Select Menu

"Όχι στην λαϊκίστικη υποκίνηση στις καθημερινές εφημερίδες"
Όλοι και όλες ακούσαμε χθες για το πρωτοσέλιδο της Bild που καλούσε τους Γερμανούς πολίτες να πάρουν θέση για "ΟΧΙ" στην παράταση της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα. Το ζητούμενο όμως δεν είναι μόνο το "ΟΧΙ", που άλλωστε καλέσαμε και εμείς την κυβέρνησή μας να το πει, αλλά ο υπότιτλος της εφημερίδας που ανέγραφε επί λέξει:
"Όχι άλλα εκατομμύρια για τους άπληστους Έλληνες!"
Για αποκορύφωμα, η εφημερίδα κάλεσε τους αναγνώστες της να τραβήξουν... selfie με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας για να συμμετάσχουν στην εκστρατεία του "ΌΧΙ".

"Η Bild είναι μια ρατστιστική φυλλάδα που κάνει κήρυγμα μίσους."
Σύμφωνα με την εφημερίδα, λοιπόν, αλλά και πολλές άλλες γερμανικές ή μη, όχι μόνο δεν έχουμε πληρώσει τα Μνημόνια, εμείς οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες, όχι μόνο δεν έχουμε δει τα εισοδήματά μας να περικόπτονται ξανά και ξανά και ξανά, όχι μόνο δεν έχουμε φτάσει ή ξεπεράσει τα όρια δυνατότητας επιβίωσης, όχι μόνο δεν έχουμε δει την οικονομία της χώρας μας να καταστρέφεται ολοσχερώς, αλλά είμαστε και... άπληστοι, με τη μόνη τεκμηρίωση που ισχύει γι' αυτό να είναι κάποιες προηγούμενες δηλώσεις των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Γιώργου Παπανδρέου ότι θα αποπληρώναμε τα δάνεια (λες και δεν τα αποπληρώσαμε και δεν φτάσαμε έτσι εδώ) και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι "δεν είναι σίγουρος ότι θέλουμε να κάνουμε οικονομία".

Εδώ γράφει και στα ελληνικά: "Μια καθημερινή εφημερίδα δεν αντιπροσωπεύει τη Γερμανία."
Οι Γερμανοί πολίτες τελικά έβγαλαν selfie αλλά για να πουν "NΕΙΝ" στην Bild και όχι στην Ελλάδα. Βγήκε μάλιστα και ειδικό hashtag, το #NeinzurBild, που σημαίνει "όχι στην Bild". Στις φωτογραφίες που ανέβασαν στο twitter οι Γερμανοί πολίτες, ανέγραφαν ανάμεσα σε άλλα: "Όχι στην εθνικιστική προπαγάνδα μίσους της Bild", και "Λαϊκίστικο κήρυγμα μίσους; Όχι ευχαριστώ!».


Πολύ χαρακτηριστική, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερες περιγραφές:


Παρόλο πάντως που οι πολίτες είπαν "ΟΧΙ", όχι μόνο στην προπαγάνδα μίσους αλλά και στην λαϊκίστικη δημοσιογραφία, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Γερμανών Δημοσιογράφων είπε πως το δεύτερο είναι κάτι το... φυσικό: «Η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με την Ελλάδα μπορεί σε κάποιους να αρέσει και κάποιοι να την απορρίπτουν. Μια εκστρατεία, όμως, η οποία θέλει να επηρεάσει άμεσα τις πολιτικές αποφάσεις, δεν εμπίπτει στην περιγεγραμμένη αποστολή της δημοσιογραφίας. Το γεγονός ότι λαϊκίστικα ΜΜΕ υιοθετούν μια διαφορετική γλώσσα και ένα άλλο δημοσιογραφικό στιλ, είναι φυσικό. Η πρωτοβουλία, όμως, της Bild με την "selfie" ξεπερνάει τα όρια της πολιτικής εκστρατείας», Μίχαελ Κόνκεν, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Γερμανίας.

Κάπως έτσι δεν φτάσαμε όμως εδώ, στην ευθαρσώς ανθελληνική προπαγάνδα, όπως εσείς ο ίδιος την αποκαλέσατε, κ. Κόνκεν; Επιπλέον, μέσα από τα λεγόμενά του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Γερμανίας παραδέχεται επί της ουσίας πως όλη αυτή η επικοινωνιακή εκστρατεία, που δεν ξεκίνησε τώρα αλλά από τις αρχές του 2010, και που στοχεύει σε εμάς σαν λαό μέσω πλήθους χαρακτηρισμών που έχουμε δεχθεί, και όχι στον απλό προβληματισμό όσον αφορά... δημοσιονομικά προβλήματα εντός της Ευρωζώνης, είναι μέρος της πολιτικής της Γερμανίας προς την Ελλάδα, της πολιτικής δηλαδή μιας χώρας προς μια άλλη, και όχι των διεργασιών που γίνονται στο πλαίσιο μιας ένωσης χωρών, όπως είναι η Ε.Ε.


Και κλείνει με το γνωστό "επιχείρημα" ο κ. Κόνκεν: «Η ανασφάλεια για τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στη Γερμανία είναι μεγάλη». Δηλαδή αν οι πολίτες της Γερμανίας νιώθουν ανασφάλεια, εμείς τι θα πρέπει να νιώθουμε κ. Κόνκεν; Μήπως θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε για το ίδιο το ευρώ και για την δική σας χώρα και το τι θα κάνει σχετικά με την πολιτική του νομίσματος αυτού; Μην ανησυχείτε άλλο για εμάς, αν γίνεται, μας κάνει κακό!

Όπως δείχνουν όλα πάντως, έπρεπε ένα αριστερό κόμμα να μιλήσει ανοιχτά για τον ρατσιστικό διασυρμό της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια, για να υπάρξουν επιτέλους αντιδράσεις εναντίον του, αντιδράσεις που φυσικά υπονομεύονταν από το γεγονός ότι μέχρι πρότινος έκανε λόγο για κάτι τέτοιο μόνο το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top