Select Menu


Σύμφωνα με το άρθρο του BBC , o Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ονόμασε την οδό που επέλεξε η εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας ως τρόπο επίλυσης της κατάστασης στο ανατολικό τμήμα της χώρας , αδιέξοδη , με αναπόφευκτη τη μεγάλη καταστροφή .

Βασική προϋπόθεση για την έναρξη της σταθεροποίησης της κατάστασης , θεωρεί πως είναι η παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Κιέβου στις περιοχές των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και η εγκατάλειψη των προσπαθειών για να εμποδίσει οικονομικά το Ντονμπάς .

« Σημαντικότατη προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός , που έχει βαπτιστεί ως αντιτρομοκρατικό , ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για εκκαθαριστική λειτουργία στο νότιο-ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας » , δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα “ Αl –Ahram ” , την παραμονή της επίσκεψής του στο Κάιρο .

Τόνισε , επίσης , ότι « οι προσπάθειες του Κιέβου να ασκήσει οικονομική πίεση στο Ντονμπάς , μπλοκάρουν τις ζωτικές λειτουργίες του περιπλέκοντας την κατάσταση » .

« Είναι ένας αδιέξοδος δρόμος , που μπορεί να επισύρει μεγάλη καταστροφή » , δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης .

Την Κυριακή , έγινε γνωστό ότι την Τετάρτη στο Μινσκ πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας , της Ρωσίας , της Γερμανίας και της Γαλλίας για ανεύρεση διεξόδου της υπάρχουσας κατάστασης .

Σε συνέντευξη σε αιγυπτιακή εφημερίδα ο Πούτιν κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί μια « νέα φόρμουλα για τη συνταγματική δομή της γειτονικής χώρας » .

Η κοινωνία πρέπει να ενωθεί γύρω από τις « θετικές αξίες και τα πραγματικά συμφέροντα της Ουκρανίας » , λέει ο πρόεδρος της Ρωσίας .

« Γι’ αυτό είναι απαραίτητο οι αρχές του Κιέβου ν’ ακούσουν το λαό τους . Να βρουν κοινό έδαφος συνεννόησης και να συμφωνήσουν με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τις περιφέρειες της χώρας . Να αναπτύξουν μια φόρμουλα για τη συνταγματική δομή του κράτους σύμφωνα με την οποία θα ήταν ασφαλής και άνετη η διαβίωση για όλους τους πολίτες , σεβόμενη πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα » , πρόσθεσε .

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης την ανησυχία του σχετικά με , όπως είπε χαρακτηριστικά , τη στρατιωτικοποίηση της οικονομίας της Ουκρανίας .

Επιπλέον , ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι η Ρωσία δεν ευθύνεται για το ξέσπασμα της ένοπλης σύγκρουσης στην ουκρανική επικράτεια . Θεωρεί ότι οι ένοχοι είναι οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους που προσπαθούν να " επιβάλουν τη θέλησή τους παντού " .

Ο Πούτιν κάλεσε επίσης τις ουκρανικές αρχές να αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των αυτονομιστών και δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτό .

" Τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι αντίπαλες πλευρές της σύγκρουσης να τοποθετηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων . Στο θέμα αυτό , η ρωσική πλευρά τάσσεται υπέρ της δημιουργίας σταθερών άμεσων επαφών του Κιέβου με το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ , για τη συνέχιση των εργασιών στα πλαίσια της ομαδικής επαφής ", όπως ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε γραπτή συνέντευξη στην αιγυπτιακή εφημερίδα « Al –Ahram » .

Τη Δευτέρα , 9 Φεβρουαρίου υπό τον έλεγχο των αποσχισθεισών περιοχών στα ανατολικά της περιφέρειας του Ντονέτσκ της Ουκρανίας ξεκινά η « εθελοντική κινητοποίηση» .

" Σημεία υποδοχής θα θεωρούνται τα στρατιωτικά γραφεία , όπου και θα υποβάλλονται οι εθελοντές σε ιατρικές εξετάσεις " , δήλωσε ο εκπρόσωπος της αυτοαποκαλούμενης « Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ", Edward Basurin .

Σύμφωνα με τον ίδιο , όλοι οι στρατεύσιμοι εθελοντές θα εφοδιάζονται άμεσα με την απαραίτητη στολή . « Εκείνοι που δεν έχουν εμπειρία , θα εκπαιδευτούν » , πρόσθεσε .

Στις αρχές Φεβρουαρίου , ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ , Αλέξανδρος Ζαχάρενκο , ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καλέσει σε γενική κινητοποίηση ως και 100 χιλιάδες ανθρώπους .

Στη συνέχεια , πρόσθεσε ότι η κινητοποίηση θα είναι " όχι υποχρεωτική , αλλά προαιρετική " .

Σε ταυτόχρονη έναρξη κινητοποίησης προχώρησε κι η « Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ » , έχοντας υπό τον έλεγχο της μέρος του Λουγκάνσκ .

« Απευθύνω έκκληση σε όλους τους συνοριοφύλακες , αλεξιπτωτιστές μας και σ’ όλους όσους ξέρουν πώς να κρατήσουν ένα όπλο στα χέρια τους και έχουν στρατιωτική ειδικότητα να προσέλθουν . Ο καθένας όσο μπορεί . Μας είστε απαραίτητοι αυτή τη στιγμή !" , είπε ο διοικητής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ , Igor Carpenter .

Πρόσθεσε ότι οι αυτονομιστές θα χρειαστούν καινούριες στρατιωτικές δυνάμεις ώστε ν’ αλλάξουν την κατάσταση στην περιοχή σημαντικού σιδηροδρομικού κόμβου του Ντεμπάλτσεβ , που ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό .

Ηγέτες αυτονομιστών υπόσχονται ένα καλό στρατιωτικό επίδομα στους εθελοντές .


Πηγή:www.bbc.co.uk
Μετάφραση - Επιμέλεια : Το ιδιόμελο, logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top