Select Menu

Ο Γιάννης Βαρουφάκης μιλά στους Αγανακτισμένους της Πλατείας Συντάγματος για το Χρέος και την Οικονομική Κρίση στις διαδηλώσεις του 2011.

Όταν τα βάζεις με το τέρας της εξουσίας, ή το κάνεις πραγματικά ή δεν το κάνεις. Μέσα σε τρομερή αγωνία (πέραν των ευχάριστων συναισθημάτων που σε πολλές στιγμές προέκυψαν) παρακολουθούμε τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Yπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, με τους Ευρωπαίους ηγέτες, με τους οποίους συναντήθηκαν προσπαθώντας κυρίως να τους τονίσουν ότι είμαστε... ισότιμοι. Όταν από ένα σημείο και μετά εκ των πραγμάτων δεν είσαι ισότιμος με αυτούς στους οποίους απευθύνεσαι, δεν σου συμπεριφέρονται ως ισότιμο και δεν δέχεσαι ισότιμη συμπεριφορά για δεκαετίες τώρα, πόσω μάλλον σήμερα που βρίσκεσαι σε πιο δεινή θέση, το να τους το λες απλά... δεν πρόκειται να οδηγήσει κάπου.

Αποκορύφωμα αυτού; Η χθεσινή συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γιόχαν Σόϊμπλε περιμένοντας με αγωνία να δούμε "τι θα πει" ο Σόϊμπλε. Αν θα υποχωρήσει και θα μας δώσει έστω ένα ψιχουλάκι ή τίποτα!

Όταν αποφασίζεις να αντιτεθείς σε κάτι, δεν γίνεται με στάση του στυλ "Α να το δούμε" και "Α, εντάξει ωραία τα λέτε, αλλά επιτρέψετε και σ' εμάς να μιλήσουμε"! Λες: "Εγώ προτείνω αυτά, αυτή είναι η δική μου θέση, γιατί αυτό θα κάνει καλό στην χώρα μου! Πέραν των όποιων χρεών της, που λίγο πολύ έχουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, καθώς στα πλαίσια του ευρώ μπορούμε μόνο να χρεωνόμαστε και όχι να κόβουμε δικό μας χρήμα!" Αν δεν το δεχτεί η άλλη πλευρά, γιατί εδώ και πολύ καιρό σε μεριές είμαστε, ΔΕΝ είμαστε σε... κοινό σπίτι, κάνεις τη ρήξη, την τολμάς αφού την ξεκίνησες, και λες με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και ΙΣΟΤΙΜΑ "Εντάξει, εγώ φεύγω, η συμμαχία αυτή πλέον δεν με ωφελεί, και θα βάλω μπρος το σχέδιο για να αναδομήσω την χώρα μου από την αρχή"! Ποιο σχέδιο; Αυτό που θα έπρεπε ήδη να υπάρχει ΠΡΙΝ να κάνεις την ρήξη.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη παρακολουθεί μαζί με άλλους πολίτες τον Γιάννη Βαρουφάκη να μιλά στους Αγανακτισμένους της Πλατείας Συντάγματος για το Χρέος και την Οικονομική Κρίση στις διαδηλώσεις του 2011.

Αυτό θα ήταν ΙΣΟΤΙΜΙΑ! Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ αποδεικνύεται! Ωραία η ρητορική δεινότητα, και προφανώς μας εντυπωσιάζει, καθώς στον σύγχρονο κόσμο έχει χαθεί  και αυτή πια, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτή. Στην αρχαία Ελλάδα, όπου πρώτα καλλιεργήθηκε, υπήρχαν πολλοί και ικανοί ρήτορες, από τους οποίους όμως άλλοι λειτουργούσαν υπέρ και άλλοι ενάντια στην πατρίδα τους. Αναλόγως με το τι επέλεγαν.

