Select Menu


Στα πλαίσια συνέντευξής του στο απογευματινό μαγκαζίνο του PrismaRadio με τον Παναγιώτη Κουνιάκη, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, συγγραφέας και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιώργος Κοντογιώργης, μίλησε ανάμεσα σε άλλα για τη σχέση του Σύριζα με το επιχειρείν, τη διαπραγμάτευση και την εξαπάτηση του δημοψηφίσματος.

Για το ελληνικό επιχειρείν

Στην Ελλάδα ενοχοποιήθηκε το επιχειρείν που ήταν ανεξάρτητο, οι Έλληνες του εξωτερικού ή οι ελάχιστες βιομηχανίες που κατά καιρούς δημιουργούνταν στην Ελλάδα. Ποτέ δεν ενοχοποιήθηκε το κεφάλαιο εκείνο το οποίο δούλευε με το κράτος, ήταν παρασιτικό και πάντρευε τα συμφέροντά του με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, με την πολιτική τάξη. Γι΄αυτό και σήμερα βλέπουμε ότι η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα είναι αυτά τα παράσιτα των εργολάβων και των άλλων. Η ανεξάρτητη οικονομική τάξη, που μπόρεσε να δημιουργηθεί για λόγους συγκυρίας μετά τον εμφύλιο, μετά τη Μεταπολίτευση καταστράφηκε όλη. Και όταν τίθεται το ζήτημα γιατί καταστράφηκε, αποδίδουν τις ευθύνες σε αυτούς και όχι στους ίδιους και στα μέτρα που πήραν. Ας θυμηθούμε την Ολυμπιακή, που είναι δημόσιος φορέας, ας θυμηθούμε την Pikal, ας θυμηθούμε την Izola, ας θυμηθούμε όλα αυτά, ποιος τα λεηλάτησε κυριολεκτικά;

Ποιος είναι ο λόγος που έχει δέσει τόσο πολύ η μαρξιστική αντίληψη για το επιχειρείν με την ιδιωτική οικονομία αλλά και την δημόσια στην ελληνική πραγματικότητα; Το γεγονός ότι η πολιτική τάξη της χώρας έγινε μια κομματοκρατική τάξη, ιδιοποιήθηκε δηλαδή το κράτος, το έκανε δικό της με απλούστερη διατύπωση, έχοντας απέναντί της αφενός την κοινωνία, που την διέλυσε και την έκανε πελάτη, αφετέρου όμως την μεγάλη οικουμενικά διατεταγμένη αστική τάξη που ανήκε στον μείζονα ελληνισμό και επιχειρούσε στο διεθνές περιβάλλον. Εάν θέλετε να δείτε τι ήταν αυτή η αστική τάξη, σκεφθείτε σήμερα τον ελληνικό εφοπλισμό. Το μόνο κατάλοιπο αυτής της οικονομικής τάξης γιατί διεσώθη και είναι πρώτη στον κόσμο; Γιατί δεν περιήλθε στην αρμοδιότητα αυτού του κράτους, για να την διαλύσει. Αυτό συνέβη λοιπόν. Απαγόρευσαν να έρθει στην Ελλάδα αυτή η ενδιάμεση πολιτική και κοινωνική δύναμη, για να έχουμε έστω μια ταξική αναφορά, μερική, αλλά ολικής κοινωνικής αντίληψης αναφοράς στις πολιτικές του κράτους, να είναι δημόσιες πολιτικές. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε αυτό.

Έχει μια πολύ κακή σχέση λοιπόν με το επιχειρείν. Φεύγει, πηγαίνει στο εξωτερικό και δεν παίρνει ποτέ μαζί τους επιχειρηματίες για να αναπτύξουν οικονομικές δραστηριότητες. Ακόμη και ο Ερντογάν, όταν  πηγαίνει στο εξωτερικό, καλεί μαζί του δεκάδες έως εκατοντάδες Τούρκους επιχειρηματίες για να φέρει στην χώρα του επενδύσεις ή για να επενδύσουν εκεί και να φέρουν πλούτο. Αυτό λοιπόν θεωρείται μέγιστο κακό, αμάρτημα.

