Select Menu


Από τις εκλογές της 25ης Γενάρη 2015, φτάσαμε αναπάντεχα στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και τελικά οδηγούμαστε εσπευσμένα στις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου 2015.

Τόσες πολλές οι εκλογικές αναμετρήσεις, μέσα σε 8 μόλις μήνες. Η χώρα βρέθηκε στη δυσκολότερη φάση της σύγχρονης ιστορίας, και οι επαναλαμβανόμενες εκλογές μόνο καλό δεν έκαναν. Κάθε άλλο, δημιούργησαν ακόμα περισσότερα σύννεφα στο πολιτικό τοπίο, δυσχεραίνοντας μέρα με τη μέρα την εθνική-και όχι μόνο-οικονομια, καθιστώντας την ανεπαρκή να σηκώσει τα βάρη των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων.

Και ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες όλα θεωρείτο πως έβαιναν καλώς, ο κ. Τσίπρας, αποφάσισε ξαφνικά στις 20 Αυγούστου να δηλώσει την παραίτησή του, και να προκηρύξει-χωρίς αυτό να μας εκπλήσσει βεβαίως-πρόωρες εκλογές για τη χώρα. «Η λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη εξάντλησε τα όριά της και γι' αυτό υποβάλλω την παραίτησή μου» τόνισε, απευθυνόμενος στους Έλληνες πολιτες. Θεωρώντας ο ίδιος πως αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά και έχοντας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας, "ρίχνει την αυλαία" στο κρισιμότερο για την Ελλάδα σταυροδρόμι. Απευθύνεται λοιπόν γι' ακόμη μια φορά στο λαό του με εκλογές, γιατί ο ίδιος στάθηκε ανίκανος να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα.

Ναι. Κατανοούμε όλοι το γεγονός πως δε διέθετε την πλειοψηφία, εφόσον στο κόμμα του οι διαρροές είχαν αρχίσει από τα μέσα ακόμα του Ιουνίου, συνεπώς δε θα μπορούσε με σιγουριά να περάσει τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα. Αυτό όμως δεν είναι σφάλμα ούτε της χώρας, ούτε του λαού της, ούτε μιας ολόκληρης Ευρώπης που την έχουμε επί μήνες στην αναμονή. Αυτό είναι πρόβλημα του τέως πια πρωθυπουργού μας, ο οποίος δε στάθηκε άξιος των περιστάσεων. Είναι ευθύνη δική του εφόσον ανέλαβε τα ηνία της χώρας χωρίς όμως να διαθέτει το προφίλ εκείνο του ηγέτη που θα απορροφήσει κάθε πρόβλημα που θα προκύψει στο κόμμα του χωρίς να ταράξει την ομαλή πορεία της χώρας του.

Κι ενώ κάποιοι τον θεωρούν ήρωα, που φεύγει την κατάλληλη στιγμή για να δώσει στη χώρα του την ευκαιρία της διαχείρισης των υποθέσεών της από από μια κυβέρνηση πιο λειτουργική και συνεργατική από τη δική του, κάποιοι άλλοι βλέπουν στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα έναν δειλό λιποτάκτη, ο οποίος αφού οδήγησε τη χώρα στο βάραθρο, αποσύρεται πριν προλάβει να του αποδώσει κανείς τις ευθύνες των πράξεών του. Αποφασίζει να οδηγήσει τη χώρα ξανά σε εκλογές, να βάλει και πάλι το λαό να αποφασίσει γι' αυτόν, βγάζοντάς τον από τη δύσκολη θέση, να επιβαρύνει την ήδη κατεστραμμένη οικονομία της χώρας του με επιπλέον έξοδα, απλά γιατί δεν ήταν κατάλληλος να φέρει εις πέρας το έργο για το οποίο εξελέγη στις 25 Ιανουαρίου. «Θέτω στην κρίση του ελληνικού λαού τα όσα έπραξα, καθώς οι Έλληνες πρέπει να αποφανθούν ποιος και πώς θα οδηγήσει τη χώρα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, οδηγώντας και πάλι το λαό σε ένα τραγικό δίλημμα, "δραπετεύοντας" από τις ευθύνες του. Ήταν λοιπόν, ένας ακόμα αρχηγός, ανάξιος της εμπιστοσύνης που του έδειξε ο λαός του.

Το σίγουρο είναι πως είναι δύσκολο-σχεδόν αδύνατο-μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη, να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση λιγότερο συνεκτική και αποδοτική από την παρούσα, άρα αυτό θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα από τα ελάχιστα θετικά της προκήρυξης των τελευταίων εκλογών. Παρόλα αυτά, οι εκλογές αυτές επιφυλάσσουν τελικά μεγάλη ζημία για την πατρίδα μας, εφόσον η παραίτηση Τσίπρα δημιούργησε ένα πολιτικό κενό που θα καθυστερήσει την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης μέχρις ότου εκλεγεί νέα κυβέρνηση.

Και όσο εμείς όλοι, οι απλοί πολίτες αναρωτιόμαστε, " ποιός είναι καλύτερος για να εκλεγεί πρωθυπουργός", "με ποιον θα ανακάμψει γρηγορότερα η οικονομία μας και θα επανέλθει η ομαλότητα της χώρας ", "ποιός πολιτικός αρχηγός θα σταθεί αντάξιος των προσδοκιών μας και δε θα μας προδώσει για το ατομικό του συμφέρον όπως όλοι όσοι προηγήθηκαν", η απάντηση που αβίαστα έρχεται στο μυαλό μου είναι "κανείς". Και αυτό γιατί, ο λαός κλήθηκε τόσες φορές να διαλέξει τον καλύτερο, κι όμως απέτυχε παταγωδώς, ακριβώς επειδή είχε να επιλέξει από ένα τσούρμο ανίκανων, ατομιστών και αφερέγγυων πολιτικών.

Δε θέλω να σας απογοητεύσω και να σας λυπήσω, μα εάν η πορεία της πατρίδος μας εξαρτάται από το εκλογικό αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών, τότε καλύτερα να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας για το "άγνωστο με βάρκα την ελπίδα"...

Δ.Δημητρούλα

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top