Select Menu


Μήπως υπήρξε ποτέ ζωή στον Άρη; Μήπως υπάρχει ακόμα; Ένας μετεωρίτης από τον Άρη έχει αναβιώσει τον παλιό διάλογο. Μια διεθνής ομάδα που περιλαμβάνει επιστήμονες από την EPFL έχει δημοσιεύσει ένα έγγραφο στο επιστημονικό περιοδικό Meteoritics and Planetary Sciences, που δείχνει ότι η ζωή στον Άρη είναι πιο πιθανή από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

"Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει άλλη θεωρία που να βρίσκουμε πιο συναρπαστική," λέει ο Philippe Gillet, διευθυντής του Earth and Planetary Sciences Laboratory της EPFL. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Γερμανία πραγματοποίησαν λεπτομερή ανάλυση των οργανικών ιχνών άνθρακα από ένα Αρειανό μετεωρίτη, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχουν μια πολύ πιθανή βιολογική προέλευση.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο άνθρακας μπορεί να έχει αποτεθεί μέσα στις σχισμές του βράχου, όταν ήταν ακόμα στον Άρη, από διείσδυση του υγρού που ήταν πλούσιο σε οργανική ύλη. Εξφενδονίστηκε από τον Άρη όταν ένας αστεροειδής έπεσε στην επιφάνειά του. (Ο μετεωρίτης, που ονομάζεται Tissint, έπεσε στην έρημο του Μαρόκου στις 18 Ιουλίου 2011, κατά την άποψη πολλών αυτοπτών μαρτύρων).

Μετά την εξέταση, ο εξωγήινος βράχος βρέθηκε να έχει μικρές ρωγμές που γέμισαν με ύλη που περιέχει άνθρακα. Αρκετές ερευνητικές ομάδες έχουν ήδη δείξει ότι αυτό το συστατικό είναι οργανικό στη φύση. Αλλά ακόμη συζητούν από που ο άνθρακας προέρχεται.
Ίσως βιολογικός, αλλά όχι από τον πλανήτη μας


Χημική, μικροσκοπική και ισότοπος ανάλυση του υλικού του άνθρακα οδήγησε τους ερευνητές σε αρκετές πιθανές εξηγήσεις της καταγωγής του. Εδραίωσαν χαρακτηριστικά που αποκλείουν κατηγορηματικά μια επίγεια προέλευση, και έδειξε ότι η περιεκτικότητα σε άνθρακα εναποτέθηκε σε ρωγμές του Tissint πριν αυτός αφήσει τον Άρη.

Οι ερευνητές προκαλούν προηγουμένες απόψεις (Steele et al., Science, 2012), που προτείνουν ότι τα ίχνη άνθρακα προέρχονται από την κρυστάλλωση σε υψηλή θερμοκρασία του μάγματος. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι τα υγρά που περιέχουν οργανικές ενώσεις βιολογικής προέλευσης διείσδυσαν στον "μητρικό" βράχο Tissint σε χαμηλές θερμοκρασίες, κοντά στην επιφάνεια του Άρη.

Τα συμπεράσματα αυτά υποστηρίζονται από διάφορες εγγενείς ιδιότητες του άνθρακα του μετεωρίτη, π.χ. αναλογία του άνθρακα 13 προς άνθρακα-12. Αυτή βρέθηκε να είναι σημαντικά χαμηλότερη από την αναλογία του άνθρακα-13 στο CO2 της ατμόσφαιρας του Άρη, που μετρήθηκε προηγουμένως από το Phoenix και το Curiosity. Επιπλέον, η διαφορά μεταξύ αυτών των αναλογιών αντιστοιχεί απόλυτα με αυτό που παρατηρείται στη Γη μεταξύ ενός κομματιού άνθρακα - που έχει βιολογική προέλευση - και του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή η οργανική ύλη θα μπορούσε επίσης να είχε αποτεθεί στον Άρη, όταν πολύ πρωτόγονοι μετεωρίτες - ανθρακούχοι χονδρίτες - έπεσαν πάνω του. Ωστόσο, θεωρούν απίθανο το σενάριο αυτό, επειδή τέτοιοι μετεωρίτες περιέχουν πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις οργανικής ύλης.

«Η εμμονή στην ασφάλεια είναι συνετή, ιδιαίτερα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα," προειδοποιεί ο Gillet. «Είμαι εντελώς ανοιχτός στο ενδεχόμενο ότι άλλες μελέτες θα μπορούσαν να έρχονται σε αντίθεση με τα ευρήματά μας όμως, τα συμπεράσματά μας είναι τέτοια που θα αναζωπυρώσουν τη συζήτηση σχετικά με την ενδεχόμενη ύπαρξη βιολογικής δραστηριότητας στον Άρη. Τουλάχιστον κατά το παρελθόν".

thecuriosityofcat με πληροφορίες από το phys.org

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top