Πήγε σήμερα στην Αμερική και ήταν να μιλήσει στον ΟΗΕ ο πρωθυπουργός και να αναπτύξει διάφορες επαφές με τον αμερικανικό επιχειρηματικό κόσμο. Ποιους πήρε μαζί του; Κι αν του έλεγαν εκεί "Πες μας τι επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούμε να αναπτύξουμε στην Ελλάδα, τι επενδύσει έχετε να μας προτείνετε;"

Δημοσιογράφος: Τον ρώτησε ο κύριος Κλίντον, νομίζω, στη συνέντευξή του γι' αυτό και μάλιστα ανφέρθηκε και στις Σκουριές, κύριε καθηγητά, στη Βόρειο Ελλάδα, γενικότερα.

Δεν το ξέρω αλλά, κοιτάξτε, δεν ενδιαφέρονται να κάνουν μια καταγραφή για να επεξεργαστούν ένα αναπτυξιακό πρότυπο αυτόνομης οικονομικής λειτουργίας του επιχειρείν στην Ελλάδα. Διαφορετικά, η Ελλάδα προσφέρει τεράστιες δυνατότητες που τις κατακρατούν δέσμιες όπως και τον ελληνικό πλούτο γενικότερα που τον στέλνουν να αναπτύξει τη δραστηριότητά του στο εξωτερικό. Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί, δεν ελέγχθηκε κανενός η συνείδηση από το γεγονός ότι όλος ο επιχειρηματικός κόσμος έχει μεταβεί αυτή τη στιγμή, έχει μεταφέρει τις δραστηριότητές του στη Βουλγαρία και αλλού, έχει μεταφέρει τον πλούτο του στο εξωτερικό. Τους ενοχοποιούν γιατί τρομοκρατημένοι από τους ίδιους, που τους απειλούσαν, κι όπως απεδείχθη σωστά ενεργώντας, έδιωξαν τον πλούτο που δημιούργησαν, καλώς ή κακώς - δεν θα το κρίνω - , στο εξωτερικό για να διασωθεί. Για σκεφτείτε να έμενε στην Ελλάδα...

Άρα, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε πού υπάρχει το πρόβλημα. Έχουμε τεράστια δυνατότητα να εισαγάγουμε στη βιομηχανική παραγωγή τον αρχαιολογικό μας πλούτο, τον πλούτο τον πολιτισμικό μας από την αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο, να αναπτύξουμε μια τεράστια βιομηχανία με αρχαιολογικά πάρκα και άλλα. Ποιος ασχολείται μ' αυτά; Ποιος ασχολείται με τον πλούτο των νησιών μας, ο οποίος μπορεί να αναπτύξει αυτοτελείς και στοχευμένες δραστηριότητες εκεί; Κανείς δεν ασχολείται. Γιατί είναι άλλο αυτό το οποίο έχουν στο μυαλό τους.

Έχουν όμως και κακή σχέση με την εθνική συλλογικότητα. Πολύ κακή σχέση με την εθνική συλλογικότητα, διότι απ' τη μια μεριά είναι πάλι η μαρξίζουσα και εσφαλμένη κατά πολύ αντίληψη ότι "το έθνος είναι κακό για την ταξική πάλη". Απεδείχθη όμως ότι δεν υπάρχει ταξική πάλη, ταξική αντιπαλότητα παρά μόνο μέσα στις εθνικές συλλογικότητες ανεξάρτητα από το αν υπάρχει και διεθνής αλληλεγγύη ή όχι. Απεδείχθη επίσης ότι αυτή η κακή σχέση έχει κάνει πάρα πολύ κακό στους ίδιους γιατί τους κάνει να στρέφονται εναντίον της κοινωνίας που είναι προσδεδεμένη στο παρελθόν της, στο παρελθόν όχι με αντιδραστικό τρόπο, αλλά με την ιστορία. Η ιστορία η ελληνική δεν είναι φεουδαλική, για να την πετάξει κανείς στον κάλαθο των αχρήστων, αλλά είναι ιστορία που διδάσκει την πρόοδο, όχι για να επανέλθουμε εκεί, αλλά για να εμπνευστούμε από εκεί και να πάμε μπροστά. Για σκεφτείτε τι θα γινόταν αν εμπνεόμασταν από τη δημοκρατία ή το επιχειρείν του ελληνικού κόσμου. Αυτός δεν είναι εκείνος ο οποίος το ανέπτυξε και ιστορικά το διαχειρίστηκε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του; Χωρίς το επιχειρείν και τη δημοκρατία δεν θα είχαμε αυτό τον πολιτισμό ούτε αυτή την ηγεμονία των Ελλήνων στον ιστορικό χρόνο.

