Select Menu


To BBC Travel μας προσφέρει ένα σύντομο οδηγό για τα εθνικά ποτά συγκεκριμένων χωρών , που συνιστώνται επίμονα από τους ντόπιους να δοκιμαστούν .

« Slanche! » - Στην Gaelic .
« Prost! » - Στη γερμανική .
« Rocks! » - Στα δανικά , νορβηγικά και σουηδικά .
« Cheers ! » - Στην αγγλική .
« Na zdorovje ! » - Στη ρώσικη

Σε όλο τον κόσμο, η εθνική παραλλαγή αυτής της αναφώνησης , που είναι παρόμοια με τη δική μας «Στην υγειά μας!» , συνοδεύει το ένα ή το άλλο παραδοσιακό ποτό και αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη πρόσκληση για να απολαύσει κανείς το ποτό του . Είτε πρόκειται για μπύρα , κρασί , οινοπνευματώδες ποτό , ή ακόμη και για κάτι μη αλκοολούχο , τα πρωτότυπα τοπικά ποτά θα γίνουν για σας ένας άριστος οδηγός για την πολιτισμική εξερεύνηση της εκάστοτε χώρας .

Για να επιτελεστεί η γευσιγνωσία με τρόπο αριστοτεχνικό έστω κι ενός κλάσματος του κάθε ποτού , ο δημοσιογράφος του BBC Travel επισκέφθηκε την online κοινότητα ερωτήσεων και απαντήσεων του Quora.com και ζήτησε από τα μέλη του να απαντήσουν στην ερώτηση : « Ποιο ποτό της χώρας σας δε θα έπρεπε με τίποτα να προσπεράσει κάποιος πριν αναχωρήσει απ’ αυτήν ? » . Παρακάτω είναι μερικές μόνο από τις κατευθύνσεις της « υποχρεωτικής γουλιάς ποτού » από επιλεγμένες γωνιές του κόσμου .

Βραζιλία

Το ταξίδι μέσα από τη χώρα της Νοτίου Αμερικής δεν θα είναι πλήρες αν δεν μπείτε στη διαδικασία να δοκιμάσετε το γλυκό κοκτέιλ caipirinhas (Saipirinha) . «Πρόκειται για ένα τροπικό ποτό , πολύ δροσιστικό , το οποίο μπορεί να παρασκευαστεί από μια ποικιλία φρούτων , όπως τα λεμόνια , τα πορτοκάλια , τα καρπούζια , τα ροδάκινα και άλλα» , - λέει η Νatalia Polidoro , μια φοιτήτρια από το Σάο Πάολο .


Το κύριο συστατικό του κοκτέιλ είναι η Cachaca (Sachaça) , το εθνικό οινοπνευματώδες ποτό της Βραζιλίας , το οποίο λαμβάνεται με απόσταξη χυμού από ζαχαροκάλαμο . Σε αντίθεση με το ρούμι , το οποίο παράγεται από μελάσα ή σιρόπι - ένα υποπροϊόν της παραγωγής της ζάχαρης , η Cachaca είναι το προϊόν της απόσταξης του φρέσκου χυμού ζαχαροκάλαμου που έχει υποστεί ζύμωση. Στην πατρίδα του , το οινοπνευματώδες αυτό ποτό έχει απαράμιλλη δημοτικότητα . Στη Βραζιλία , είναι γνωστό με μια ποικιλία συνωνύμων στα Πορτογαλικά - από uísque Brasileiro (ουίσκι Βραζιλίας ) μέχρι Agua-Benta (αγίασμα ) . Ο αλκοολικός βαθμός κυμαίνεται γύρω στο 39 -40 % .

Σουηδία

Μοναδική στο είδος της σουηδική εφεύρεση αποτελεί το Punch ( Punsch , επίσης γνωστό κι ως Arrack Punsch ) . Αυτό είναι ένα οινοπνευματώδες ποτό με βάση ένα εισαγόμενο από τη Νότια Ασία λικέρ που ονομάζεται Arrack . Το Arrack γίνεται από το ρύζι , το χυμό καρύδας ή καρπού φοίνικα , και μελάσα . Τα συστατικά μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα . Το Arrack παράγεται κυρίως στην Ινδονησία , στο νησί της Ιάβας . Ο αλκοολικός βαθμός του μπορεί να κυμαίνεται από 60 έως 70% . Όπως λέει ο Lucas Lundsrem , ένας κάτοικος της Σουηδίας , η Σουηδική Εταιρεία άρχισε να εισάγει από την Ανατολική Ινδία το Arrack το 1773 . Το Punch παρασκευασμένο με βάση αυτό το λικέρ είχε γνωρίσει τεράστια επιτυχία στην υψηλή κοινωνία όπως δήλωσε ο ίδιος .

