Select Menu

Στο κείμενο που ακολουθεί και το οποίο φιλοξενώ με συναίνεση του ψυχολόγου Μ. Πάππα , γίνεται λόγος για τις κατευθύνσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης σε μια προσπάθεια επιβολής που θυμίζει παρτίδα σκάκι , μόνο που εκεί τα πάντα μπορούν να προβλεφθούν κι είναι δεδομένη η ισότητα κι ισοτιμία των αντίπαλων παρατάξεων , ενώ εδώ έχουμε θέσεις ισχύος και υποτίμησης εξ αρχής . Είναι σαν να είσαι βασιλιάς, αλλά να έχεις τη δυνατότητα ελιγμού ενός πιονιού και καλείσαι να αντιμετωπίσεις έναν άλλο βασιλιά που " κινείται " όμως βασιλόπρεπα.


Γράφει ο Μ. Πάππας

Ενόψει νέας συνάντησης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Eurogroup για την επίτευξη συμφωνίας της χώρας μας για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε ή δεν θα ακολουθήσουμε θα ήταν εύλογο να εξετάσουμε την τακτική των 2 πλευρών .

Από τη μια πλευρά έχουμε την πλευρά της κυβέρνησης που εξελέγη με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη στη βάση της κατάργησης του μνημονίου και την κατάργηση μιας σειράς μέτρων . Με την ανάληψη όμως της εξουσίας από την εκάστοτε κυβέρνηση πάντα αυτά τα προγράμματα ενώ είναι άμεσα μέτρα που θα παρθούν στις πρώτες 100 μέρες συνήθως η αρχική αλλαγή τους είναι ότι μετατρέπονται σε μέτρα στο βάθος της τετραετίας ενώ τελικά ούτε τότε εφαρμόζονται .

Επί του παρόντος διανύουμε το σημείο μηδέν με τις εναλλακτικές να είναι 2 : είτε θα βρεθεί κοινός τόπος και συμφωνία είτε ρήξη με αποτελέσματα άγνωστα για την ώρα καθώς υπάρχουν πολλές και διαφορετικές θεωρίες . Από την πλευρά της , η κυβέρνηση με ένα κείμενο 47 σελίδων - που έχει διαρρεύσει - έχει αναδιπλωθεί σε σχέση με το προεκλογικό πρόγραμμα και είναι έτοιμη να πάρει σκληρά μέτρα . Από την άλλη πλευρά οι δανειστές έχοντας το ρόλο του ισχυρού καθώς αυτοί είναι που δίνουν χρήματα και εμείς αυτοί που τα χρειαζόμαστε , ζητούν όλο και περισσότερα τα οποία και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά .

Το ζήτημα είναι να σκεφτούμε τι ακριβώς επιδιώκουν . Να δοκιμάσουν ακόμα ένα πείραμα για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η έξοδος μιας χώρας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ή απλά σε ένα παιχνίδι ή καλύτερα σε μια παρτίδα πόκερ να πάρουν σαν αντάλλαγμα όσο πιο σκληρά μέτρα γίνεται με μια τιμωρητική διάθεση ακόμα μια φορά . Αυτό που εκφράζεται από την ελληνική πλευρά είναι ότι δεν επιθυμεί τη ρήξη , αλλά αν δεν τη διανοηθείς δεν μπορείς να κερδίσεις πολλά πράγματα στη διαπραγμάτευση

Το θέμα είναι πως όταν μπορείς να αναλογιστείς τη ρήξη θα πρέπει να έχεις εκπονήσει και ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα σε κρατήσει ζωντανό . Υπάρχει; Δεν φαίνεται ορατό αυτή τη στιγμή παρά μόνο σκόρπιες φωνές δεξιά και αριστερά .

Η καλύτερη στιγμή για ρήξη είναι όταν μπορείς να σταθείς όρθιος και μετά από αυτή..

Κείμενο Μ. Πάππας
Επιμέλεια :  Το ιδιόμελο, logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top