Select Menu


Ο συνδυασμός των κυρώσεων των Η.Π.Α., τους οποίους υιοθετεί θέλοντας ή μη η Ευρώπη, με το πετρέλαιο, καθώς επίσης με τις επιθέσεις της αγέλης των αμερικανών κερδοσκόπων που συμπαρασύρουν όλους τους υπόλοιπους, είναι θανατηφόρος

Μέσα στη νύχτα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, εντελώς απρόσμενα, αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 6,5%, από το 10,5% στο 17%, για να σταματήσει την κατάρρευση του ρουβλίου - το οποίο χθες υπέστη τρομακτικές απώλειες που ξεπέρασαν το 13%.

Τα 100 ρούβλια δηλαδή έγινα σε χρόνο μηδέν 87, ενώ εντός ενός έτους κάτω από 50 - με τη χώρα, παρά την ισχύ και τον πλούτο της, να μην μπορεί να υπερασπισθεί την ισοτιμία του νομίσματος της.

Μετά την υπερβολική αύξηση των βασικών επιτοκίων, τη μεγαλύτερη από το 1998, όπου η χώρα προσπαθούσε ανεπιτυχώς να αποφύγει τη χρεοκοπία, το ρούβλι κέρδισε 9% απέναντι στο δολάριο - συνεχίζοντας όμως σήμερα ξανά την ξέφρενη πτωτική του πορεία.

Η ενέργεια αυτή τεκμηριώνει τον πανικό της κεντρικής τράπεζας, ενώ αναδεικνύει τις δυσκολίες ενός νομίσματος να διατηρήσει την ισοτιμία του, όταν δέχεται τη μαζική επίθεση της αγέλης των κερδοσκόπων - ενός από τα βασικότερα όπλα των Η.Π.Α., όταν διεξάγουν έναν οικονομικό πόλεμο εναντίον κάποια χώρας.

Το δραστικό μέτρο για την υποστήριξη του ρουβλίου αιτιολογήθηκε από την κεντρική τράπεζα ως αναπόφευκτο, για τον περιορισμό του αυξημένου ρίσκου της υποτίμησης και του πληθωρισμού - ενώ πρόκειται για την 6η αύξηση των επιτοκίων εντός ενός μόνο έτους. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε αμέσως στα 60 $ από 67,14 $ προηγουμένως, έχοντας όμως ήδη ξεπεράσει τα 66 $ - γεγονός που σημαίνει ότι, συνεχίζει να ευρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Υπενθυμίζουμε πως η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει διαθέσει ήδη περί τα 90 δις $ από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει το ρούβλι, χωρίς καμία επιτυχία - κάτι που θυμίζει την επίθεση του G. Soros εναντίον της βρετανικής στερλίνας το 1992, η οποία υποτιμήθηκε, με τα οφέλη για τον κερδοσκόπο να υπερβαίνουν το 1 δις $.

Ο πόλεμος του πετρελαίου

Η κατάρρευση της ισοτιμίας του ρουβλίου είναι στενά συνδεδεμένη με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, στα πλαίσια του πολέμου που διεξάγεται (άρθρο) - μία πτώση που συνεχίζεται και σήμερα, όπου το ένα βαρέλι του ευρωπαϊκού τύπου «Brent» πλησίασε τα 60 $, μετά τις απογοητευτικές ανακοινώσεις των οικονομικών μεγεθών της Κίνας.

Η σχέση της ισοτιμίας του ρουβλίου με το πετρέλαιο φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί - ενώ η ήττα κατά κράτος του κ. Putin, την οποία είχαμε προβλέψει αναλύοντας τα οικονομικά μεγέθη της χώρας (άρθρο), μετά την επίθεση των Η.Π.Α. στην Αχίλλειο πτέρνα της χώρας του, είναι δυστυχώς δεδομένη.