To σουηδικό Punch με βάση το Arrack έχει 20-30% αιθανόλη . Το χαρακτηρίζει πλούσια καρυκευμένη και γλυκιά γεύση . Συνήθως σερβίρεται με πάγο , αλλά το χειμώνα θα πρέπει να θερμαίνεται στους 40 βαθμούς Κελσίου , πράγμα που κάνει το Punch να είναι ένα ιδανικό συμπλήρωμα για τη σουηδική μπιζελόσουπα , όπως περιγράφει δελεαστικά ο Lundsrem .

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Ο Alex Pak από την πόλη της Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια ξεχώρισε από πολλά διαφορετικά είδη ποτών , συμπεριλαμβανομένων του μαρτίνι και του περίφημου γλυκού τσαγιού από τον Αμερικανικό Νότο ( παγωμένο τσάι με πολλή ζάχαρη ) , ένα κοκτέιλ από μπύρα ρίζας ( Root beer ) με παγωτό . Πιστεύει ότι το μίγμα πρέπει να δοκιμαστεί οπωσδήποτε από όποιον επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες .

Η μπύρα αυτή πήρε το όνομά της από τις πρώτες ύλες της , το φλοιό και τις ρίζες του φυλλοβόλου δέντρου σασσάφρου , συγγενούς της δάφνης , τα οποία δίνουν τη χαρακτηριστική γεύση του ποτού . Μέχρι πρότινος , η μπύρα ρίζας ήταν γνωστή αποκλειστικά στη Βόρεια Αμερική .

Σύμφωνα με μια εκδοχή , αυτός που ανακάλυψε τη συνταγή κατά το δεύτερο μισό του XVIII αιώνα ήταν ο Samuel Adams , μια εξέχουσα προσωπικότητα της Αμερικανικής Επανάστασης και ξάδελφος του Προέδρου , Τζον Άνταμς . Απλώς χρειάστηκε κάποια στιγμή ένα ποτό που θα μπορούσαν να πίνουν και τα παιδιά του . Ωστόσο , οι ρίζες και ο φλοιός του σασσάφρου δε χρησιμοποιούνται πλέον ως πρώτη ύλη , δεδομένου ότι βρέθηκαν επιβλαβή για την υγεία .

Ένα μοναδικό είδος της μπύρας ρίζας παράγεται πλέον σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ , και περισσότερο εύγεστο μπορούν να κάνουν το ποτό μια ή και δύο μπάλες παγωτό βανίλια . Δε θα είναι κακή και η σαντιγί με ένα κερασάκι στην κορυφή . Μεγάλη δημοτικότητα παρουσιάζει το κοκτέιλ μπύρας ρίζας ( Root beer float ) , που προτείνει η αλυσίδα εστιατορίων A & W , όπου εξακολουθεί να είναι μια λιχουδιά που σερβίρεται σε παγωμένο ποτήρι .

Καναδάς

Αν τύχει να βρεθείτε στο γαλλόφωνο Καναδά , δοκιμάστε το sortilezh (Sortilège) , ένα ποτό που παράγεται από το συνδυασμό καναδικού ουίσκι με σιρόπι σφενδάμου , συμβουλεύει η Anne Demers, που ζει σε προάστειο της Οτάβα . « Ήταν πάντα στη μόδα εδώ τα οινοπνευματώδη ποτά με σιρόπι σφενδάμου , αλλά τώρα παράγονται σε εμπορική βάση » , είπε η ίδια . Αυτή τη στιγμή υπάρχει και ένα ακόμα ποτό , πιο γλυκό , που ονομάζεται Coureur des Bois , το οποίο , σύμφωνα με τη Demers , προτιμούν οι γυναίκες .


Η Anne Demers συμβουλεύει να μην περιφρονεί κανείς και το φρέσκο χυμό σφενδάμου που οι αυτόχθονες κάτοικοι αυτών των περιοχών γνώρισαν κατά την εποχή των Γαλλικών αποικιών . « Είναι πολύ ωφέλιμο όταν πίνεται στην αρχική του μορφή , " λέει η ίδια . Ο χυμός σφενδάμου περιέχει από ένα έως δύο τοις εκατό ζάχαρη και έχει λεπτότερη γεύση σφενδάμου από ό,τι το αντίστοιχο σιρόπι .