Για το δημοψήφισμα και τη διαπραγμάτευση

Ο κόσμος ψήφισε Σύριζα επειδή είναι σε απόλυτη απαξίωση η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν όλη την προηγούμενη περίοδο. Δεύτερον, γιατί εξαπατήθηκε κυριολεκτικά μέσα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και επίσης με όλη τη λογική της διαχείρισης του εξωτερικού προβλήματος. Δεν έγινε ο διάλογος για την πραγματική αιτία της συνθηκολόγησης. Είναι σαν να λέμε ότι κηρύσσουμε τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας και, αφού νικηθούμε κατά κράτος, κατηγορούμε την Τουρκία ότι μας αιφνιδίασε ότι είχε ανώτερο οπλισμό, ότι είχε περισσότερο στρατό, ότι πολέμησε στρατηγικά καλύτερα. Αυτό έγινε εν προκειμένω.

Πήγαν την ελληνική χώρα στην Τρόικα χωρίς να γνωρίζουν, όπως ομολόγησαν, τι ήταν και ποια ήταν η δύναμή τους και χωρίς να έχουν προετοιμαστεί εσωτερικά. Εάν θέλανε, το έχω πει απ' την αρχή αυτό, το 2009-2010, εάν θέλουν να διαπραγματευτούν σωστά με την Τρόικα δεν έχουν παρά πρώτα να ανασυγκροτήσουν εκ βάθρων το κράτος στο σύνολό του, δηλαδή την αιτία της καταστροφής μας. Με ποιο κριτήριο επιλέγουν τους υπουργούς; Για σκεφτείτε ποιοι είναι υπουργοί... Όλοι αυτοί που εκκολάφθηκαν στο καταγώγιο του κόμματος του 3%.

Αυτοί λοιπόν ήρθαν να μας πουν με το δημοψήφισμα, για να δείτε το βαθμό εξαπάτησης, γιατί άλλο πράγμα ρωτούσε το ψηφοδέλτιο και άλλο πράγμα ψήφιζε ο ελληνικός λαός. Ήρθαν να μας πουν λοιπόν με το δημοψήφισμα εάν θέλαμε ή όχι το μνημόνιο του Γιουνκέρ. Στην πραγματικότητα όμως το "όχι" έλεγε ότι διαφωνεί με το μνημόνιο του Γιουνκέρ αλλά το "ναι" δεν δήλωνε ότι συμφωνεί με κάποιο άλλο μνημόνιο. Το "όχι" έλεγε ότι δεν θέλει μνημόνιο ενώ το "ναι" ότι θέλει το μνημόνιο του Γιουνκέρ. Στην πραγματικότητα, το δίλημμα ήταν αν θέλει το μνημόνιο που υπέβαλαν αυτοί λίγες μέρες πριν ή το μνημόνιο του Γιουνκέρ, που ήταν περίπου το ίδιο. Αντί λοιπόν να πάνε να διαπραγματευτούν ώστε να δημιουργήσουν μια τομή και να βελτιώσουν το μνημόνιο του Γιουνκέρ, φέρανε την υπόθεση σε δημοψήφισμα, επιβάρυναν τρομακτικά την ελληνική οικονομία γιατί κλείσανε και τις τράπεζες και πήγανε πίσω και πήραν ένα πολύ χειρότερο μνημόνιο από αυτό του Γιουνκέρ. Για να μην αναλάβουν το πολιτικό κόστος να αποδεχθούν πού οδήγησαν τη χώρα και έστω να διασώσουν ότι μπορούσαν να διασωθεί.


Απομαγνητοφώνηση - Επιμέλεια: Χρύσα Κουτρουμάνου, μέλος της συντακτικής ομάδας του logiosermis.net
 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top