Select Menu


Η σημερινή ημέρα, δηλαδή η δεύτερη στη σειρά Πέμπτη του Μαρτίου, καθιερώθηκε από το 2006 ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού από τη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων για να μας θυμίσει τόσο τη χρησιμότητα των νεφρών στον ανθρώπινο οργανισμό όσο και τη νόσο την οποία πολλοί άνθρωποι αγνοούμε ενώ δε θα έπρεπε : τη Χρόνια Νεφροπάθεια.

Οι νεφροί είναι ζωτικής σημασίας όργανα του ανθρώπινου οργανισμού αφού καθημερινά φιλτράρουν περίπου στα 200 λίτρα αίματος αποβάλλοντας τις περιττές ουσίες από αυτό, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Όπως όμως συμβαίνει σε κάθε όργανο του ανθρώπινου σώματος, μετά από αρκετά χρόνια λειτουργίας, παρατηρούνται φθορές και υπολειτουργίες και στους νεφρούς.

Μελέτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη παρέχουν ενδείξεις ότι περίπου το 10% του πληθυσμού πάσχει από ΧΝΝ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1.000.000 Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς ενώ σε ποσοστό 10% (δηλ. σε 100.000 άτομα) τα προβλήματα αυτά είναι αρκετά σοβαρά. Το 10% των ατόμων με αρκετά σοβαρά προβλήματα από τους νεφρούς, δηλαδή περίπου 10.000 άτομα στην Ελλάδα, πάσχουν από τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) και για να επιβιώσουν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή/και μεταμόσχευση νεφρού.

Μπορούμε να το αποφύγουμε εμείς αυτό; Η απάντηση είναι πως φυσικά και μπορούμε αρκεί να ξέρουμε τον τρόπο! Στόχος λοιπόν της σημερινής ημέρας είναι να μάθουμε τι μπορεί να προστατέψει τους νεφρούς μας και πώς μπορούμε να προβλέψουμε και να ιάσουμε τυχόν προβλήματα σε αυτούς.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα συνηθέστερα συμπτώματα που εμφανίζονται όταν κάτι δε πάει καλά με τους νεφρούς μας. Τα πρώτα σημάδια ενδέχεται να είναι γενικά και μπορούν να συμπεριλαμβάνουν:
  • Υπέρταση 
  • Αλλαγές στην όψη των ούρων 
  • Αίμα στα ούρα 
  • Αλλαγές στην ποσότητα των ούρων και των φορών ούρησης. 
Η ίαση της νόσου σήμερα πλέον στο αρχικό στάδιο της είναι απλή. Αρκεί κανείς να ακολουθήσει τη προτεινόμενη φαρμακευτική θεραπεία συνδυαστικά με ένα διατροφικό πρόγραμμα που θα χορηγήσει ο ιατρός στον ασθενή. Και έτσι απλά θα δοθεί λύση στο πρόβλημα. Αν όμως δε δοθεί η απαραίτητη προσοχή το πρόβλημα γίνεται όλο και δυσκολότερο για να αντιμετωπιστεί.

Πώς όμως μπορούμε να προστατέψουμε τον οργανισμό μας από αυτή τη νόσο με μικρές καθημερινές σωτήριες πράξεις απέναντι στους νεφρούς μας; Ας δούμε μερικά απλά βήματα παρακάτω:

Το νερό είναι πηγή ζωής: Καταναλώνετε καθημερινά όσο νερό απαιτεί ο οργανισμός σας για τη σωστή λειτουργία του; Σύμφωνα με ιατρικά άρθρα και μελέτες η μέση ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνεται από άνδρες και γυναίκες είναι 2.5 και 2 λίτρα αντίστοιχα ημερησίως.

Ισσοροπίστε το σωματικό βάρος σας: Φροντίστε οι διατροφικές σας συνήθειες να είναι ενιαίες και να βασίζονται σε σωστά διατροφικά πλάνα μεσογειακής διατροφής. Αν δε τα καταφέρνετε καλή ιδέα θα ήταν να επισκεφτείτε κάποιον ιδικό διαιτολόγο διατροφολόγο ώστε να σας βοηθήσει σχετικά. Επιπλέον καλό θα ήταν να εντάξετε στη καθημερινότητα κάποιου είδους άσκηση του σώματος για παράδειγμα περπατήστε λιγάκι μεγαλύτερες αποστάσεις ή χρησιμοποιήστε λιγότερο το ασανσέρ.

Τέλος φροντίστε την αρτηριακή σας πίεση να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα: πώς; Μα απλά μειώστε το αλάτι από τα γεύματα σας! Αντί μιας μεγάλης ποσότητας αλατιού, χρησιμοποιείστε λιγότερο αλάτι και περισσότερα μπαχαρικά για γευστικά και πιο υγιεινά γεύματα !

Φυσικά μη ξεχνάτε να κάνετε το γνωστό ετήσιο check - up με εξετάσεις αίματος και ούρων για να βεβαιώνετε τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και των νεφρών σας.

Βάνα Καρακοζίδου

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top