Select Menu

1a1Για «ανησυχίες» και «φόβους» που προκαλούν στους Έλληνες ενδεχόμενες πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, κάνουν λόγο δημοσιεύματα σε μερίδα του αυστριακού Τύπου
, με επισημάνσεις για αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς και για συζητήσεις ή εικασίες ως προς έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Φόβος για κυβερνητική αλλαγή: οι Έλληνες κάνουν αναλήψεις δισεκατομμυρίων», τιτλοφορεί το σχετικό δημοσίευμά της η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» σημειώνοντας πως «οι Έλληνες δεν φαίνεται να έχουν πολλή εμπιστοσύνη στον επόμενο νικητή των εκλογών», τον «αριστερό δημαγωγό» Αλέξη Τσίπρα, καθώς τις τελευταίες ημέρες «έκαναν αναλήψεις 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες, ενώ ειδικοί συζητούν πάλι την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Η «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» επικαλείται την εφημερίδα «Καθημερινή», σύμφωνα με την οποία η τωρινή «μίνι φυγή κεφαλαίων», τέσσερις εβδομάδες πριν την προσφυγή στις κάλπες, είναι ασυνήθιστη και εξηγείται μόνον με το ό,τι οι άνθρωποι έχουν μεγάλες ανησυχίες για την έκβαση των εκλογών.

«Πάλι φόβος για Grexit» έχει ως τίτλο πρωτοσέλιδης είδησης της η εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» στην οποία αναφέρεται πως, σχεδόν τέσσερις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αυξάνεται ο φόβος πολλών Ελλήνων για μια νέα όξυνση της κρίσης χρέους, το Grexit, μια έξοδος από την Ευρωζώνη, συζητείται πάλι, ενώ από φόβο για πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις πολλοί καταθέτες μέσα στο Δεκέμβριο έκαναν αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων.

Στην ειδησεογραφία της «φιλοκυβερνητικής συντηρητικής εφημερίδας Καθημερινή», σύμφωνα με την οποία «η ανάληψη χρημάτων από πολλούς αποταμιευτές και επιχειρηματίες εξηγείται μόνον με τις μεγάλες ανησυχίες του πληθυσμού ενόψει των πρόωρων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου», αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της (με συνέχεια στις εσωτερικές σελίδες της) η «Βίνερ Τσάιτουνγκ», με τίτλο «Οι Έλληνες φοβούνται για τα χρήματά τους».

Η ίδια επισημαίνει ότι επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη των αποταμιεύσεων και των προθεσμιακών καταθέσεων για το Δεκέμβριο δεν υπάρχουν, ενώ ειδικοί της αγοράς διαβεβαιώνουν πως δεν διαπιστώνεται κάποια κύρια τάση για μεγάλες αναλήψεις χρημάτων από τις τράπεζες και δεν θα ήταν κάτι το παράδοξο η υποχώρηση του ύψους των στο τέταρτο τρίμηνο κατά το οποίο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι Έλληνες πρέπει να καλύψουν πολλές φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Η «Βίνερ Τσάιτουνγκ» διερωτάται εάν όλα αυτά αποτελούν πρόκληση πανικού και τονίζει ότι αποτελεί γεγονός πως η κυβέρνηση «υπό τον Συντηρητικό Αντώνη Σαμαρά» κατηγορεί το «φαβορί» των εκλογών ΣΥΡΙΖΑ και το «φάντασμα τρόμου» Αλέξη Τσίπρα πως σε περίπτωση μιας εκλογικής νίκης με την απόρριψή από μέρους του της αυστηρής πολιτικής λιτότητας θα προκαλέσει το λεγόμενο Grexit, την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, και στην πραγματικότητα πολλοί Έλληνες φοβούνται κάτι τέτοιο.

Προβάλλοντας στον τίτλο του το ερώτημα «Πρέπει η Αθήνα να εγκαταλείψει το ευρώ», δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ντι Πρέσε» σημειώνει ότι με την απόφαση για πρόωρες εκλογές έχει αναζωπυρωθεί στην Ελλάδα μια συζήτηση για έξοδο της υπερχρεωμένης χώρας από την Ευρωζώνη.

Μεταξύ άλλων, παραθέτει τις δηλώσεις του γερμανού πολιτικού Μίχαελ Φουξ ότι έχει περάσει η εποχή που έπρεπε να διασωθεί η Ελλάδα και δεν υπάρχει πλέον δυναμικό άσκησης πιέσεων, όπως και τις δηλώσεις-συστάσεις του Γερμανού οικονομολόγου Χανς-Βέρνερ Ζιν προς τους Έλληνες, για έξοδό τους από το ευρώ.

Αναφέρεται επίσης στην ειδησεογραφία της «Καθημερινής» για την εξήγηση του φαινομένου των αναλήψεων από τις τράπεζες «με τις μεγάλες ανησυχίες του πληθυσμού των πολιτών ενόψει των πρόωρων εκλογών», αλλά επισημαίνει ταυτόχρονα πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών σαφώς και δεν υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες.

http://www.planetnews.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top