Select Menu


Παραπληροφόρηση δεν γίνεται μόνο κατά λάθος. Στην περίπτωση αυτή είναι απλώς ένα ατύχημα. Μπορεί να έχει εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες, αλλά αυτό, μπορεί να συμβεί σε κάθε ατύχημα.

Η παραπληροφόρηση είναι, επιχειρηματική δράση, και αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός εξαιρετικά ισχυρού «όπλου» ή προνομίου εκείνου που την οργανώνει.

Γράφει η Ε. Αθανασούλη

Η παραπληροφόρηση ενσκήπτει «από το πουθενά» και συντελείται βαθμηδόν και χωρίς σταματημό, ώστε, ανεπαίσθητα αλλά ασφαλώς, να κατευθυνθεί η υποταγή και ο πνευματικός και ψυχικός έλεγχος του στρατηγικού αντιπάλου. Και κυρίως να επιτευχθεί ο αποπροσανατολισμός του, ώστε να βρεθεί ανυποψίαστος, ανέτοιμος και ανίκανος να προστατέψει τα πάσης φύσεως συμφέροντά του.

Έχει συγκεκριμένα βήματα, και (ίσως έχει αναχθεί σε επιστήμη, σε) ειδική μεθοδολογία δράσης, για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Δεν είναι ανέξοδο παιχνίδι. Ούτε αστείο. Έχουν αλλάξει οι πόλεμοι, τα μέσα και τα αντικείμενά τους. Ο «πολιτισμός των κοινωνιών» έχει αλλάξει και το φαίνεσθαι των πολέμων.

Έτσι, σήμερα, θα δείτε αυθεντίες να ομιλούν και να εξηγούν εμβριθώς, αλλά με επιλεκτικότητα -και ασάφεια περί την πηγή των λεγομένων- και να στοχεύουν σε ορισμένα θέματα. Θα δείτε το επιτηδευμένο στήσιμο-σε-ομάδες, των ομιλητών -διακορευτών της πληροφορίας- (δημοσιογράφων συνήθως), σε δημόσια συζήτηση και δράση. Ασφαλώς, όλοι αυτοί αντικρούουν κάθε άποψη για μεθοδευμένη δράση, ειρωνευόμενοι ως συνωμοσιολόγους τους έχοντες επιφυλάξεις και τους σκεπτικιστές. Μην παραξενευτείτε αν δείτε να δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής ευαισθησίας, ή μομφής γι' αναλγησία, ανάλογα με τον προς επίτευξη στόχο. Είναι μέσα στο σχέδιο για καθοδήγηση- δηλαγή για υπαγόρευση-  της επιθυμητής δράσης.

Η παραπληροφόρηση δεν είναι σχεδόν ποτέ πλήρης, και είναι, επί πλέον, και αντιφατική, ώστε να προκύπτει ότι το πράγμα είναι εν τη γενέσει του, (κι όχι εν τω σχεδιασμώ του!). Και πάντως, κρατά επιμόνως μετέωρη την διακινδύνευση του ενός (του θύματος), και την πραγμάτωση του στόχου του άλλου (του αφεντικού).

Μέσα στην παραπληροφόρηση, είναι και το ότι ζητείται ή άμεση επιλογή και υποταγή/παράδοση. Τώρα ή ποτέ. Για να κατατρομάξουν και να απελπίσουν τον κόσμο. Έτσι χτιστήκανε γύρω μας, εδώ και τόσον καιρό, όλες οι διαδικασίες του ολέθρου και της αποδόμησής μας. Κι εμείς, ανύποπτοι, τους ακούγαμε, αντί να βάζουμε το χρόνο και τη δύναμή μας για να τους υπερβούμε, να ετοιμαστούμε και να αντιμετωπίσουμε τον πόλεμου του δόλου τους και της φθοράς μας.

Αλλά, όλα αυτά που γίνανε εναντίον μας, είναι ύπουλες και σκοτεινές μεθοδεύσεις προκειμένου να εξουσιαστούν και να κατακυριευτούν λαοί, συμφέροντα, πλούτη.

Μπορεί οι προσπάθειες αυτές να καρπίζουν πρόσκαιρα, μα για όσο επικρατούν χρειάζεται να διαθέτουν πάμπολλα δαπανηρά μέσα για να κρύψουν και να διατηρήσουν αυτό το «κράτος», την ισχύ και την ευμάρεια. Θά 'λεγε κανείς, όσα ακριβώς έκλεψαν για να τ' αποκτήσουν. Κρύβονται. Γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις του απελπισμένου, του προσβεβλημένου, του εξαθλιωμένου κι εξαπατημένου κόσμου.

Και δικαίως. Οι πράξεις της οργής, της κλοπής και του μίσους πώς ν' ανθίσουν; και τί καρπούς να δώσουν, πέρα από δάκρυα, αίμα, φόβο και πόλεμο;

Η αλήθεια δεν ανθίζει όταν ανακατώνεται μαζί με ψέμματα. Ούτε ελευθερία μπορεί να υπάρξει εκεί που υπάρχει ψέμμα και καταπίεση.

Έτσι κι η ανθρώπινη ψυχή και η σκέψη: Δεν μπορεί να καταπιέζεται τόσο που να υποδουλώνεται στις επιθυμίες του κακού.

Θα ειπώ (και τούτο είναι ευχή και προσευχή μου) ότι ο Θεός που ενσαρκώνει την αλήθεια και την αγάπη, δεν θα επιτρέψει να επικρατήσει τέτοιο κακό.

Γι' αυτό ας κρατήσουμε μακριά μας τους διακορευτές της πληροφορίας και τα έργα τους. Ας παλέψουμε για την αλήθεια και την ελευθερία που ποθεί η καρδιά μας. Γιατί χωρίς αυτά ασφαλώς και δικαίως θα χαθούμε στην κόλαση του ψέμματος, του πανικού, του φόβου και του πολέμου τους.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top