Select Menu


Όσο καταστροφικές ήταν οι συνέπειες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου για τη Γερμανία ήταν η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα, αναφέρει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Συγκεκριμένα η πτώση του ΑΕΠ κατά 25% είχε παρατηρηθεί στη Γερμανία μετά την ήττα στον πόλεμο και τις ταπεινωτικές (και οικονομικά παράλογες) απαιτήσεις των νικητών.

Παρόμοιες παρατηρήσεις είχε κάνει εδώ και χρόνια και ο Έλληνας καθηγητής Σπύρος Μαρκέτος, επισημαίνοντας ότι ανάλογη πτώση του ΑΕΠ παρατηρείται μόνο σε συνθήκες πολέμου και ποτέ σε καιρό ειρήνης.


Η Γερμανία βέβαια για να μπορέσει να ανακάμψει από αυτή την πτώση χρειάστηκε να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, εθνικοποίηση τραπεζών, ελέγχους στη ροή κεφαλαίων αλλά και αποχώρηση από τον κανόνα χρυσού – που προσέφερε πλεονεκτήματα παρόμοια με την αποχώρηση από μια νομισματική ένωση.

infowar

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top