Φυσικά δεν ικανοποιεί απολύτως κανέναν, αφού είναι το αποτέλεσμα της τρομακτικής επίθεσης της αγέλης των κερδοσκόπων οι οποίοι φαίνεται πως, κατευθυνόμενοι από τις Η.Π.Α. στο στόχο που επιλέγεται, μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα προβλήματα στα θύματα τους - πόσο μάλλον σε πολύ μικρότερα και ασθενέστερα, με δεδομένο τον τεράστιο υπόγειο πλούτο της Ρωσίας, τα υγιή οικονομικά της μεγέθη, το ελάχιστο δημόσιο χρέος της (μόλις 13,41% του ΑΕΠ της), τα εξαιρετικά υψηλά συναλλαγματικά της αποθέματα κοκ.

Δυστυχώς υπολογίζεται πως η Ρωσία, τα δημόσια έσοδα της οποίας προέρχονται κατά 50% περίπου από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει ανάγκη από μία τιμή της τάξης των 107 $ ανά βαρέλι για να είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός της - όταν η τιμή κατευθύνεται πλέον προς τα 30-40 $, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε τεράστια ελλείμματα.

Η χώρα δεν είναι φυσικά ο μοναδικός χαμένος - αφού ανάλογα προβλήματα έχουν παρουσιαστεί και στις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες/αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη. Ειδικά στη Βενεζουέλα, στην Ταϊλάνδη, στη Βραζιλία, στην Τουρκία και στην Ινδονησία, οι οποίες βιώνουν την πτώση των χρηματιστηρίων ή/και των νομισμάτων τους, καθώς επίσης την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού τους.

Τα ομόλογα της Βενεζουέλας έπεσαν στα 40 Σεντ, το νόμισμα της Ινδονησίας σημείωσε το χαμηλότερο ύψος του από το 1998, όπου χρεοκόπησε ολόκληρη η περιοχή, η τουρκική λίρα υπέστη απώλειες πάνω από 3%, ενώ το χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης σχεδόν κατέρρευσε.

Εάν η πτώση της τιμής του πετρελαίου συνοδευτεί από την άνοδο των βασικών επιτοκίων των Η.Π.Α., για την οποία έχει προειδοποιήσει η Fed στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι εκροές κεφαλαίων από όλες τις αναπτυσσόμενε οικονομίες, η κατάσταση τους θα γίνει εφιαλτική.

Πόσο μάλλον όταν η στήριξη των νομισμάτων τους απαιτεί την αύξηση και των δικών τους βασικών επιτοκίων, με αποτέλεσμα όμως να προκαλείται ύφεση - η οποία, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε από την Ελλάδα, βυθίζει μία χώρα σε έναν καθοδικό σπειροειδή κύκλο αυξάνοντας την ανεργία, μειώνοντας το ΑΕΠ, οδηγώντας τις επιχειρήσεις στη χρεοκοπία κοκ.

Τα αμερικανικά όπλα μαζικής καταστροφής

Η χθεσινή επίθεση στη Ρωσία, η οποία δεν έχει ακόμη κορυφωθεί, άφησε άφωνο τον πλανήτη - τεκμηριώνοντας πως ο συνδυασμός των κυρώσεων εκ μέρους των Η.Π.Α., τους οποίους υιοθετεί θέλοντας ή μη η Ευρώπη, με τις τιμές του πετρελαίου, καθώς επίσης με τις επιθέσεις της αγέλης των αμερικανών κερδοσκόπων που συμπαρασύρουν όλους τους υπόλοιπους, είναι θανατηφόρος.

Όταν μία χώρα όπως η Ρωσία, με τεράστια κυριολεκτικά συναλλαγματικά αποθέματα, (γράφημα), δεν μπορεί να προστατεύσει το νόμισμα της από την ελεύθερη πτώση, παρά το ότι η κεντρική της τράπεζα δαπανάει τεράστια ποσά, τότε δεν μπορεί καμία άλλη στον πλανήτη να νοιώθει ασφαλής - ούτε η Κίνα, παρά την αναμφίβολη ισχύ της.


Από το προηγούμενο γράφημα διαπιστώνεται πως η Ρωσία δαπάνησε σχεδόν 90 δις $ μέσα σε ένα έτος για να στηρίξει το ρούβλι, χωρίς καμία ουσιαστικά επιτυχία - γεγονός που έχει οδηγήσει ακόμη και την αντιπολίτευση της Ιταλίας, η οποία τοποθετείται σύσσωμη υπέρ της υιοθέτησης της λιρέτας, να σκεφθεί ξανά εάν είναι λογική μία τέτοια ενέργεια.

