Select Menu

Ημέρα μνήμης σήμερα για την Κύπρο καθώς συμπληρώνονται 19 χρόνια από τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού .Ο Σολωμός Σολωμού ήταν ένας Ελληνοκύπριος από το Παραλίμνι γνωστός σήμερα από τα γεγονότα που οδήγησαν στην δολοφονία του, την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο.

Το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου του 1996 ήταν μια από τις πιο μαύρες στιγμές της ιστορίας της Κύπρου. Τρεις μέρες μετά από την δολοφονία του Τάσου Ισαάκ από τους Τούρκους δολοφονείται ο 26 χρόνος Σολωμός σκαρφαλωμένος πάνω στο κοντάρι της σημαίας με το τσιγάρο στο στόμα όπως απεικονίζεται και στην φωτογραφία. Αφορμή και αιτία της δολοφονίας του στάθηκε το θάρρος που είχε να κατεβάσει την Τουρκική Σημαία και να υψώσει την Ελληνική. Όμως ο 26χρόνος τότε Σολωμός δέχεται τρεις σφαίρες .

Το χρονικό της δολοφονίας

Tην ημέρα της κηδείας του Tάσου Iσαάκ, στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα μνήμης της κατάληψης της Aμμοχώστου, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του Tάσου Iσαάκ. Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκε μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων» και άρχισαν τον πετροπόλεμο. Ξαφνικά ξεπετάχτηκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολωμός Σολωμού και ξεφεύγοντας από τους Κυανόκρανους πέρασε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε ν΄ ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τον αποτρέψουν. Tούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές από το απέναντι τουρκικό φυλάκιο τον πυροβόλησαν και ο Σολωμός Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό. Στη συνέχεια άρχισαν να ρίχνουν προς τους διαδηλωτές. Oι εθνοφρουροί πήραν θέση μάχης. H σορός του Σολωμού απομακρύνθηκε από την περιοχή. Επίσης αρκετά ακόμα άτομα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των Tούρκων στο χώρο του επεισοδίου.

Σύμφωνα με τις Ελληνοκυπριακές αρχές, ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, ήταν και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού , υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των Tουρκικών μυστικών Δυνάμεων. Ομάδα ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμόχωστου, μετά από συντονισμένες εξετάσεις, εντόπισαν τους δράστες εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Το υλικό που εξασφαλίσθηκε χρησιμοποιήθηκε για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας. Κανένας από τους δράστες δεν συνελήφθη.

Τέλος, η δολοφονίας του όχι μόνο συγκλόνισε, αλλά στιγμάτισε τους Κύπριους και όχι μόνο.

Το τραγούδι «Πάντα γελαστοί» του Δημήτρη Μητροπάνου, σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και στίχους του Άλκη Αλκαίου, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του. Ή τουλάχιστον έτσι λέγεται.

«Όσοι με τον Χάρο ‘γίναν φίλοι, με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη» αναφέρεται στους στίχους.

Μ.Πανοηλία
Φοιτήτρια Νομικής

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top