Select Menu


Πολλοί διεθνείς παράγοντες με πρώτο τον Αμερικάνο υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ανέδειξαν τους γεωπολιτικούς κινδύνους από έναν εκτροχιασμό της προσπάθειας για διάσωση της ελληνικής οικονομίας και παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέμειναν ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν με βάση μόνο τα οικονομικά στοιχεία, οι απειλές αποσταθεροποίησης και ανατροπής γεωπολιτικών ισορροπιών κάθε άλλο παρά αφήνουν αδιάφορα το Παρίσι και το Βερολίνο.

Από τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές η ελληνική κυβέρνηση είχε δείξει ότι επενδύει στο γεωπολιτικό χαρτί και υιοθέτησε τη στρατηγική αυτή που βασικό εμπνευστή είχε τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με την προσδοκία ότι θα ενίσχυε έτσι τη διαπραγματευτική θέση της έναντι εταίρων και δανειστών.

Μόλις την προπαραμονή του δημοψηφίσματος ο Ν. Κοτζιάς είχε ζητήσει από τους δανειστές την παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα προειδοποιώντας ότι η αποσταθεροποίηση της χώρας μας θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση ολόκληρη την περιοχή.

Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Ελλάδας ανησυχεί εταίρους και συμμάχους, αλλά τελικά λειτούργησε ανάδρομα καθώς οδήγησε στην κορύφωση των πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δεχθεί τον συμβιβασμό και να αποφευχθεί έτσι μια κατάσταση που έκρυβε ιδιαίτερα σοβαρούς κινδύνους για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που θα ήταν όμως απολύτως καταστροφικοί για την Ελλάδα.

Η Αλβανία επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση της σε βάρος και της χώρας μας. Στη φωτογραφία ο πρωθυπουργός της Ε. Ράμα με την Αν. Μέρκελ, η οποία επισκέφτηκε πρόσφατα τα Τίρανα.

Οι απειλές ασφάλειας που φοβούνται οι σύμμαχοι είναι πολυδιάστατες:

• Ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας στερεί έναν παραδοσιακό πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που αποτέλεσε για δεκαετίες το υπόδειγμα για τις χώρες που αναζητούσαν ευρωπαϊκό μέλλον μετά την περιπέτεια του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Η Ελλάδα πρωτοστάτησε σε όλες τις προσπάθειες για την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και προσέφερε «ασφαλές» καταφύγιο για εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες από γειτονικές βαλκανικές χώρες, οι οποίοι συνέβαλαν έτσι στην οικονομική ανασυγκρότηση των χωρών τους.

• Τα ανοίγματα που επιχείρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Μόσχα, τα οποία πρακτικά δεν προσέφεραν τίποτα το απτό στην Ελλάδα, προκάλεσαν πολλά ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της Αθήνας.

Ουσιαστικά όμως υπονόμευσαν τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης ,καθώς οι κινήσεις προς τη Μόσχα ερμηνεύθηκαν ως προσπάθεια πλαγιοκόπησης της «ενότητας» των ευρωατλαντικών δυνάμεων έναντι της ρωσικής «επιθετικότητας».

Η Ελλάδα θεωρήθηκε ότι μετατρέπεται σε «Δούρειο Ιππο» της Μόσχας και υπονομεύθηκαν έτσι οι παραδοσιακές σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα κυριάρχησε η δυσπιστία των συμμάχων έναντι της χώρας μας.

Βεβαίως, παρά τις φωνές ψυχροπολεμικών συντηρητικών κύκλων σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ασκήσει βέτο σε αποφάσεις που αφορούν τη Ρωσία, όπως εξάλλου δεν έπραξε μέχρι τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά τις ρητορικές διαφοροποιήσεις. Η Αθήνα συμμετέχει στο εμπάργκο εναντίον της Ρωσίας και φυσικά υφίσταται τις συνέπειες όπως όλες οι άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο έργο του Turkish Stream, παρά τις φιλόδοξες δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη, η κατασκευή του αγωγού τίθεται πλέον υπό εξέταση από τον ίδιο τον Β. Πούτιν, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, ο Ρώσος ηγέτης ενδέχεται να καθυστερήσει την υλοποίηση του συγκεκριμένου ενεργειακού σχεδίου προκειμένου να αποσπάσει καλύτερη συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream που καταλήγει στη Γερμάνια ή ακόμη και μέσω της Ουκρανίας, εφόσον γίνουν αποδεκτοί οι όροι του.

• Σημαντική επίσης πηγή ανησυχίας είναι οι συνέπειες ενδεχόμενης αποσταθεροποίησης της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι ευαίσθητες ισορροπίες λόγω των αμφισβητήσεων των θαλάσσιων συνόρων και των δικαιωμάτων ερευνών για υδρογονάνθρακες και το Κυπριακό αποτελούν μια σοβαρή και διαρκή απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η απειλή αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και την ασφάλεια του Ισραήλ και της Αιγύπτου, καθώς η επιδείνωση της κατάστασης στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, με την ανάπτυξη όλο και πιο ακραίων μορφών τζιχαντισμού, διαρρηγνύει τον Αξονα Ασφάλειας που με πολλές δυσκολίες έχει διαμορφωθεί με βάση τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

• Το μεταναστευτικό και το ορατό πλέον ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποτελέσει τον τελικό προορισμό των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών αποτελεί έναν ακόμη λόγο ανησυχίας για τις εξελίξεις στη χώρα μας.

