Select Menu


Στο φως για πρώτη φορά με τόση λεπτομέρεια φέρνει τα μυστικά του Πλούτωνα το σκάφος New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) της NASA, το οποίο χθες και σήμερα πραγματοποιεί ένα ιστορικό πέρασμα από τον πλανήτη-νάνο, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα και ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

Ηδη το σκάφος κατάφερε μέσω φωτογραφιών και μετρήσεων να προσδιορίσει το ακριβές μέγεθος του Πλούτωνα, ένα στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό καθώς αυτό ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να υποβιβαστεί ο πλανήτης σε πλανήτη-νάνο και να μη θεωρείται πλέον επίσημα «μέλος» του πλανητικού μας συστήματος.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, λοιπόν, του New Horizons, ο Πλούτωνας είναι μεγαλύτερος απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί από τις παρατηρήσεις που γίνονται από τη Γη, καθώς η ακτίνα του είναι 1.185 χιλιόμετρα. Παρά την προς τα πάνω αναθεώρηση του μεγέθους του, οι επιστήμονες υπογράμμισαν πως σε σύγκριση με άλλους πλανήτες ο Πλούτωνας είναι μικροσκοπικός, καθώς μαζί με τον μεγαλύτερο δορυφόρο του, τον Χάροντα, καταλαμβάνουν έκταση ίση σχεδόν με αυτήν που καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ.


Αριστερά είναι η καλύτερη φωτογραφία του Πλούτωνα που είχαμε μέχρι τις 08/07/2015 και δεξιά η νέα φωτογραφία που έστειλε στη Γη το διαστημικό σκάφος των Αμερικανών πριν 6 μέρες!

Ο δορυφόρος του

Από την άλλη, βέβαια, οι ειδικοί αναφέρουν ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα σώματα της ζώνης Κουίπερ, όπου και βρίσκεται ο πλανήτης-νάνος, ο Πλούτωνας είναι μακράν το μεγαλύτερο. Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που ήδη έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες του προγράμματος είναι ότι ο Χάρος, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Πλούτωνα, έχει τεράστια φαράγγια και κρατήρες στην επιφάνειά του, ενώ στις φωτογραφίες φαίνεται επίσης καθαρά ο «σκοτεινός» πόλος του, που μέχρι τώρα δεν έχει εξηγηθεί γιατί είναι σκοτεινός.

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο Χάρος και ο Πλούτωνας έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι οι περισσότερες θεωρίες για τον σχηματισμό τους υποστηρίζουν ότι τα δύο σώματα χωρίστηκαν από μια αρχαία σύγκρουση με άλλο σώμα.

Οπως αναφέρουν οι άνθρωποι που χειρίζονται το σκάφος, το New Horizons χθες πλησίαζε με τεράστια ταχύτητα (επί 9 χρόνια τώρα ταξιδεύει με περίπου 49.600 χιλιόμετρα την ώρα) τον Πλούτωνα τραβώντας συνεχώς φωτογραφίες και κάνοντας μετρήσεις που στέλνει πίσω στη Γη. Εξαιτίας της μεγάλης απόστασης, που ανέρχεται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, τα δεδομένα κάνουν αρκετές ώρες να φτάσουν στα γραφεία της NASA.

Αυτό σημαίνει ότι το σκάφος δεν μπορεί να ελεγχθεί σε πραγματικό χρόνο και γι' αυτό, όταν σήμερα το σκάφος θα είναι στην πιο κοντινή απόσταση από την επιφάνεια του πλανήτη-νάνου (12.500 χιλιόμετρα από αυτήν), θα λειτουργεί στον αυτόματο και χωρίς να έχει επαφή με τη Γη και συγκεκριμένα με το κέντρο επιχειρήσεων που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Επίσης αυτό σημαίνει ότι τα λεπτομερή στοιχεία που θα συλλέξει όταν θα περάσει ξυστά από τον Πλούτωνα θα κάνουν αρκετές ώρες να φτάσουν στα χέρια των ειδικών, ενώ κανείς δεν θα γνωρίζει για ώρες εάν όλα πήγαν καλά ή υπήρξε κάποιο ατυχές περιστατικό. Το σκάφος θα συλλέξει μεταξύ άλλων στοιχεία και για τα υπόλοιπα «φεγγάρια» του Πλούτωνα πέραν του Χάροντα, δηλαδή για τη Στύγα, τον Κέρβερο, την Υδρα και τη Νύχτα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΘΝΟΣ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top