Select Menu


Η αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία ανθεί , αλλά η απότομη πτώση της τιμής του αργού εξακολουθεί να είναι μια καθαρή νίκη για την οικονομία των ΗΠΑ .

H Oxford Economics εξέτασε τις επιπτώσεις του φθηνού πετρελαίου στις 45 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, και διαπίστωσε ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί μια ολόκληρη εκατοστιαία μονάδα γρηγορότερα αν το πετρέλαιο πέφτει στα 40 δολάρια το βαρέλι . Το πετρέλαιο είναι στα 48 δολάρια περίπου. Ακόμη και μια τιμή των 60 δολαρίων θα ήταν αρκετή για να ενισχύσει το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

«Υπάρχουν πολύ περισσότερα άτομα που θα επωφεληθούν από αυτά που θα έχουν πρόβλημα στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Gabriel Sterne , οικονομολόγος και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Η βουτιά των τιμών του πετρελαίου ταρακούνησε χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ. Και πολλές μεγάλες εταιρίες πετρελαίου των ΗΠΑ έχουν κάνει περικοπή των δαπανών και των θέσεων απασχόλησης. Η Schlumberger ( SLB ) έκοψε 9.000 θέσεις εργασίας λόγω της χαμηλότερης παραγωγής, και η ConocoPhillips ( COP ) σχεδιάζει να μειώσει τις δαπάνες κεφαλαίου κατά 20 % αυτό το έτος .

Αλλά τα οφέλη του φθηνού πετρελαίου στην Main Street υπερβαίνουν κατά πολύ το πρόβλημα που προκαλείται στη Wall Street , είπε ο Sterne.

200 εκατομμύρια οδηγοί της χώρας θα εξοικονομήσουν κατά μέσο όρο 750 δολάρια το τρέχον έτος, χάρη στην μείωση των τιμών του φυσικού αερίου. Σε συνδυασμό με τους χαμηλότερους λογαριασμούς θέρμανσης, που θα βάλει ένα επιπλέον 120 δισεκατομμύρια δολαρίου στις τσέπες των καταναλωτών.

Όλα τα επιπλέον χρήματα που θα μεταφραστούν σε περισσότερες δαπάνες που τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Η Oxford Economics αναμένει επίσης μερικές άλλες μεγάλες παραγωγούς πετρελαίου, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, να βγει μπροστά στις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Το Χονγκ Κονγκ, το οποίο εισάγει σχεδόν το 100 % της ενέργειάς του, έχει πάρει τη μεγαλύτερη ώθηση μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.

Δεν αποτελεί έκπληξη, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο, όπως η Σαουδική Αραβία , η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , να πληγούν σκληρά από την ολίσθηση.

Η Ρωσία έχει πέσει σε ύφεση λόγω της τιμής του πετρέλαιο που βυθίζεται και αυτό θα χειροτερέψει καθώς το πετρέλαιο εξακολουθεί να μειώνεται, σύμφωνα με την Oxford Economics.

Όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες που δεν παράγουν πετρέλαιο είναι μεγάλοι νικητές . Οι Φιλιππίνες θα πάρουν το μεγαλύτερο up , ενώ η Κίνα και η Ινδία θα πρέπει να απολαμβάνουν την βελτιωμένη ανάπτυξη ανάλογη με εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: http://money.cnn.com/
Απόδοση: Λούρου Σταυρούλα

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top