Select Menu


Οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις της απισχνασμένης χώρας μας με έφεραν αντιμέτωπη μ ’έναν από τους μεγαλύτερους φόβους μου που μόνο στη παρούσα φάση αντιλήφθηκα τη διόλου ευκαταφρόνητη αξία του. Μιλάω φυσικά για εκείνη την ακατάληπτη επιστήμη των αριθμών η οποία μελετά θέματα που αφορούν την ποσότητα, το χώρο, τη μεταβολή και τις σχέσεις όλων των μετρήσιμων αντικειμένων της πραγματικότητας και της φαντασίας μας.

Παρότι όμως η εν λόγω επιστήμη και ο δικός μου τρόπος διερεύνησής της χαρακτηρίζεται ως ένα contradiction in terms, η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας από τον ‘ αγνών πάντα προθέσεων΄ οίκο αξιολόγησης της Standard & Poor’s με καθιστά αποδέκτη ενός καθεστώτος αρνητικής αριθμητικά επιτήρησης. Αυτό το ανατριχιαστικό μαθηματικό πρόσημο, που υποδηλώνει την έλλειψη ικανότητάς εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους μας, επιβεβαιώνει τον τρόπο με τον οποίο η σημειωτική της μαθηματικής διασταυρώνεται με την οικονομική και την πολιτισμική θεωρία.

Πολύ πριν τη «δύση της ελληνικής ανεξαρτησίας μας», ο Saussure (ευλόγως ο άνθρωπος) διαπίστωσε πως η σημειωτική είναι η «επιστήμη του πολιτισμού» της οποίας περιεχόμενο είναι η διαχείριση σημασιών που εμπλέκονται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα συμμετέχει ο άνθρωπος και ως εκ τούτου το σύνολο της κοινωνίας. Σύμφωνα με τη παραπάνω θεωρία και την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης, η διακοπή της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ σε συνάρτηση με τη συνεχή εκροή των καταθέσεων, έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Κι όμως, είναι γεγονός ότι ένα σύμβολο αρνητικό, σχετικά δυσδιάκριτο, μπορεί να καθορίσει τον τρόπο ζωής των Ελλήνων πολιτών και να μειώσει οποιαδήποτε διαπραγματευτική ευελιξία της νεοσύστατης κυβέρνησης με τους εταίρους της.

Η ελληνική οικονομία στιγματισμένη από το σύμβολο Β- δέχεται διαρκείς προειδοποιητικές βολές για νέα αυστηρά μέτρα λιτότητας που θα προκαλέσουν την ικανοποίηση εκείνων που επί 6 συνεχόμενα έτη προσπαθούν να της κάνουν «πατητές» αποκλείοντας κάθε λογική και ανθρώπινη δυνατότητα διάσωσής της. Τι θα συμβεί όμως εάν εξαιτίας του συγκεκριμένου αντιαισθητικού πρόσημου η Ελλάδα οδηγηθεί στο λεγόμενο « Grexit»?

Το σίγουρο είναι ότι το αρνητικό μείον θα συνοδευτεί από το εγκάρσιο σύμβολο × (επί) δίνοντας έτσι το έναυσμα για τη πρόκληση αρνητικών «εφέ» στο σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το αδιαμφισβήτητο υπερσύμβολο της αλληλεγγύης, της διαπραγμάτευσης και του νεοφιλελεύθερου (θετικά διακείμενου πάντα) καπιταλισμού (!). Και ας μη γελιόμαστε, δε πρόκειται για μία αξιολόγηση, έναν έλεγχο τριμήνου όμοιο με εκείνο που λαμβάναμε στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς και ο οποίος συνοδεύονταν από τις γνωστές επιπλήξεις του συνόλου της οικογένειας τύπου « δεν έχει λεφτά για τον επόμενο μήνα». Εδώ πρόκειται για την άμεση, ενδεχομένως και επ΄αόριστον αναστολή κάθε χρηματοδότησης στην ήδη κατακερματισμένη ελληνική οικονομία.

Ύστερα από αυτές τις διαπιστώσεις αποφάσισα τελικά να διακόψω κάθε προσπάθεια κατανόησης της μαθηματικής λογικής και να υποβιβάσω με τη σειρά μου την αξία της συγκεκριμένης επιστήμης. Υποβάθμιση εσείς ? Υποβάθμιση και εγώ. Δε μπορεί, κάποια στιγμή κάποιος εκ των δύο θα υποχωρήσει. Θα το εκτιμούσα δεόντως εάν αυτοί ήσασταν εσείς.

Δέσποινα Κόντη

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top