Select Menu


Ανταποκριτής του δικτύου Sky news ανακάλυψε και έφερε πρόσφατα στη δημοσιότητα στις ακτές της Λέσβου τον προσφυγικό ταξιδιωτικό οδηγό, τον καλούμενο "Rough Guide" ["Σκληρός οδηγός"], που μοιράζεται στους πρόσφυγες στην Τουρκία δωρεάν, όπως λέει ακτιβίστρια του δικτύου w2eu.info το οποίο τα μοιράζει.

Το προσφυγικό εγχειρίδιο περιλαμβάνει συμβουλές, χάρτες και τηλεφωνικούς αριθμούς και είναι γραμμένο σε αρκετές γλώσσες, μεταξύ τους τα αραβικά και τα φαρσί. Επιπλέον, όπως δηλώνει η ίδια ακτιβίστρια του δικτύου w2eu.info, περιλαμβάνει οδηγίες για τη στιγμή που οι πρόσφυγες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το νερό. Όταν η βάρκα θα βυθίζεται, αναγράφεται στο εγχειρίδιο μια τηλεφωνική γραμμή 24ωρου λειτουργίας, στην οποία εργάζονται εθελοντές που μεταφέρουν στην τοπική ακτοφυλακή τα ακριβή σημεία όπου βρίσκεται η βάρκα που κινδυνεύει. "Είμαστε μια μεγάλη ομάδα 100 ανθρώπων στην Ευρώπη και την Νότιο Αφρική" λέει η ακτιβίστρια.


Η οργάνωση, που παρέχει "ανεξάρτητη ενημέρωση για πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα", είναι μέρος της Open Society [Ανοιχτή Κοινότητα] του George Soros. Παρουσιάζει στους πρόσφυγες τη μετάβασή τους στην Ελλάδα, και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, ως ταξίδι και όχι ξεριζωμό, ενώ στο τέλος του "Rough Guide" αναγράφει "Welcome in Europe". Διαθέτει ιστοσελίδα, στην οποία αναφέρονται πλήρεις λεπτομέρειες για τη διαδικασία και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες στα σύνορα των διαφόρων χωρών της Ευρώπης, αλλά και πριν όταν θα αποβιβαστούν στην Ελλάδα. Στην ιστοσελίδα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πρόσφυγες από το σπίτι τους, πριν καν γίνουν πρόσφυγες, πριν καν ξεκινήσουν για το ταξίδι. Κανένας δεν ενημερώνει τους μελλοντικούς πρόσφυγες για τον θανάσιμο κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουν στη θάλασσα ούτε για τις δυσκολίες της μετάβασης από χώρα σε χώρα. Η προσφυγιά τους παρουσιάζεται σαν μια δύσκολη περιπέτεια που θα τελειώσει, εξ ου και το όνομα του διαμοιραζόμενου οδηγού "Rough Guide".


Από την αποκάλυψη του Sky news "ξεπήδησαν", όπως συμβαίνει συχνά, διάφορες συνωμοσιολογικές ερμηνείες, στις οποίες πολύ συχνά πρωταγωνιστεί ο μεγαλοεπιχειρηματίας Soros και που υποστηρίζουν ότι έχει στηθεί σχέδιο για μετάβαση του ISIS στην Αμερική (σενάριο που εξυπηρετεί απόλυτα τον Πρόεδρο Obama) ή πως οι άνθρωποι του Τρίτου Κόσμου έρχονται στην Ευρώπη, στον "Λευκό Κόσμο", για να πάρουν πίσω τον πλούτο που τους ανήκει. Εδώ να σημειώσουμε πως η Εγγύς Ανατολή ΔΕΝ είναι Τρίτος Κόσμος, προσπαθούν όμως σίγουρα να τον μετατρέψουν σε τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση όμως... Για ποιον πλούτο μιλάμε...; Οι άνθρωποι αυτοί το πολύ - πολύ να δουλέψουν σαν εργάτες τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια που θα αποτελέσουν την νέα οικονομική τάξη των ευρωπαϊκών χωρών. Ή, άντε, το πολύ πολύ να ενωματωθούν στο υπόλοιπο εργασιακό δυναμικό της Ευρώπης. Οπότε πραγματικά... Για ποιον πλούτο μιλάμε...;


