Select Menu



Το «πράσινο φως» για την κίνησης λεωφορείου χωρίς οδηγό προκειμένου να προωθήσει την πιλοτική εφαρμογή επιστημονικών προγραμμάτων όπως αυτό του δήμου Τρικάλων, δίνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών που συζητείται στη Βουλή.

Σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται αλλαγή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορήσουν στους ελληνικούς δρόμους οχήματα χωρίς οδηγό.

Σημειώνεται ότι τα Τρίκαλα κατάφερε να ξεχωρίσει μέσα από 12 ευρωπαϊκές πόλεις και μάλιστα έχει εκλεγεί ως η πρώτη από τις 5 συνολικά πόλεις στις οποίες θα κυκλοφορήσουν πιλοτικά λεωφορεία χωρίς οδηγό.

Η διαδρομή που σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο θα ξεκινάει από την οδό Βουλής και διασχίζοντας την Καραϊσκάκη θα φθάνει στην οδό Πλουτάρχου, ενώ στην επιστροφή θα στρίβει για τη λεωφόρο Ερμού περνώντας μπροστά από την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και ύστερα από μία ακόμη παράκαμψη θα επιστρέφει στην αφετηρία.

Συγκεκριμένα, το έργο “CityMobil2” – με πλήρη τίτλο Cities demonstrating cybernetic mobility ξεκίνησε επίσημα την 01/09/2012 και έχει διάρκεια 4 έτη.

Συνολικά συμμετέχουν 45 Ευρωπαίοι εταίροι, ενώ από την Ελλάδα εκτός από την e-Trikala Α.Ε. συμμετέχει το “Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών” του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι 12 εταίροι εκπροσωπούν ισάριθμες πόλεις/περιοχές (Τρίκαλα, Ρέτζιο Καλάμπρια, Λεόν, Σεν Σουλπίς, Σοφία Αντίπολις, Βάντα, Βρυξέλλες, Λα Ροσέλ, Σαν Σεμπαστιάν, CERN, Μιλάνο, Οριστάνο) ενώ άλλοι 5 εκπροσωπούν κατασκευαστές αυτοματοποιημένων οχημάτων, (YAMAHA, Robosoft, 2GetThere, Induct, Movemile).

Τα οχήματα θα είναι ηλεκτροκίνητα, μικρού μεγέθους και χωρητικότητας 4, 12 ή 15 επιβατών, ενώ η ταχύτητά τους δεν θα ξεπερνά τα 20 χλμ./ώρα, δεδομένου ότι θα κινούνται σε διαδρομή με διασταυρώσεις, πεζούς και ήπια κυκλοφορία. Ακόμη, στα σχέδια των υπευθύνων είναι η υιοθέτηση ειδικής σήμανσης στη λωρίδα κίνησης, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη ασφάλεια πεζών και οδηγών.

Αστικές Συγκοινωνίες

Επίσης το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών ανοίγει το δρόμο για την είσοδο ιδιωτών στον έλεγχο κομίστρου αλλά και στην έκδοση και τη διάθεση εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες Παράλληλα μειώνει την ποινή στα πρόστιμα που δεν πληρώθηκαν εμπρόθεσμα και θα μεταφέρονται στις ΔΟΥ στο πενταπλάσιο της αξίας τους και όχι στο δεκαπλάσιο, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Βάσει του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα σε κάθε συγκοινωνιακό φορέα να αναθέτει σε τρίτους τον έλεγχο προκειμένου να μειωθεί η εισιτηριοδιαφυγή. Από τη ρύθμιση, η οποία συμπεριλαμβάνει τον ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη και τα ΚΤΕΛ, εξαιρούνται σ αυτή τη φάση οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας καθώς στον ΟΑΣΑ δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης του ελέγχου μόνο στις συγκοινωνιακές εταιρίες (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), οι οποίες διαθέτουν σώματα ελεγκτών. Ωστόσο και ο ΟΑΣΑ θα μπορεί εφόσον το αποφασίσει να συνάψει συμβάσεις με τρίτους, οι οποίοι θα αναλάβουν την έκδοση ή και τη διάθεση στο επιβατικό κοινό κάθε τύπου καταβολής κομίστρου, όπως αναφέρεται.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν επιτευχθούν συμφωνίες, εισιτήρια ή πλαστικοποιημένες κάρτες διαδρομών θα μπορούν στο μέλλον να διατίθενται από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

Όσον αφορά στα πρόστιμα των λαθρεπιβατών παραμένουν στο 60πλάσιο της τιμής του εισιτήριου για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, ενώ παρόμοιο πρόστιμο θα επιβάλλεται και σε όσους εντοπίζονται χωρίς εισιτήριο στη Θεσσαλονίκη. Στους διακινούμενους με αστικά συγκοινωνιακά μέσα των λοιπών περιοχών της χώρας, το πρόστιμο θα είναι ίσο με το 20πλάσιο του εισιτηρίου, στους διακινούμενους με υπεραστικά συγκοινωνιακά μέσα, ίσο με το διπλάσιο της τιμής του εισιτηρίου και στους διακινούμενους με σιδηροδρομικά οχήματα, ίσο με το διπλάσιο του αντιτίμου της διαδρομής την οποία πραγματοποίησε το τρένο, από την αφετηρία αυτού και έως του πρώτου, μετά την διαπίστωση της παράβασης, σταθμού

Επίσης με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζεται η επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Το ειδικό τέλος, θα επιβάλλεται σε κάθε αναχωρούντα επιβάτη από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια που έχουν ως φορέα διαχείρισης την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Όσον αφορά στο σιδηρόδρομο, το νομοσχέδιο παρατείνει έως το 2018 την αποζημίωση της υπό ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την κάλυψη των δρομολογίων της «άγονης» γραμμής με 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Επίσης διασφαλίζει τις τραπεζικές καταθέσεις του ΟΣΕ από ενδεχόμενες κατασχέσεις για τα προσεχή τρία χρόνια, μεταβιβάζει τη διαχείριση του τροχαίου υλικού στην ΓΑΙΑΟΣΕ, ενώ ορίζει τη σύσταση επιτροπής διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων και συμβάντων.

www.planetnews.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top