Select Menu


Στις μέρες μας πολλοί θέλουν να εκφραστούν σύντομα, περιληπτικά, άμεσα. Σαν να μην φτάνει ο χρόνος, που ωστόσο κυλάει, έτσι όπως μόνο αυτός ξέρει. Προς τι λοιπόν η αγωνία για το πώς θα εκφραστούμε γρήγορα; Τη σκέψη μας οριοθετεί πλέον η αίσθηση της ταχύτητας, το άγχος να προλάβουμε, παρά τη σοφία ενός παλιού καπετάνιου εν όπλοις που είπε απλά στον συνομιλητή του: «Μην σκοτίζεσαι, κανένας τελικά δεν πρόλαβε...».



Οι νέοι όμως επιμένουν. Κάποιοι μάλιστα με προτάσεις, με σκέψεις, με διάθεση αλλαγής. Ας τους βλέπουμε κολλημένους στο facebook, ας νομίζουμε ότι είναι αδιάφοροι. Προσπαθούν, γράφουν, σκέφτονται. Και τις σκέψεις αυτές τις παραθέτουν υπό μορφή μανιφέστου.

Η πρόταση «γράψε ένα μανιφέστο !» έχει κι αυτή τον αυτουργό της. Ο Λευτέρης Κουσούλης την λάνσαρε, πολλοί και νέοι, φοιτητές οι περισσότεροι, του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Κύπρου, ανταποκρίθηκαν κι έτσι με την φροντίδα της Μαρίας Μπουτζέτη και την ερευνητική διάθεση του Αντώνη Παπαγιαννίδη, ως εκδότη, προέκυψε ένα συμπαθητικό βιβλίο. «Γράψε ένα Μανιφέστο !» από τις «Μεταμεσονύκτιες εκδόσεις».

Η Μαρία Μπουτζέτη τονίζει ότι «το μανιφέστο μπορεί αν είναι και μια στάση, απόσταγμα κάθε συγκροτημένης νοητικής διεργασίας και αποτέλεσμα κάθε συνειδητής επιλογής, είναι αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο....».

Οι προτάσεις πολλές, ποικίλες, απρόσμενες, φρέσκιες. Κι αφορούν όλους τους τομείς της δημόσιας δράσης. Πολιτική, οικονομία, κοινωνία, διαχείριση, αξίες, βιώσιμη ανάπτυξη, Ευρώπη, εξωτερική πολιτική, όλα θίγονται. Με σοβαρότητα, με καλαισθησία, με χιούμορ, διαλέγετε. Αλλά με στόχο. Κι αυτός είναι που δημιουργεί το ενδιαφέρον, την αλληλουχία, εν τέλει το νόημα. Να, μερικές από τις σκέψεις των μανιφέστων.

«Χρειαζόμαστε ένα κίνημα ιδεών που θα σαρώσει την παραδοσιακή άσκηση της πολιτικής, θα φέρει τον ορθολογισμό και τη συλλογικότητα στη διαχείρισή της» (Ιωάννα Αυγερινίδου)

«Τα προβλήματα του τόπου σου είναι και δικά σου προβλήματα, κι αν δεν είναι, θα γίνουν σύντομα» (Κωνσταντίνα Αφάλη)

«Έχουμε ανάγκη από στόχους. Και δράση. Έχουμε ανάγκη από Ανθρώπους. Όχι, αύριο, Σήμερα. Τώρα. (Μαρία Θάνου)

«Απαιτούμε δράση, λύσεις μαζί, με αξιοπρέπεια και δικαίωμα να σχεδιάζουμε το μέλλον μας» (Μαρία Μαλένη)

Μακάρι ν’ ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια μανιφέστα.....

Αθανάσιος Θεοδωράκης, πολιτικός επιστήμονας

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top