Select Menu


«Το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος ήταν συντρίμμια. Καταστράφηκε το πιο σημαντικό νόμισμα, η εμπιστοσύνη. Το θέμα είναι τώρα πως θα γεφυρωθεί αυτό» είπε η γερμανίδα καγκελάριος κυρία Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής, στην οποία σε ένα κλίμα διχασμού, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του τρίτου προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα.

«Στις 20 Φεβρουάριου, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε το πρόγραμμα βοήθειας όμως η Ελλάδα μονομερώς το διέκοψε δημιουργώντας πρόβλημα στην χρηματοδότησή της. Έτσι διακόπηκε η προσπάθεια», τόνισε η κυρία Μέρκελ.

Η κυρία Μέρκελ δήλωσε στην ομιλία της ότι η Ελλάδα ήταν και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ευρώ είναι το σύμβολο της ευρωπαικής ενοποίησης και πως μόνο με ομόφωνη απόφαση θα δοθεί στους Ελληνες το τρίτο πακέτο στήριξης.

Αναφερόμενη στη συμφωνία με την Ελλάδα η κυρία Μέρκελ είπε ότι «ο δρόμος που αποφασίστηκε τη Δευτέρα είναι σκληρός, και κυρίως για τους Έλληνες. Η έκβαση της Δευτέρας όμως είναι δύσκολη και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Πρόκειται για 86 δισ. ευρώ, και συνολικά έχουν δοθεί περισσότερα κεφάλαια από ποτέ. Αυτό είναι μία άνευ προηγουμένου επίδειξη αλληλεγγύης», είπε.

«Δεν αρκούν δεσμεύσεις και εξαγγελίες υλοποίησης. Η Ελλάδα χρειάστηκε να προχωρήσει σε βήματα-προϋποθέσεις, ακόμη και για να ξεκινήσει η διαπραγματεύση [με τον ESM]. H ελληνική Βουλή το έκανε αυτό προχθές», επισήμανε η κυρία Ανγκελα Μέρκελ.

«Υπερτερούν τα πλεονεκτήματα από τη συμφωνία τα μειονεκτήματα που υπάρχουν; Η απάντησή μου είναι ναι. Αφ” ενός, ενισχύεται η βοήθεια με ανταλλάγματα και υπεθυνότητα και αφ” ετέρου η εναλλακτική δεν θα ήταν συντεταγμένη, αλλά θα έφερνε χάος. Η Ευρώπη είναι η κοινή μας μοίρα, και αυτό διακυβεύεται», κατέληξε.

«Η πολιτική που επιβάλλεται από τον κύριο Σόιμπλε είναι αντικοινωνική, αντιδημοκρατική και αντιευρωπαϊκή», είπε μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της γερμανική Βουλής για τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας ο βουλευτής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die LinkeΓκρέγκορ Γκίζι.

«Κύριε Σόιμπλε, πλήξατε την εικόνα που έχει χτίσει τόσα χρόνια η Γερμανία στο εξωτερικό» είπε ασκώντας σκληρή κριτική στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

Νωρίτερα μιλώντας ο πρόεδρος της Βundestag εξήγησε στους Γερμανούς βουλευτές ότι η συνεδρίαση πραγματοποιείται για την έγκριση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς της Ελλάδα.

Βασικός εισηγητής θα είναι ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παρότι εκτιμάται πως δύσκολα θα καταψηφιστεί το πακέτο, η σημερινή διαδικασία δεν αναμένεται εύκολη ούτε για την Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Μέρκελ, ούτε για τον αντικαγκελάριο κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα η κυρία Μέρκελ αναμένεται να δώσει μάχη ώστε να περιορίσει τον αριθμό των «ανταρτών», οι οποίοι όπως εκτιμά η εφημερίδα Bild, υπολογίζονται στους 50.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top