Select Menu


Οι ελληνικές προτάσεις φαίνονται ανεπαρκείς, δεδομένου ότι βασίζονται σε ξεπερασμένες πληροφορίες, δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

"Είναι ίσως πολύ νωρίς για της εκτιμήσουμε, διότι βασίζονται σε παλιές πληροφορίες και φαίνεται, ότι οι προτάσεις αυτές πραγματικά δεν θα είναι αρκετές", είπε στους δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το Reuters.

"Παίρνουμε το έγγραφο των προτάσεων ως (ένδειξη) ότι η Ελλάδα επιθυμεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να μαντεύουμε πώς οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν." πρόσθεσε

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΚΟ των Χριστιανοκοινωνιστών CSU, του αδελφού κόμματος της Μέρκελ, ο οποίος είπε πως οι τελευταίες προτάσεις της Ελλάδας δεν αποτελούν βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης,  προσθέτοντας ότι η Ελλάδα καλύτερα να θέσει ως στόχο ένα νέο ξεκίνημα με το δικό της νόμισμα.

Παράλληλα σημείωσε ότι την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής θα έπρεπε οι ηγέτες της Ε.Ε. να  συζητήσουν σοβαρά αυτή την εναλλακτική λύση.

"Σύμφωνα με όσα έχω δει μέχρι τώρα, δεν βλέπω τη βάση για ένα άλλο πρόγραμμα διάσωσης", τόνισε, υπονοώντας ότι μπορεί να ψηφίσει «όχι» εάν η κυβέρνηση του θα πρέπει να ζητήσει από τους βουλευτές εντολή να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης .

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πλήρως την εκτίμηση του Πίτερ Σπίγκελ ότι η ελληνική πρόταση δεν θα ικανοποιήσει τελικά τους Θεσμούς!

Κατά την άποψη του γνωστού δημοσιογράφου, το περιεχόμενο της εν λόγω πρότασης είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το έγγραφο των Θεσμών που είχε απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό στο δημοψήφισμα του περασμένου σαββατοκύριακου.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το προηγούμενο πρόγραμμα έχει λήξει θα μετρήσει κατά της Αθήνας που τώρα πρέπει να κάνει περισσότερες υποχωρήσεις, όπως δήλωσε πρόσφατα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον Σπίγκελ, το Eurogroup του Σαββάτου θα εγκρίνει πιθανώς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά δεν είναι σίγουρο ακόμα εάν θα επιτευχθεί συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, πριν από τη ημερομηνία καταβολής της δόσης στην ΕΚΤ.

Αναφορικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, που πολλοί ισχυρίζονται ότι διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη πρόταση από τις προηγούμενες, ο αρθρογράφος επισήμανε ότι πρόκειται για ένα καθαρά «συμβολικό» ζήτημα.

Δεδομένου ότι το «κούρεμα» με την παραδοσιακή έννοια του όρου έχει αποκλειστεί από τους Θεσμούς, αυτή η ελάφρυνση μπορεί να έχει τη μορφή μόνο της παράτασης των προθεσμιών αποπληρωμής των δανείων, υπογραμμίζει ο Σπίγκελ, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ως νίκη η κυβέρνηση Τσίπρα.

«Αποκλείεται η Ελλάδα να καταφέρει να πιάσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος που περιλαμβάνονται στην παρούσα πρόταση», τονίζει ο αρθρογράφος. Επικαλούμενος μία πηγή στην Κομισιόν αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ήδη εκτιμάται πως φέτος θα υπάρξει μείωση 3% του ελληνικού ΑΕΠ και άρα «αυτοί οι στόχοι είναι τελείως ανέφικτοι».

Για τους παραπάνω λόγους, ο δημοσιογράφος θεωρεί πολύ πιθανό οι θεσμοί να ζητήσουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίτευξη των στόχων. «Παρά τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις ορισμένων, θα πρέπει να δούμε τι έχουν να πουν οι Γερμανοί και το ΔΝΤ, που έχουν την ευθύνη της τελικής απόφασης», τόνισε ο Σπίγκελ, εκτιμώντας ότι δεν θα μείνουν ικανοποιημένοι από τις προτάσεις της Αθήνας.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top