Select Menu


Οι πρώιμες συνταξιοδοτήσεις, οι παχυλές συντάξεις και οι παροχές χωρίς ένσημα αποτελούσαν τον κανόνα στην προμνημονιακή Ελλάδα.

Η μελέτη που ζήτησε ο Γιαννίτσης το 2000 διαπίστωσε ότι το 2010 η χώρα δεν θα μπορούσε πλέον να πληρώνει συντάξεις. Δυστυχώς όχι μόνο δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις του αλλά αντιθέτως αφού εκατομμύρια διαδήλωσαν εναντίον του σχεδίου περικοπών για αποκατάσταση της βιωσιμότητας των ταμείων, αποπέμφθηκε κακήν κακώς απο την κυβέρνηση Σημίτη.

Φυσικά το 2010 η Ελλάδα χρεοκόπησε. Το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (Μνημόνιο) προέβλεπε τομές στο ασφαλιστικό προκειμένου να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα. Θα περίμενε κανείς ότι η κατάσταση θα είχε βελτιωθεί σημαντικά.

Δυστυχώς αν κάποιος ελέγξει τα στοιχεία του ενιαίου συστήματος ελέγχου και πληρωμών συντάξεων δεν θα δεί σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το κακό παρελθόν.

Ποιο συγκεκριμένα:

Τον Μάρτιο του 2015 υπήρχαν 2.654.784 συνταξιούχοι γήρατος, θανάτου, αναπηρίας, ανασφάλιστων ΟΓΑ(!) και άνευ ένδειξης που έλαβαν 2,346 δισ € (28,157 δισ € τον χρόνο). Οι 1.260.032 είναι άνδρες και 1.391.132 γυναίκες.

Συγκριτικά με το εισόδημα απο συντάξεις προ μνημονιακών μειώσεων, κρατήσεων ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει τις διαφορές.


Φυσικά θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι προ μνημονίου υπήρχαν 14 συντάξεις ενώ τώρα 12.

Αν πάρουμε ως παράδειγμα τις συντάξεις γήρατος που αποτελούν και το μεγαλύτερο τμήμα, η μέση σύνταξη προ 2010 ήταν 1.080€ / μήνα ή 15.120€ τον χρόνο. Το 2015 η μέση σύνταξη ήταν 961€ / μήνα ή 11.532€ τον χρόνο. Η συνολική μείωση ήταν 23,7%.

Η κατανομή εισοδήματος των συνταξιούχουν έχει ώς εξής


Στις συντάξεις γήρατος το 45% βρίσκεται λαμβάνει την μέση σύνταξη ή παραπάνω και το55% κάτω της μέσης σύνταξης.

Η κατάσταση στο πλήθος των συντάξεων ανά συνταξιούχο είναι απογοητευτική.


Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν 414.282 συνταξιούχου που έχουν 3 ή και παραπάνω συντάξεις. Μάλιστα 4 τυχεροί λαμβάνουν 10 διαφορετικές συντάξεις! Αυτό θα πει νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού.

Φυσικά τα ευτράπελα δεν σταματάνε εδώ. Αντιθέτως φτάνοντας στο ιδιαίτερα σημαντικό θέμα των ορίων συνταξιοδότησης τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας


Με μια απλή πρόσθεση μπορούμε να υπολογίσουμε ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι κάτω των56 ετών (άγνωστο πότε συνταξιοδοτήθηκαν) είναι 200.338 (8% του συνόλου) που λαμβάνουν 154 εκ € τον μήνα ή 1,85 δισ € τον χρόνο. Για να γίνει πιο κατανοητό το ποσό, οι συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών στοιχίζουν όσο τα 2/3 του ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν οι κάτοχοι ακινήτων.

Τα πρωτεία στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις έχουν βέβαια οι συνήθεις ύποπτοι, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Μια ματιά στους νέους συνταξιούχους του Α Τριμήνου 2015 το επιβεβαιώνει:


Απο τους 6.255 νέους συνταξιούχους του Δημοσίου 2.097 (34%) είναι κάτω των 55. Ενδεικτικά το αντίστοιχο ποσοστό στο ΙΚΑ είναι 24%

Φυσικά εκτός απο νεότεροι στην σύνταξη οι ΔΥ απολαμβάνουν και μεγαλύτερες συντάξεις μιας και το ταμείο τους παρέχει συντάξεις ύψους 1.030€, σημαντικά υψηλότερες του μέσου όρου.

Γίνεται κατανοητό ότι για ένα μεγάλο μέρος των συνταξιούχων οι εισφορές τους δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στο συνολικό ύψος των συντάξεων που θα λάβουν φτάνοντας στο προσδόκιμο ζωής.

Όταν λοιπόν διαβάζουμε για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η κυβέρνηση θα πρέπει να μας εξηγήσει ρητά ποιος και γιατί θα πληρώνει αυτά τα νέα ελλείμματα που θα δημιουργούνται κάθε χρόνο.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι η γεωγραφική κατανομή των συντάξεων και δή των αναπηρικών.


Επι του συνόλου των συντάξεων οι αναπηρικές αποτελούν το 7,6%. Το μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρικών ωστόσο, βρίσκεται στην λεβεντογέννα Κρήτη στην οποία το ποσοστό αναπηρικών είναι 39% μεγαλύτερο του μέσου όρου της χώρας.


Επίλογος

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για διαπιστωθεί ότι τα νούμερα "δεν βγαίνουν" εδώ και καιρό. Όποιες ενέργειες εξορθολογισμού έχουν μείνει ημιτελείς είτε λόγω πολιτικού κόστους, είτε λόγω των ιαχών του λαικισμού, είτε λόγω ανικανότητας, είτε με οποιονδήποτε απου τους παραπάνω συνδυασμούς.

Για τα παραπάνω δεδομένα κανένας τηλεδικαστής πρωινάδικου δεν θα μιλήσει. Η ουσία παραμένει:
Εαν δεν παρθούν δραστικά μέτρα η επόμενη χρεοκοπία είναι πολύ κοντά.

Μονταζιέρα

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top