Τι απάντηση πήραμε λοιπόν; "Μόνο αυτό το πρόγραμμα του Μνημονίου είναι κατάλληλο για την Ελλάδα". Ποιος μας το είπε αυτό; Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Μας είπε τι είναι κατάλληλο για την χώρα μας, με απόλυτη ψυχρότητα, ένας Υπουργός άλλης χώρας εκ μέρους ολόκληρης της Ευρώπης! Ο ίδιος, κατά τ' άλλα, λίγο αργότερα δήλωσε ότι "Το να λέγεται πως θέλουμε να συμπεριφερόμαστε ηγεμονικά στην Ευρώπη είναι ανοησία." ("Unsinn" γερμανιστί). Όταν οι δημοσιογράφοι κατά του διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ρωτούσαν όμως Γερμανούς αξιωματούχους, αν υπήρχαν στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου εξοντώνονταν άνθρωποι, και τότε κάτι παρόμοιο απαντούσαν: "Τι είναι αυτά που λέτε;" Υπήρχαν όμως τελικά! Βέβαια σήμερα, το πληροφορηθήκαμε και αυτό, το να μιλάει κανείς στους Γερμανούς για ναζισμό είναι... μη ευγενικό!

Και τώρα πάλι τρέμουμε... Τι θα γίνει; Τι δεν θα γίνει; Κι αν γίνει κάτι, εμείς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Όχι, βέβαια! Γιατί όταν αποφασίζεις να κάνεις μια ρήξη, και πολύ καλά κάνεις και το αποφασίζεις, θα πρέπει πρώτον να το λες και να το κάνεις ευθέως και δεύτερον να έχεις back-up σχέδιο σε περίπτωση που αυτή η ρήξη δεν οδηγήσει εκεί που θέλεις εσύ. Είναι αυτονόητο ότι υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο! Είτε, λοιπόν, εντός είτε εκτός του ευρώ εκδηλώσεις την αντίθεσή σου, θα πρέπει να είσαι έτοιμος για όλες τις εκδοχές του αποτελέσματος. Άλλωστε, έχεις υπό την ευθύνη σου έναν ολόκληρο λαό!  Ο λαός αυτός είναι μαζί σου, αλλά τον έχεις προετοιμάσει για όλα;

Στη σημερινή περίπτωση της Ελλάδας, τι προϋθέτει το σχέδιο της ΠΛΗΡΟΥΣ ανεξαρτητοποίησης της χώρας, σε περίπτωση που αυτή προέκυπτε; Γιατί δεν μπορεί, ακόμη και τώρα, να κάνουμε ότι αποκλείεται αυτό να συμβεί! Ή σκύβεις το κεφάλι ή το σηκώνεις. Ή παλεύεις για την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά σου ή όχι. Αλλιώς, κάτσε και ακολούθησε απλά αυτά που σου υπέδειξαν. Τι προϋποθέτει λοιπόν; Προϋποθέτει την ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ (με στοιχεία του λογιστηρίου του Κράτους) απάντηση στα εξής: Ποια είναι τα πάγια έξοδα της χώρας; Τα απολύτως αναγκαία; Από πού μπορούν να καλυφθούν; Το τρίτο ειδικά δεν είναι δύσκολο να απαντηθεί, από τους φόρους, που δεν έχουν σταματήσει ΟΥΤΕ ΜΕΡΑ να πληρώνουν οι πολίτες!

Όταν λοιπόν διαπραγματεύεσαι τόσο σκληρά, πρέπει να κρατάς εσύ ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγεις ή αν μη συμφωνήσεις. Όχι να προσπαθείς να αποφύγεις το να σε διώξουν με τις κλωτσιές! Πώς θα κοιτάξεις τον άλλον ισότιμα στα μάτια αν προσπαθείς συνεχώς να αποφύγεις αυτό; Εάν τελικά προκύψει και αποχωρήσεις, αν μη τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζεις ότι την άλλη μέρα χρειάζεσαι τόσα χρήματα, τα έχεις από τις τάδε πηγές, και αν δεν τα έχεις, απευθύνεσαι στους πολίτες! Δεν πας με τρόπο "λίγο έτσι λίγο αλλιώς", να ικετεύεις για την προσοχή του Σόϊμπλε, να θεωρείς μεγάλη επιτυχία ότι την έλαβες, και εκείνος όταν δέχεται ευθέως ερώτηση για το σκάνδαλο της Siemens (μιας και για των άλλων λαών τα σκάνδαλα αρέσκεται να μιλάει συνέχεια), να απαντά... απαγγέλλοντάς μας Goethe!

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top