Πολλή συζήτηση έχει γίνει, ειδικά με αφορμή τις επρχόμενες εκλογές, σχετικά με την επιρροή της αποχής ή του ποσοστού των λευκών ή ακύρων ψηφοδελτίων ως προς την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος. Ας δούμε, λοιπόν, εμείς, οι ίδιοι οι πολίτες, τι πραγματικά γράφεται σχετικά στο Σύνταγμα αλλά και στον εκλογικό νόμο.
Στο Σύνταγμα της Ελλάδος, σχετικά με το ποσοστό της αποχής στις εκλογές και την επιρροή του στο εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναφέρεται... τίποτα. Στα σχετικά άρθρα του αναφέρονται επιγραμματικά τα εξής:
Άρθρο 51. Εκλογή των βουλευτών, εκλογικό δικαίωμαΤΙΠΟΤΑ στο περιεχόμενο των παραπάνω άρθρων δεν αναφέρεται στην αποχή.
Άρθρο 52. Ελεύθερη δήλωση της λαϊκής θέλησης
Άρθρο 53. Βουλευτική περίοδος
Άρθρο 54. Εκλογικό σύστημα, εκλογικές περιφέρειες, βουλευτές Επικρατείας.
Στον εκλογικό νόμο, από την άλλη μεριά, σχετικά με την επανάληψη ή την ακύρωση της ψηφοφορίας αναγράφονται τα εξής:
Άρθρο 102
(Άρθρο 102 Π.∆. 351/2003)
Ματαίωση της ψηφοφορίας – Ακύρωση εκλογής
Ματαίωση της ψηφοφορίας – Ακύρωση εκλογής
2. Αν ακυρωθεί η εκλογή για παράβαση των διατάξεων του νόμου και για πλημμέλειες εν γένει είτε στο σύνολο, είτε σε κάποια τμήματα της εκλογικής περιφέρειας, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε όσα τμήματα ακυρώθηκε η εκλογή, μέσα σ' ένα μήνα από τη δημοσίευση της απόφασης του Ανώτατου Ειδικού ∆ικαστηρίου, που προβλέπεται από το άρθρο 100 του Συντάγματος.
Κατά την επανάληψη της ψηφοφορίας απ' ́ αυτό το λόγο δεν επιτρέπεται πρόταση και ανακήρυξη νέων υποψηφίων, και η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε όσα τμήματα ακυρώθηκε η εκλογή, με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που χρησιμοποιήθηκαν κατά την αρχική ψηφοφορία.
3. Αν ακυρωθεί η εκλογή για παράβαση που επιφέρει μεταβολή στις εκλογικές περιφέρειες βάση των οποίων έγινε η εκλογή και συνεπάγεται κατ ́ ανάγκη τη νέα πρόταση και ανακήρυξη υποψηφίων και συνδυασμών, αυτή γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, μέσα σε τριάντα ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης του Ανώτατου Ειδικού ∆ικαστηρίου.
4. Αν επαναληφθεί η ψηφοφορία σε κάποια εκλογική περιφέρεια για παράβαση των διατάξεων του νόμου ή για πλημμέλειες γενικά, το νέο αποτέλεσμα δεν ασκεί καμία επιρροή στο σύνολο των ψήφων των κομμάτων και στο ποσοστό τους σ ́ όλη την επικράτεια, όπως αυτό καθορίστηκε από την Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 101 παράγραφο 1.
Για να κάνουμε αποχή, η οποία θα ασκήσει επιρροή στην εγκυρότητα ή μη του αποτελέσματος, θα πρέπει να είμαστε και σε θέση ως πολίτες να διεκδικήσουμε το να συμπεριληφθεί μια τέτοιου είδους διάταξη στο Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο. Διαφορετικά, η αποχή δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, εκτός από αυτό που έχουμε εμείς στο μυαλό μας.
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.