Περαιτέρω, οι χθεσινές εξελίξεις τεκμηρίωσαν επίσης το πόσο επικίνδυνη είναι μία λαβωμένη υπερδύναμη, η οποία θα μπορούσε να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την ηγετική της θέση στον πλανήτη - παρά τα υπερβολικά δίδυμα ελλείμματα και τα τεράστια χρέη της, δημόσια και ιδιωτικά.

Εκτός αυτού, με την κεντρική τράπεζα του Μεξικού να επεμβαίνει για πρώτη φορά μετά από τρία σχεδόν χρόνια στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει το νόμισμα της, καθώς επίσης με την αντίστοιχη της Νιγηρίας να έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 13%, κατανοεί κανείς τη σημασία της πτώσης της τιμής του πετρελαίου για μία σειρά παραγωγών - ενώ οι κεντρικές τράπεζες της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης και των Φιλιππίνων πούλησαν επίσης μαζικά δολάρια, για να στηρίξουν τα νομίσματα τους, παρά το ότι δεν εξαρτώνται οι οικονομίες τους από το πετρέλαιο.

Συνεχίζοντας, δεν θα είναι πλέον καθόλου εύκολο για τη Ρωσία να χρηματοδοτηθεί από τις παγκόσμιες χρηματαγορές, αφού τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της σε δολάρια έφτασαν στο 8,23% - όταν τα αντίστοιχα στην Ελλάδα, η οποία ευρίσκεται ξανά στο μάτι του κυκλώνα, υποψήφια χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη, είναι «μόλις» στο 8,93%.

Την ίδια στιγμή οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών της Ρωσίας έχασαν επίσης σημαντικό μέρος της αξίας τους, υπενθυμίζοντας στους Ρώσους ξανά τη δεκαετία του 1990, όταν η υποτίμηση του νομίσματος τους κατέληξε σε έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό - όπου, μεταξύ άλλων, οι πάσης φύσεως εισαγωγές γίνονταν μόνο με πληρωμές μετρητοίς.

Προ των πυλών του κραχ

Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα, η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, πόσο μάλλον σε συνδυασμό με την κατάρρευση των νομισμάτων, στα πλαίσια του συναλλαγματικού πολέμου που διεξάγεται σήμερα, είναι ο προάγγελος των χρηματιστηριακών κραχ - για τα οποία υπάρχουν πολλές προειδοποιήσεις, από την αρχή του έτους.

Ενδεχομένως δε το κραχ να έχει ήδη ξεκινήσει από την Παρασκευή, αφού οι περισσότεροι δείκτες συνέχισαν από την αρχή της εβδομάδας την καθοδική τους πορεία - με απώλειες που ξεπέρασαν το 2% σε πολλά σημαντικά χρηματιστήρια. Το ίδιο συνέβη με το ναυτιλιακό δείκτη Baltic Dry, ο οποίος γράφει καθημερινά απώλειες.

Στα πλαίσια αυτά, με δεδομένη τη σύνδεση του εξαιρετικά προβληματικού τραπεζικού κλάδου της Ευρώπης με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ειδικά με αυτές της Λατινικής Αμερικής, θα μπορούσαν να συμβούν τα πάντα - όταν εμείς οι Έλληνες ονειρευόμαστε πως έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας το χρηματοπιστωτικό τέρας, το οποίο έχει εντελώς αποθρασυνθεί μετά το ξεκίνημα της δεύτερης εποχής της παγκοσμιοποίησης (1990).

Ολοκληρώνοντας υπενθυμίζουμε ότι, η πρώτη εποχή της παγκοσμιοποίησης, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν το 1900, τελείωσε με τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο - κάτι που ελπίζουμε πως θα αποφευχθεί σήμερα, εάν επιλεγεί ήρεμα μία μερική αποπαγκοσμιοποίηση, πριν είναι ακόμη πολύ αργά.

www.analyst.gr

ειδικός συνεργάτης του logiosermis.net © Copyright 2014 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top