Αργεντινή

Για ν’ ανεβάσετε τη διάθεσή σας με φυσική καφεΐνη , δοκιμάστε το Mate , που ονομάζεται επίσης Yerba (ή Gerbier Αργεντινής ) Mate . Είναι το " επίσημο έγχυμα » της Αργεντινής , δήλωσε η φοιτήτρια Ναταλία Ρομάνο από το Mar del Plata .

To Mate μοιάζει με τσάι , με βασική προϋπόθεση να πίνεται σύμφωνα με την παράδοση με συντροφιά φίλων και μάλιστα με τη σειρά . Σε επίσημα δείπνα - και όχι μόνο - αυτό το τσάι σερβίρεται σε calabash - που κατασκευάζονται από κολοκύθες με αφαίρεση του καρπού από το εσωτερικό τους , και το πίνουν με καλαμάκι για να μη διεισδύσουν και τα φύλλα του τσαγιού . Το περίτεχνο δοχείο νεροκολοκύθας , αφού πιούν από το τσάι , το δίνουν στον επόμενο κυκλικά κι όταν αδειάσει το γεμίζουν ξανά .


Σήμερα το Mate πωλείται και σε φακελάκια τσαγιού και μπορείτε να το πίνετε και σε κλασικό φλιτζάνι , προσθέτοντας γάλα και ζάχαρη κατά προτίμηση . " Όταν πίνουν το Mate μ’ αυτό το τρόπο το ονομάζουν kochido " , λέει η Ρομάνο .

Μεταξύ των πιο διάσημων οπαδών του Mate ήταν κι ο επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα . Πολλές φωτογραφίες τον δείχνουν να πίνει το τσάι μέσα από ένα καλαμάκι από calabash .

Νέα Ζηλανδία

Σύμφωνα με το διαφημιστικό σλόγκαν του « Το παγκοσμίου φήμης στη Νέα Ζηλανδία " , Lemon and Peroa , που συχνά αναφέρεται κι ως L & P , ένα ανθρακούχο αναψυκτικό με βάση το χυμό λεμονιού και το μεταλλικό νερό , είναι πολύ δημοφιλές στον τόπο του , ακόμη και αν δεν έχει αποκτήσει προς το παρόν παγκόσμια φήμη . " Το κύριο συστατικό του είναι το μεταλλικό νερό από πηγές στην περιοχή της πόλης Peroa στο βορρά », λέει ο Reymund Makaaley , κάτοικος του Όκλαντ . Μόλις το νερό αναμειγνύεται με το χυμό λεμονιού , αυτομάτως παίρνετε μια ανθρακούχο λεμονάδα , που συνδυάζεται υπέροχα και με ακτινίδιο .

Ινδία

Στην πόλη Madurai , πολιτεία της Ταμίλ Ναντού στη νότια Ινδία , είναι πολύ δημοφιλές το dzhigarthanda (jigarthanda) - ένα δροσιστικό ποτό που μπορείτε να πιείτε στο δρόμο . Ο Amrut Varshini , ο οποίος ζει στο γειτονικό κρατίδιο της Κεράλα, προειδοποιεί ότι το ποτό , συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, του σιροπιού του σαρσαπαρίλλα , του γάλακτος αμυγδάλου και των φυκιών αγάρ-αγάρ , μπορεί να σας φανεί παράξενο . Ωστόσο , όπως υπόσχεται ο Varshini , " το τελικό προϊόν είναι απλά υπέροχο " .

Η λέξη "dzhigarthanda" σε Χίντι σημαίνει « κρύο συκώτι » , λέει ο Varshini , αλλά υπάρχουν και άλλες ερμηνείες , όπως η « κρύα καρδιά » . Το "Jigaro" σημαίνει "πνεύμα" ή "θάρρος" και το "Thanda" προέρχεται από την αραβική λέξη "thandal" , το οποίο μπορεί να μεταφραστεί ως "καπετάνιος" ή "τιμονιέρης" , λέει ο ίδιος . "Αυτός ο ορισμός εξηγεί τη χρήση της ζελατίνης που περιέχονται στα φύκια , κατά την προετοιμασία του ποτού . Αφού αυτά , όπως πιστεύεται , ήταν η κύρια τροφή των ναυτικών στην αρχαιότητα » .

Πηγή: bbc.co.uk
Μετάφραση - Επιμέλεια: To ιδιόμελο για το logiosermis.net 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top