινά δρομολόγια έπαψαν και η παράταση του χρόνου κυκλοφορίας των λεωφορείων αυξήθηκε από 15 σε 20 χρόνια χωρίς πρόβλεψη για υποχρεωτική συντήρηση. Για όποιον μπορεί ακόμα να έτρεφε αυταπάτες για το ποιος είναι ο ΟΑΣΘ, η εικόνα μιλά από μόνη της.

Ποιοι είμαστε εμείς; Το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης είναι μια πρωτοβουλία που εδώ και δύο χρόνια παρεμβαίνει στην πόλη μας, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα προβλήματα μας. Λειτουργούμε αμεσοδημακρατικά, με καθιερωμένες τακτικές ανοιχτές συνελεύσεις, όπου ο καθένας μπορεί να τοποθετεί ή να θέσει το δικό του πρόβλημα. Βασική μας επιδίωξη είναι η συμμετοχή όσο περισσότερων ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων γιατί θεωρούμε πως μόνο όπλο μας είναι η συλλογική δράση και διεκδίκηση, σπάζοντας τη λογική της ανάθεσής στην πράξη. Κανένας δε θα λύσει τα προβλήματά μας χωρίς εμάς!

Συνεχίζουμε δυναμικά καλώντας όλους τους ανέργους σε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας κάθε 23 του μήνα στις 12:00, έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ (Μπότσαρη και Παπαναστασίου) για να διαγράψουμε τα πρόστιμά μας, για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο!

Να διαγράφονται όλα τα πρόστιμα με επίδειξη της κάρτας ανεργίας!

Η κάρτα ανεργίας να αναγνωρισθεί από τον ΟΑΣΘ ως “πάσο” δωρεάν μετακινήσεων!

Είσαι άνεργος. Αλλά δεν είσαι μόνος! Έλα σε επαφή μαζί μας!

Παρακαλούμε διαδώστε!

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top