Select Menu

image
Στη ζώνη του ευρώ εντάχθηκε επισήμως από χθες 1η Ιανουαρίου η Λιθουανία, η οποία γίνεται το 19ο μέλος της Ε.Ε. που υιοθετεί το κοινό νόμισμα.

Πάντως, το 50% των Λιθουανών εκφράζει επιφυλάξεις για το ευρώ, ανησυχώντας ότι θα αυξηθούν οι τιμές. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ριμάντας Σάτζιους, με δηλώσεις του στην Deutsche Welle, έφερε το παράδειγμα της γειτονικής Εσθονίας, όπου χρειάστηκαν δύο χρόνια προκειμένου το 85% των πολιτών να εκφραστεί θετικά για το ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη των τιμών. «Οι τιμές κινούνται ανοδικά ειδικά στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Αυτό όμως εξηγείται με οικονομικούς όρους, καθώς οι αμοιβές στον συγκεκριμένο τομέα αυξάνονται κατά 4-5% ετησίως. Αυτό δεν σχετίζεται απαραίτητα με το ευρώ. Στο υπόλοιπο φάσμα της οικονομίας οι τιμές διατηρούνται σταθερές ή και πέφτουν, επειδή το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων μειώνεται διεθνώς. Και πέρα από τους ελέγχους που πραγματοποιούμε, λειτουργεί βεβαίως και ο ανταγωνισμός», πρόσθεσε ο Σάτζιους.
Η Λιθουανία εντάχθηκε στην Ε.Ε. το 2004 και το νόμισμά της μέχρι χθες ήταν το λίτας, με την ισοτιμία των νομισμάτων να έχει οριστεί σε ένα ευρώ αντί 3,45 λίτας. Η Λιθουανία είναι μία από τις χώρες που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν οικονομικά προβλήματα, με τις περικοπές μισθών και τις κοινωνικές παροχές να μειώνονται έως και 30%.
 http://www.athensvoice.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top