Select Menu


Εκατό μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής οι οποίες θα παραδοθούν στις εφορίες για την είσπραξη των οφειλομένων ποσών θα παραδώσουν έως τις 15 Σεπτεμβρίου οι αρχές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Οι οικονομικοί εισαγγελείς που παρακολουθούν στενά όλες αυτές τις υποθέσεις έχουν δώσει σαφείς εντολές στους αξιωματούχους του Σώματος ότι οι υποθέσεις αυτές πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Πρόκειται για υποθέσεις που θα ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων καθώς περιλαμβάνονται κυρίως γνωστοί δικηγόροι και επιχειρηματίες οι όποιοι θα κατηγορηθούν για πρώτη φορά για φοροδιαφυγή. Ανάμεσα σε όσους θα επιβληθούν πρόστιμα περιλαμβάνονται και 50 φυσικά πρόσωπα για τα όποια ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Αθανασίου είχε διατάξει με συμπληρωματική προκαταρκτική εξέταση. Οι υποθέσεις αυτές είχαν εξεταστεί από την επιτροπή του άρθρου 70Α του υπουργείου Οικονομικών, η όποια φέρεται να αποφάσισε να μην εισπραχθούν φόροι από φορολογουμένους που όφειλαν να έχουν καταβάλει τα ποσά εδώ και περίπου τρία χρόνια.

Οι 100 αυτές υποθέσεις εξετάζονται άδω και περίπου 3 χρόνια από τις αρχές. Οι άνδρες του ΣΔΟΕ σύγκριναν τις καταθέσεις που είχαν με τα δηλούμενα εισοδήματα τους και ανακάλυψαν φόρο αποφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτοί είναι οι μεγάλοι φοροφυγάδες

Για την ακρίβεια όπως λένε πηγές περιλαμβάνονται :

1. Δικηγόρος –ποινικολόγος ο όποιος βρέθηκε με καταθέσεις 10,5 έκ ευρώ και δηλούμενα εισοδήματα περίπου 3 έκ ευρώ. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος από μια μόνο υπόθεση εισέπραξε το ποσό των 5 έκ ευρώ σε εταιρία του στην Κύπρο. Όμως τα χρήματα αυτά δαπανήθηκαν για την κατασκευή της οικίας του.

2. Γιατρός της λίστας lagarde που το 2010 έως το 2013 είχε δηλώσει 300.000 ευρώ άλλα είχε καταθέσεις 4,5 εκ ευρώ.

3. Επιχειρηματίας αγρότης (εικάζεται ότι έκανε τοκογλυφία ) με 10 εκ ευρώ καταθέσεις. Το ποσό αυτό κατατέθηκε σε τράπεζα του εξωτερικού το 2013.

Ο κ. Αθανασίου όμως έχει διατάξει προκαταρτική εξέταση καθώς διαπίστωσε ότι τα μελή της επιτροπής του άρθρου 70Α (επιτροπή η όποια εξέταζε φυσικά πρόσωπα και εταιρίες που διαφωνούσαν με τα πρόστιμα των φορολογικών αρχών) προχωρούσαν σε απαλλαγές χωρίς όμως να το δικαιούνται. Ο εισαγγελέας εξετάζει αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας από τα μέλη της Επιτροπής, της οποίας μάλιστα προΐστατο επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ενώ θα ελεγχτεί ακόμα και το πόθεν εσχες αίσχος τους. Ήδη έχουν κληθεί και έχουν δώσει εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης του αδικήματος της απιστίας, με βάση το άρθρο 31 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Τα φυσικά αυτά πρόσωπα και οι εταιρίες εκτιμάται ότι απηλλάγησαν από φόρους και πρόστιμα άξιας 150 έκ ευρώ. Κατά την εκτίμηση των οικονομικών εισαγγελέων οι διαγραφές ήταν παράνομες. Μάλιστα εμφανίζονται και συγκεκριμένοι δικηγόροι των εταιριών που κέρδιζαν όλες τις υποθέσεις. Πρόκειται για δυο μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας με έδρα το Κολωνάκι στα όποια προΐστανται συνολικά 8 δικηγόροι. Τα γραφεία αυτά ειδικεύονται στο φορολογικό δίκαιο και μάλιστα ο ιδρυτής ενός εξ αυτών είναι και καθηγητής πανεπιστήμιου.

Οι υποθέσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων μια βιομηχανία άρτου, δυο πολυκαταστήματα ηλεκτρονικών συσκευών και μια φαρμακοβιομηχανία. Ένας δικηγόρος κατάφερε να απαλλαγεί για ποσό 15 έκ ευρώ όμως τώρα οι οικονομικοί εισαγγελείς κ. Αθανασίου και κ. Γαληνός Μπρης διέταξαν τη δέσμευση ολόκληρης της ακίνητης περιουσίας του στη Μύκονο αλλά και σε νότιο προάστιο της Αθήνας.

Τα δάνεια των Media

Επιπρόσθετα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί επί της αρχής και η έρευνα της τράπεζας της Ελλάδος για τα δάνεια των ΜΜΕ που έχει διατάξει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ελέγχονται είναι ο Πήγασος, ο ΔΟΛ, ο ΣΚΑΙ, η Καθημερινή κλπ.

Σημειώνεται ότι η τρόικα επέβαλε μετά την 2η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα αυστηρά κριτήρια για τις χορηγήσεις νέων δανείων ή την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού σε επιχειρήσεις έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Στο πλαίσιο αυτό οι εκπρόσωποι του Δημοσίου καθώς και οι monitoring trustees έλεγχαν αν πληρούνται τα κριτήρια νέων χορηγήσεων ή αναχρηματοδοτήσεων. Τα νέα αυστηρά κριτήρια είχαν ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να μειωθούν σημαντικά οι νέες χορηγήσεις ή αναχρηματοδοτήσεις δανείων από τις συστημικές τράπεζες προς ΜΜΕ καθώς έμπαινε ως προϋπόθεση είτε αύξηση κεφαλαίου ώστε να μπει φρέσκο χρήμα από τους μετόχους, είτε σχέδιο αναδιάρθρωσης με στρατηγικό επενδυτή.

Παρόλα ταύτα η Εθνική τράπεζα ενέκρινε την ανανέωση ομολογιακού δανείου 20 εκατ. ευρώ σε εταιρία του κλάδου το οποίο είχε λήξει στις 31/12/2013. Παράλληλα, οι τράπεζες AlphaBank, Εθνική, Πειραιώς και Εurobank ενέκριναν τη χορήγηση κοινοπρακτικού δανείου ύψους 98 εκατ. ευρώ προς άλλη εταιρία. Βεβαία όπως αναφέρεται αρμοδίως το εν λόγω δάνειο αφορούσε αποκλειστικά την αναδιάρθρωση παλαιών δανείων, ενώ παράλληλα η χορήγηση του είχε συνδεθεί με τον όρο, ο βασικός μέτοχος να ενισχύει κεφαλαιακά την εταιρία με ποσό της τάξης των 10 εκατ. ευρώ . Η Tράπεζα της Ελλάδος εξετάζει επίσης ατομικό δάνειο του πρόεδρου εταιρίας media από την Alpha Bank ύψους 57 εκατ. ευρώ το οποίο είχε μετατραπεί σε εταιρικό. Στον ίδιο επιχειρηματία είχε εγκριθεί νέο προσωπικό δάνειο ύψους 8 εκατ. ευρώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top