Ασχέτως από τα παραπάνω ερμηνευτικά σενάρια, που δεν χρειάζεται να τα λαμβάνουμε υπ' όψιν αλλά να τα κρίνουμε ως φαινόμενα, αυτό που προκύπτει από όλα τα στοιχεία και που μας αφορά όλους, είναι πως έχει στηθεί μια πολυδαίδαλη βιομηχανία διακίνησης προσφύγων, η οποία διαφημίζει κατά κάποιον τρόπο την προσφυγική οδό στους πληθυσμούς της Εγγύς Ανατολής, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει πως χρησιμοποιεί εργαλειακά τις χώρες από τις οποίες περνούν οι πρόσφυγες και γι' αυτό διατυπώνει προς εκείνους και τις ανάλογες προειδοποιήσεις για το τι θα συναντήσουν. Έτσι (επιτέλους) εξηγείται το πώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι, νέοι και νέες, αλλά και οικογενειάρχες με  μωρά και μικρά παιδιά, αποφάσισαν να μπουν σε μια βάρκα και να περάσουν τα σύνορα, νομίζοντας ότι απλώς θα περάσουν μερικές ημέρες σε ένα αστυνομικό τμήμα και θα τελειώσει εκεί η περιπέτειά τους, χωρίς να έχουν φανταστεί ότι σε μερικές ημέρες θα έχουν μετατραπεί σε εξαθλιωμένα άτομα που θα παρακαλάνε για ένα κομμάτι ψωμί και νερό, αν πριν δεν έχουν πνιγεί. Έτσι επίσης εξηγείται η δυσφορία που αισθάνονται οι κάτοικοι στις περιοχές, όπου καταφθάνουν καθημερινά χιλιάδες νέοι πρόσφυγες, καθώς οι περιοχές δεν έχουν τη δυνατόητα να στεγάσουν και να καταγράψουν γρήγορα τόσους πρόσφυγες, με αυτό να είναι εις γνώσιν των οργανώσεων που τους στέλνουν. Ας δούμε τι γράφουν αναλυτικά οι οδηγίες στην ιστοσελίδα w2eu.info για την Ελλάδα. Έχει αναλυτικές οδηγίες για όλες τις χώρες:

Ελλάδα: Επισκόπηση
Τελευταία ενημέρωση: Ιούλιος 2015 

Η Ελλάδα είναι μία από τις κυριότερες χώρες από τις οποίες οι άνθρωποι εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας (χερσαία και θαλάσσια). Η Ε.Ε. άσκησε μεγάλη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να κλείσει αυτά τα σύνορα και επένδυσε στο κλείσιμό τους στέλνοντας την Frontex (πρακτορείο εξειδικευμένο στη φύλαξη των συνόρων της Ε.Ε.) και χρηματοδοτώντας την "συνοριακή ασφάλεια". Παρά τις αυξημένες δυσκολίες στο πέρασμα των συνόρων, η Ελλάδα παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις κυριότερες χώρες εισόδου των προσφύγων προς την Ε.Ε.
Έχετε φθάσει στην Ελλάδα, ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. Η Ελλάδα μαστίζεται αυτή την περίοδο από σοβαρή οικονομική κρίση. Εξαιτίας αυτού, καθώς και εξαιτίας της έλλειψης επαρκών συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο και προσφύγων, οι περισσότεροι άνθρωποι που φθάνουν στην Ελλάδα δεν θέλουν να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο στις ελληνικές αρχές, αλλά να συνεχίσουν το ταξίδι τους γι' αλλού.

Ειναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε πως αυτή την περίοδο οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν στέλνουν τους πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα, ακόμη και έχουν ληφθεί τα δακτυλικά τους αποτυπώματα ή έχουν ζητήσει άσυλο εδώ! ΑΛΛΑ πάντοτε να ζητάτε νομικές συμβουλές από δικηγόρους, οι οποίοι μπορούν να σας ενημερώσουν για τις πρακτικές που εφαρμόζονται στις διάφορες χώρες και για το ποια μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα την προσωπική σας υπόθεση.
[...]

