Select Menu

Μα πόσο δύσκολο είναι τελικά να διατηρήσουμε τον τίτλο του ανθρώπου και να κινούμαστε στον περιβάλλοντα χώρο Γη , νιώθοντας σίγουροι ότι η ετυμολογία της λέξης , δοθείσας δια της σωκρατικής ματιάς , επιβεβαιώνεται από τα δικά μας πεπραγμένα;



O περιβόητος γνωστός μας φιλόσοφος στον Κρατύλο του «Πλάτωνα», εξέφρασε μια ερμηνεία η οποία όμως σήμερα τείνει να ανταγωνιστεί οποιοδήποτε ανέκδοτο σχετίζεται με τον Τοτό και τους βοηθούς συμπρωταγωνιστές του ( βλέπε τη guest star γηραιά γιαγιά του).

Παρότι όμως τα συγκεκριμένα ανέκδοτα χαίρουν άκρας εκτίμησής από μέρος μου, προτιμώ να μνημονεύσω λόγια αμνημόνευτα που αποδεικνύουν τομεγαλείο της ύπαρξής μας, καθώς ο άνθρωπος « αναθρεί α οπωπε».

Συνεπώς για τον Σωκράτη, ο άνθρωπος, μέσω του έλλογου νου , διεισδύει περαιτέρω σε αυτά που παρατηρεί , τα μεταπλάθει και έπειτα ως ευχαριστήρια απόδειξη της θεϊκής προσφοράς, εξελίσσει και εξελίσσεται.

Στα πλαίσια αυτού του περάσματος σε συνθετότερα πλέγματα σχέσεων είτε πολιτειακά είτε εκπαιδευτικά ή ακόμη και ψυχοκοινωνικά , εμείς ως όντα «limited edition», καταλήγουμε κείμενοι επί τάπητος εξαιτίας της σκόνης του τελειοθηρισμού που φθείρει το νου μας και καταστρέφει τις ισορροπίες μας.

Η τελευταία μάλιστα , άκρως αποκρουστική λέξη ( ισορροπία) αν και λεξιλογικά - θεωρητικά υποστηρίζει μια αισιόδοξη πλευρά της μακρόχρονης πορείας μας , είναι «ανισόρροπα» δύσκολο να κατακτηθεί. Ακόμη και στα «βιογραφικά σημειώματα» οι δεξιότητες του ενδιαφερόμενου πρέπει να είναι πολλαπλές και όλες επαρκώς ανεπτυγμένες (διαπροσωπικές, καλλιτεχνικές, εργασιακές, συναισθηματικές) . Καμία δε πρέπει να καταλαμβάνει περισσότερο ή λιγότερο χώρο, καμία δε πρέπει να υποσκάπτει την αξία της άλλης, καμία δε πρέπει να έχει ένα σταυρό στο
«βιογραφούμενο» απουσιολόγιο, γιατί «παιδιά », χάνεται τότε η ισορροπία!!

Και δε λέω να πάψουμε να στοχεύουμε σε αυτήν αλλά , ας μη γελιόμαστε, οι απαιτήσεις των ημερών μας καταλύουν κάθε δυνατότητα πλήρους προσωπικής , συναισθηματικής και επαγγελματικής εξισορρόπησης.

Φυσικά, και ως ανθρώπινα όντα, δυνάμεθα να μεγαλουργήσουμε, ο τυφώνας της τελειοθηρίας όμως, έρχεται να μας διαταράξει, να ξεστρώσει όλα τα χ(ά)λιά της ισορροπίας και λογικής που είχαμε απλώσει. Θεμιτό ή αθέμιτο , είναι γεγονός, και αυτό γιατί ο άνθρωπος διεισδύει σε αυτά που παρατηρεί.

Αχ Σωκράτη , μεγάλα λαβώματα τα λόγια σου στην καρδιά μας…..

Δέσποινα Κόντη

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top