Φυσικά, οι απειλές όπως αυτές που εκτόξευε ο κ. Καμμένος ότι θα ανοίξει τον δρόμο για τους τζιχαντιστές στην Ευρώπη, στερούνται σοβαρότητας, αλλά δυστυχώς καταγράφονται από ανθελληνικούς κύκλους στην Ουάσιγκτον και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πάντως, παρά τον συναγερμό που έχει σημάνει σε ΗΠΑ και σε ΕΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει «διαβάσει» σωστά το περιβάλλον που διαμορφώνεται όπου το γεωπολιτικό χαρτί δεν αποδεικνύεται αρκετό για να υποχρεώσει τους εταίρους και δανειστές σε άτακτη υποχώρηση...

Στα Βαλκάνια - Ο κίνδυνος να ξαναμοιραστεί η τράπουλα

Σε δραματική υποβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας έχει οδηγήσει η κορύφωση της οικονομικής κρίσης και η σύγκρουση με τους δανειστές σε συνδυασμό με τα αντιφατικά και λανθασμένα μηνύματα που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες. Η καλλιέργεια των μύθων των «εναλλακτικών» επιλογών για συμμαχίες και πηγές χρηματοδότησης, χρησιμοποιήθηκαν με ιδιαίτερη ευκολία για εσωτερική κατανάλωση, υπονόμευσαν όμως την αξιοπιστία της χώρας τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ και έδωσαν την ευκαιρία να εκδηλωθούν προσπάθειες περιθωριοποίησης της Ελλάδας. Οι ερασιτεχνικοί και άτσαλοι πειραματισμοί με τις στροφές πότε προς τη Μόσχα, πότε προς το Πεκίνο και άλλοτε προς τη Λατινική Αμερική, απλώς προκάλεσαν εκνευρισμό στους πραγματικούς εταίρους και μεγάλωσαν τη δυσπιστία έναντι της χώρας από τους διεθνείς παράγοντες που διαχρονικά υποσκάπτουν τον περιφερειακό ρόλο τον όποιο μπορεί να διαδραματίσει. Ανυποληψία στα Βαλκάνια, περιθωριοποίηση στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αδυναμία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα για τη χώρα. Στα Βαλκάνια έχει υποβαθμιστεί πλήρως ο κεντρικός ρόλος τον οποίο για δεκαετίες κατείχε η χώρα μας από την εποχή ακόμη του Ψυχρού Πολέμου.

Διπλωματικό πόκερ

Η Αλβανία επιχειρεί να καλύψει το κενό με μια εξωστρεφή και «επιθετική» πολιτική που δεν έχει στόχο μόνο την ΠΓΔΜ και τη Σερβία, αλλά και την Ελλάδα, με τελευταία δείγματα την αναβάθμιση του «Τσάμικου» στην ατζέντα των διμερών σχέσεων και στην αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Ιόνιο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αλβανία όχι μόνο αρνείται να δεχθεί την εφαρμογή έστω και με διορθώσεις της Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλασσίων Συνόρων, αλλά τελικά έχει επιτύχει το αμοιβαίο πάγωμα σεισμογραφικών ερευνών στην περιοχή που αμφισβητεί. Τα Σκόπια δείχνουν να επενδύουν στον χρόνο που τους προσέφερε η Αθήνα με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προωθεί ο κ. Κοτζιάς, θεωρώντας ότι η υποβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ του κ. Γκρούεφσκι στο θέμα της ονομασίας.

Το μείζον πρόβλημα όμως εντοπίζεται στις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς η εσωτερική πολιτική δοκιμασία δημιουργεί σοβαρό παράγοντα αβεβαιότητας. Οι κινήσεις της Αγκυρας για δέσμευση παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις των Τούρκων προς τον κ. Κοτζιά, μεγάλης περιοχής στην καρδιά του Αιγαίου ως Πεδίου Βολής για διάστημα μέχρι το τέλος του 2015, αλλά και οι συνεχείς κλιμακούμενες προκλήσεις με την πραγματοποίηση υπερπτήσεων ακόμη και με ελικόπτερα από ελληνικά νησιά, προκαλούν αμηχανία στην Αθήνα. Απούσα και αποδυναμωμένη είναι η Ελλάδα στο Κυπριακό, όπου δεν μπορεί λόγω των δικών της προβλημάτων να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της τη στιγμή που κορυφώνονται οι διαδικασίες για να περάσουν οι συνομιλίες στη φάση του πάρε-δώσε.

Γιάννης Καστριώτης, ΕΘΝΟΣ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top