Ανθρωπιστική κρίση: Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι αριθμοί των προσφύγων που φθάνουν σήμερα (Μάιος 2015) στην Ελλάδα είναι έξι φορές μεγαλύτερος από την περσινή χρονιά. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους αυξανόμενους αριθμούς των προσφύγων που φθάνουν. Δεν υπάρχουν επαρκή μέρη για να στεγαστείτε μέχρι να ολοκληρωθούν οι εγγραφές. Δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό που να αμοίβεται για να παρέχει ιατρική και νομική υποστήριξη και για να διεξαγάγει τις διαδικασίες εγγραφής. Αμέσως με την σύλληψή σας, θα μεταφερθείτε σε τοπικές εγκαταστάσεις κράτησης, όπως περιφραγμένες περιοχές μέσα στο λιμάνι, σε κοντέινερς, σε αστυνομικά τμήματα ή σε κατασκηνώσεις. Στα νησιά της Λέσβου (Μυιτλήνης), Σάμου και Χίου υπάρχουν κέντρα κράτησης ["camps"], όπου μεταφέρονται όσοι φθάνουν μετά την πρώτη σύλληψη και κρατιούνται εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής τους. Αυτά τα κέντρα κράτησης είναι συνήθως υπερπλήρη. Συνήθως, η διαδικασία εγγραφής δεν διαρκεί για πάνω από ένα μήνα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν ο αριθμός αφίξεων συνεχίσει να αυξάνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού. Όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου δεν διαθέτουν τέτοια κέντρα κράτησης. Επομένως, μπορεί να μείνετε σε διαφορετικά μέρη, για διαφορετικές περιόδους και σε διαφορετικές συνθήκες αναλόγως με το μέρος αποβίβασης. Υπάρχει επίσης μεγάλο πρόβλημα μετακίνησης, καθώς πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να μετακινούνται από μέρος σε μέρος με τα πόδια μετά την άφιξή τους στην πρωτεύουσα του νησιού.

Αλληλεγγύη και υποστήριξη: Στα νησιά του Αιγαίου, μπορεί να συναντήσετε ανθρώπους που δεν θα είναι καλοί μαζί σας, αλλά υπάρχουν πολλοί ακτιβιστές και εθελοντές, που θα προσπαθήσουν να σας βοηθήσουν, που είναι φιλικοί άνθρωποι και που μένουν εκεί ή είναι τουρίστες. Στα νησιά υπάρχουν επίσης αυτο-οργανωμένες ομάδες αλληλεγγύης, που προσπαθούν να κανονίσουν την τοπική διαμονή, την παροχή φαγητού και ρούχων, την παροχή πληροφοριών και την μεταφορά των ανθρώπων με τα αυτοκίνητά τους ή αλλιώς. Να έχετε υπ' όψιν σας ότι πολλοί άνθρωποι βοηθούν σε καθημερινή βάση προσφέροντας το χρόνο, την ενέργειά τους, συχνά και τα χρήματά τους για να βοηθήσουν τις εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπων που έφθασαν και θα φθάσουν φέτος στα ελληνικά νησιά. Μπορεί να κινδυνεύσουν ακόμη και με σύγκρουση με τις αρχές για να σας βοηθήσουν.  Προσπαθείστε να είστε συνεργάσιμοι και υπομονετικοί με όλους τους ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να σας βοηθήσουν. Παρακαλούμε να κατανοήσετε ότι η βοήθεια περιορίζεται στα άτομα που είναι διάθεσιμα και το χρόνο τους. Καταλαβαίνουμε ότι θα θέλετε να φύγετε από το μέρος όπου φθάσατε το γρηγορότερο, αλλά θα είστε στην Αθήνα σύντομα ούτως ή άλλως. Οπότε προσπαθείστε να είστε και εσείς υποστηρικτικοί και να βοηθήσετε στην οργάνωση, στη δίκαιη διανομή όποιων αγαθών και τροφίμων προσφέρονται, να καθαρίζετε τις περιοχές όπου θα μένετε προσωρινά και να σέβεστε ο ένας τον άλλον. Παρακαλούμε μην κάνετε χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ, έτσι ώστε να αποφύγετε οποιουδήποτε είδους επιθετικών συμπεριφορών, συγκρούσεων και τσακωμών, ειδικά στους χώρους της αυτο-οργανωμένης φιλοξενίας και αλληλεγγύης. Οι σεξιστικές και ρατσιστικές συμπεριφορές δεν είναι επίσης αποδεκτές, καθώς και κάθε μορφή προσπάθειας εκμετάλλευσης των άλλων, για παράδειγμα συμπεριφορές ατόμων που να προσπαθούν να πουλήσουν υπερτιμημένα εισιτήρια πλοίων ή υπερτιμημένες κάρτες SIM.


Επιμέλεια - Σύνταξη: Χρύσα Κουτρουμάνου, μέλος της συντακτικής ομάδας του www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top