Select Menu


Τρίτη αργά το απόγευμα και έχοντας ακούσει την δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για τους Σύριους πρόσφυγες και τα... Χριστούγεννα, αφού τελείωσα ότι δουλειές είχα στην Αθήνα, ανηφόρισα προς το Σύνταγμα. Εκεί βρίσκονταν οι Σύριοι πρόσφυγες, που μόλις είχαν κατεβάσει τις τέντες που τους προστάτευαν από τη βροχή.


Τραβώντας φωτογραφίες, πλησίασα ένα από τα παιδιά που κρατούσαν το ένα από τα πανό μπροστά από τους πρόσφυγες. Ήξερε να μιλάει αγγλικά, οπότε βρήκα τον κατάλληλο άνθρωπο. Δεν ήξεραν όλοι φυσικά... Κάναμε λοιπόν την παρακάτω συζήτηση στα αγγλικά:


- Είσαστε εδώ γιατί ζητάτε άσυλο, όπως είναι γνωστό;
- Ναι, ακριβώς.
- Πώς φτάσατε στην Ελλάδα; Με βάρκα; Από την θάλασσα;
- Ναι.


- Και στο Σύνταγμα πώς φτάσατε, πώς ήρθατε;
- Να σου εξηγήσω... Φτάσαμε στην Ελλάδα με βάρκες και κατεβήκαμε σε νησιά. Εκεί μας έδωσαν papers, που εσείς το λέτε "χαρτιά" (μου πρόφερε την λέξη "χαρτιά") και μας είπαν "πηγαίνετε στην Αθήνα". Κι έτσι ήρθαμε εδώ. Άλλοι έμεναν εδώ, άλλοι εκεί, όπου βρίσκαμε. Διαδικασίες με χαρτιά δεν προχωρούσαν. Χωρίς άσυλο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.


-Α, οπότε ήσασταν εδώ για κάποιο καιρό....
-Ναι είμαστε για μήνες, και μέναμε από δω κι από κει.
-Και αποφασίσατε κάποια στιγμή να έρθετε εδώ για να ζητήσετε άσυλο...
-Ναι.


-Έχετε κάποιο πρόβλημα να πάω πιο μέσα (μέσα από τα πανό εννοούσα) και να τραβήξω κάποιες φωτογραφίες;
- Όχι βέβαια, περάστε. It's your land (Είναι η δική σας γη).
(Δεν είχε να κάνει με το αν είναι "δική μου" γη, σκέφτηκα αμέσως. Πρώτη φορά μου είχε περάσει από το μυαλό τόσο κτητική σκέψη για την Ελλάδα... Μέχρι να μου το πει αυτό το παιδί. Με ξένισε σαν σκέψη. Αν και εκείνος ήταν ευγενέστατος με τον τρόπο που μου το είπε. Αλλά "δική μου", τι πάει να πει "δική μου"; Όπως και να 'χει, ήθελα να ξέρω ότι δεν έχουν πρόβλημα με τις φωτογραφίες, γιατί αυτό είναι θέμα προσωπικών δικαιωμάτων.)


Πριν προχωρήσω για να τραβήξω φωτογραφίες, είπα να του κάνω την τελευταία μου ερώτηση:
- Στην Ελλάδα, έρχονται Χριστούγεννα σύντομα.
- Ναι, έχουμε φτιάξει κι εμείς εδώ δέντρο.
Γυρίζω πίσω μου και βλέπω ότι πραγματικά έχουν φτιάξει Χριστουγεννιάτικο Δέντρο


- Ένας από τους Έλληνες βουλευτές, ο Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε πως επειδή έρχονται Χριστούγεννα, είναι απαράδεκτο να υπάρχει αυτές τις ημέρες αυτή η εικόνα στο Σύνταγμα, για τους καταναλωτές κ.λ.π.
- Ναι...
- Τι θα απαντούσατε σ' αυτή τη δήλωση;
- Να δώσουν λύση στο πρόβλημά μας πριν τα Χριστούγεννα, έτσι ώστε να έχει λυθεί το ζήτημα πολύ νωρίτερα.
- Σ' ευχαριστώ πολύ, πώς σε λένε;
- Μοχάμεντ.
- Εμένα Χρύσα. Δώσαμε τα χέρια και πήγα να τραβήξω τις φωτογραφίες.

Το καρτελάκι γράφει: "Θέλω να πάω σχολείο με τους φίλους μου" Μοχάμεντ 9 χρονών.
Στο μεταξύ ανέβαινε πορεία και ΜΑΤ υπήρχαν πάλι σε κάθε γωνία. Νόμιζα ότι ήταν για τους πρόσφυγες. Αλλά ήταν για τον Νίκο Ρωμανό. Για να μπορέσει σαν καθαρόαιμος αντιεξουσιαστής να σπουδάσει... διοίκηση επιχειρήσεων!

Κείμενο - Φωτογραφίες - Συνέντευξη: Χρύσα Κουτρουμάνου

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top