Select Menu


Με 154 «ναι» και 134 «όχι» και 1 «παρών» υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο προϋπολογισμός του 2015, μετά από μια μαραθώνια διαδικασία και αφού προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε, ο εφαρμοστικός... γράφεται μέσω email

Ο προϋπολογισμός του 2015, πριν καν ψηφιστεί - χθες βράδυ - από τη Βουλή, ήταν δεδομένο ότι θα αλλάξει. Η προαναγγελία εφαρμοστικού νόμου με τα νέα μέτρα που πιέζουν οι δανειστές να έρθουν ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα, (όπως εκφράστηκε χθες και από τον επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ), εξηγεί γιατί χθες οι ομιλίες στη Βουλή ασχολήθηκαν πρωτόγνωρα λίγο με τους δημοσιονομικούς στόχους του προϋπολογισμού που θα υπερψηφιζόταν λίγη ώρα αργότερα.

Στη Βουλή χθες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπεραμύνθηκε της ρύθμισης των 100 δόσεων (σημ πληροφορίες κάνουν λόγο για αντιπρόταση στήριξης των 12 δόσεων), ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε σαφές ότι η συμφωνία θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα λιτότητας. Όσο για τον ΥΠΟΙΚ Γκ. Χαρδούβελη έδωσε έμφαση στην επόμενη ημέρα και στην ανάγκη διασφάλισης εξαγωγών και επενδύσεων αλλά και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Σήμερα, το πεδίο μάχης μεταφέρεται στις Βρυξέλλες. Αναμένεται, σύμφωνα με πηγές των δανειστών, η απάντηση της τρόικα στο email με τα μέτρα που έστειλε η κυβέρνηση αργά την Παρασκευή. Η κρίσιμη για την Ελλάδα συνεδρίαση του Eurogroup γίνεται παρουσία της τρόικα (σημ από το ΔΝΤ αναμένεται ο κ. Πόλ Τόμσεν) και συνδέει άρρηκτα το «συμπλήρωμα» του προϋπολογισμού του 2015 και τον χρόνο που αυτό θα γίνει, με τις αποφάσεις περί παράτασης του μνημονίου νέας πιστοληπτικής γραμμής.

Και τούτο διότι, πριν συμφωνήσουν πολιτικά οι δανειστές για την επικαιροποίηση του μνημονίου θα περιμένουν την ψήφιση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή…

Στo απαντητικό email που εστάλη το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση «αιτιολογεί» την επάρκεια των νέων μέτρων αξίας 940 εκατ. ευρώ που έχει ήδη προτείνει (πχ αύξηση ΦΠΑ ξενοδοχείων). Δεσμεύεται και για συμπληρωματικά μέτρα το 2015 αν αποκλίνει των στόχων σε μία προσπάθεια «αναχαίτισης» της εκ των προτέρων θέσπισής τους (σημ: όπως ζητά ειδικά το ΔΝΤ που ζητά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως και το 2017).

Το … πιο σύντομο χρονικά σενάριο, αυτό που οδηγεί δηλαδή σε ταχύτερη συμφωνία για τις επόμενες κινήσεις στην σκακιέρα της εξόδου από το μνημόνιο, είναι και φιλόδοξο και χρονικά πολύ οριακό: προβλέπει επιστροφή στην Αθήνα της τρόικα τις επόμενες ημέρες, επίτευξη άμεσα μίας πρώτης συμφωνίας για το πακέτο «προαπαιτούμενων», αναχώρηση των δανειστών και κατάθεσης των μέτρων στη Βουλή προς ψήφιση ει δυνατό πριν κλείσει για τις εορτές...

Ο προϋπολογισμός 2015

Τα μέτρα που «χτίζονται» μέσω ανταλλαγής email θα κλείσουν τις «τρύπες» που βλέπουν οι δανειστές στον (ψηφισμένο πλέον) προϋπολογισμό του 2015. Σε έναν προϋπολογισμό που στοχεύει -μετά από 10ετίες- σε μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος (δηλαδή συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για τόκους), εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό.

Ο προϋπολογισμός του 2015, στηριζόμενος σε επιστροφή σε ισχυρή ανάπτυξη 2,9% (από 0,6% ΑΕΠ το 2014 για πρώτη φορά θετικό μετά από 6 χρόνια ύφεσης), εκτιμά ότι θα επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ «βλέποντας» μηδενικό δημοσιονομικό κενό, ενώ καταγράφει και υπέρβαση στόχου το 2014 (1,8% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1,5% στο μνημόνιο).

Μόνο που η τρόικα επιμένει ότι απαιτούνται μέτρα 2,6 δισ. ευρώ για το 2015 βλέποντας ισόποσο «κενό», και η κυβέρνηση μέσω του email που έχει διαρρεύσει δέχεται και προτείνει τη λήψη μέτρων 940 εκατ ευρώ τώρα. Κυβερνητικές πηγές κάνουν επίσης λόγο και για πρόσθετο «μαξιλάρι» μέτρων για το 2015 που θα δοθεί σε μία προσπάθεια άμεσης συμφωνίας.

Το στίγμα των προθέσεων δόθηκε και χθες από την πλευρά των δανειστών. «Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να συμφωνηθούν όλα το 2014. Τα δε prior actions (προαπαιτούμενα) θα μπορούσαν να νομοθετηθούν την τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Γίνεται, αλλά μόνον αν η τρόικα κατέβει και άμεσα συμφωνήσει σε όλη την ατζέντα των θεμάτων» δήλωσε στη «Real News» ο πανίσχυρος επικεφαλής του Euroworking Group, Thomas Wieser την Κυριακή, απαριθμώντας μάλιστα και πεδία δημοσιονομικής… διαφωνίας λέγοντας ότι συνδέονται με «τον προϋπολογισμό, το δημοσιονομικό κενό, για τις 100 δόσεις, το καθεστώς ΦΠΑ και δυστυχώς πολλά άλλα ζητήματα».

Με πληροφορίες απο www.capital.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top