Select Menu


Μία ημέρα μετά τη λήξη της θητείας του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι είδε το όνομά του να φιγουράρει στην ευρείας κυκλοφορίας βρετανική εφημερίδα «Telegraph».

Ο βρετανός αρθρογράφος Μπρούνο Γουότερφιλντ υπενθυμίζει με τον πλέον δηκτικό τρόπο την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους διατελέσαντες επιτρόπους ή πρόεδροι ή γενικοί γραμματείς των ευρωπαϊκών θεσμών. Ολοι τους δικαιούνται να λαμβάνουν, έως και τρία χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους ένα είδος σύνταξης, που αντιστοιχεί στο 55% του μισθού τους.

Συγκεκριμένα, για τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι ο οποίος ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του θεσμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ιστορία της Ένωσης, το ποσό αυτό ανέρχεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα σε 729.723 ευρώ. Το ποσό που προκαλεί ζάλη εν μέσω οικονομικής κρίσης, εκτός των άλλων είναι και αφορολόγητο.

Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, πρόκειται για ένα «γενναιόδωρο χρυσό αντίο» που θα προέρχεται εξ ολοκλήρου από τις τσέπες των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Ο Ρομπάι, λέει η «Telegraph», θα πάρει τόσες χιλιάδες ευρώ «για να μην κάνει τίποτα».

Για την ακρίβεια, ο Ρομπάι δεν θα το πάρει εφάπαξ το ποσό, αλλά κάθε χρόνο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017, θα λαμβάνει περίπου 168.825 ευρώ.

Αυτό το ποσό, έχει θεσπιστεί από την ΕΕ για τον κάθε απερχόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο, πρόεδρο και γενικό γραμματέα των ευρωπαϊκών οργάνων, για την ομαλή επανένταξή του στην αγορά εργασίας μετά την απουσία ετών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Telegraph, ειδικά ο Ρομπάι, θα λάβει επιπλέον 26.500 ευρώ και πλέον σε ηλικία 67 ετών, μπορεί να κατοχυρώσει μία σύνταξη από την ΕΕ που θα ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 65.650 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως στα 729.723 ευρώ θα προστεθεί και αυτό το ποσό.

Η Telegraph αναφέρει πως η διάρκειας τριών ετών «αποζημίωση» αφορά σε πρώην στελέχη της Ένωσης, τα οποία τουλάχιστον για τους επόμενους 18 μήνες δεν έχουν δικαίωμα να επιλέξουν καμία δουλειά αν πρώτα δεν λάβουν την έγκριση της ΕΕ. Ο Ρομπάι, ωστόσο, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην ενεργό επαγγελματική δράση, αλλά να στραφεί στο χόμπι του και να γράφει ποίηση Χαϊκού, δίνοντας περιστασιακά και διαλέξεις στο Κολέγιο της Ευρώπης, την εκπαιδευτική σχολή για ευρωπαίους γραφειοκράτες στην Ενωση με έδρα τις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος που αγαπούσε τα πρόνομια

Η βρετανική εφημερίδα, συνεχίζει το ρεπορτάζ της, υπενθυμίζοντας πως από το 2009, οπότε και ο Ρομπάι ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «φαινόταν πως αγαπούσε τα προνόμια».

Πριν από τέσσερα χρόνια είχε δεχθεί επικρίσεις για το γεγονός πως είχε κάνει χρήση της επίσημης αυτοκινητοπομπής της Ενωσης, για να μεταφέρει την οικογένειά του με πέντε λιμουζίνες σε ένα ταξίδι 146 χιλιομέτρων μετ' επεστροφής προς και από το αεροδρόμιο του Παρισιού. Από εκεί, ο τελικός προορισμός της οικογένειας ήταν η Καραϊβική για εξωτικές οικογενειακές διακοπές.

Επίθεση και στον Ντόναλντ Τουσκ

Η γνωστή για τα αντιευρωπαϊκά της «αισθήματα» βρετανική εφημερίδα δεν αφήνει αλώβητο ούτε τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τον οποίο αναφέρει πως ανέλαβε τη θέση του Ρομπάι στην προεδρία του Ευρωπαΐκού Συμβουλίου, αν και στην αρχή ήταν διστακτικός. Ωστόσο, πείστηκε, καθώς θα λαμβάνει αποδοχές και μπόνους πέντε φορές υψηλότερα από εκείνα που κέρδιζε ως πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι εκείνη που τον έπεισε να αφήσει την εγχώρια πολιτική τον Ιούλιο ήταν η σύζυγός του η Μαλγκορζάτα Τουσκ η οποία ήθελε «το πρεστίζ, τα καλύτερα λεφτά και τα λιγότερα προβλήματα στη δουλειά».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top