Select Menu


Ο φυγόδικος για το σκάνδαλο Siemens µπορεί να παραµένει άφαντος, ωστόσο κατέθεσε αίτηση στον ΕΟΤ για έκδοση σηµάτων για τα δύο εξοχικά του – Ποια άλλα µεγάλα ονόµατα της πολιτικής και της σόουµπιζ βάζουν ενοικιαστήρια

Ο καταζητούµενος για το σκάνδαλο της Siemens Χρήστος Καραβέλας, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν κάπου στην Ουρουγουάη, έβγαλε Ειδικό Σήµα Λειτουργίας από τον ΕΟΤ Κυκλάδων και νοικιάζει δύο πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες στην Αντίπαρο έναντι 3.500 ευρώ την εβδοµάδα.


Σηµαντική λεπτοµέρεια: είναι δεσµευµένες από το ελληνικό κράτος εδώ και έξι χρόνια ως «προϊόντα εγκλήµατος».


Ενας φυγόδικος που κατηγορείται για ξέπλυµα µαύρου χρήµατος και καταζητείται από τις ελληνικές αρχές εδώ και έξι χρόνια, που υποτίθεται ότι βρίσκεται στην κόκκινη λίστα της Interpol, ο οποίος φέρεται να έφτιαξε ολόκληρη περιουσία από τα «µαύρα ταµεία» της Siemens, σήµερα χρησιµοποιώντας τα παραθυράκια του νόµου καταφέρνει έχοντας εξαφανιστεί -πιθανόν κάπου στην Ουρουγουάη- να βγάζει λεφτά αξιοποιώντας ακριβώς τα «προϊόντα του εγκλήµατος».


Ο Καραβέλας µέσω των στενών συγγενών του -τις δύο κόρες του, τη σύζυγό του και τον γιο του, που επίσης κατηγορούνται για ξέπλυµα µαύρου χρήµατος- είναι ανάµεσα σε αυτούς που φέτος έβγαλαν το Ειδικό Σήµα του ΕΟΤ, το οποίο αφορά την εκµίσθωση τουριστικών επαύλεων.


Το πιστοποιητικό αυτό του επιτρέπει να νοικιάζει σε τουρίστες την ακίνητη περιουσία του εφόσον τηρεί τις προδιαγραφές. Και έναντι αδράς αµοιβής φυσικά, καθώς οι δύο βίλες που διαθέτει στην Αντίπαρο και για τις οποίες είχε ενδιαφερθεί πριν από το καλοκαίρι να εκµεταλλευτεί οικονοµικά, προκειµένου να ενισχυθεί το εισόδηµα της συζύγου και των παιδιών του, είναι γνωστές στους µόνιµους παραθεριστές για την προνοµιακή τοποθεσία στην οποία βρίσκονται (δίπλα στη θάλασσα), την αρχιτεκτονική και την πολυτέλειά τους.


Κι ας τις έχει κατασχέσει από τον Ιούνιο του 2009 η Αρχή για την Καταπολέµηση της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Παράνοµες ∆ραστηριότητες ύστερα από συνεννόηση µε τον 4ο ειδικό ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens µαζί µε τα σπίτια της οικογένειας Καραβέλα σε Εκάλη, Πάρο, Σαντορίνη, Αράχοβα και Μύκονο. Οπως επίσης, χρήµατα (200.000 ευρώ) που είχαν εντοπιστεί σε τραπεζικούς λογαριασµούς, καθώς και πολύτιµα αντικείµενα που βρέθηκαν σε θυρίδες.


Εκ των υστέρων, λοιπόν, οι Αρχές, διαπιστώνοντας την οικονοµική εκµετάλλευση των προϊόντων του εγκλήµατος από την οικογένεια Καραβέλα, τρέχουν τώρα να κλείσουν τα παραθυράκια του νόµου.

«Η απαγόρευση που τους έχει επιβληθεί αφορά µόνο την εκποίηση και τη µεταβίβαση της δεσµευµένης ακίνητης περιουσίας τους», επιβεβαιώνει ο δικηγόρος της οικογένειας Καραβέλα, Ηλίας Μπίσιας. «Αρα καθ’ όλα νόµιµη η οποιαδήποτε άλλη πράξη ενοικίασης. Είναι απόφαση που έχει εκδοθεί τον Ιούλιο του 2009», προσθέτει. Ωστόσο, η απόφαση της Επιτροπής Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες δεν αναφέρει πουθενά ότι τα «προϊόντα των αξιόποινων πράξεων της ενεργητικής δωροδοκίας και της απάτης σε βαθµό κακουργήµατος» µπορούν να αξιοποιηθούν οικονοµικά προς όφελος των κατηγορουµένων. Φαίνεται δηλαδή ότι η έκδοση του Ειδικού Σήµατος του ΕΟΤ για την άδεια εκµίσθωσης των σπιτιών προχώρησε µε πρωτοβουλία της οικογένειας Καραβέλα.

Τα ίχνη του καταζητούµενου για το σκάνδαλο της Siemens, του οικονοµικού διευθυντή της εταιρείας µέχρι το 1998, Χρήστου Καραβέλα, αγνοούνται από τον Μάιο του 2008. Μαζί µε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο είναι οι κεντρικοί πρωταγωνιστές στην υπόθεση, καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό από την έρευνα των Αρχών, τη δεκαετία του 1990 ο Καραβέλας διαχειριζόταν το µεγαλύτερο µέρος των µυστικών κονδυλίων της Siemens. Κονδύλια που προορίζονταν για πρόσωπα-κλειδιά προκειµένου η γερµανική εταιρεία να κερδίζει διαγωνισµούς για διάφορα έργα στην Ελλάδα.

Λέγεται, λοιπόν, ότι ο Καραβέλας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια κρυµµένος κάπου στην Ουρουγουάη, όπου στο παρελθόν είχε αγοράσει ένα πολυτελές διαµέρισµα αξίας 500.000 δολαρίων, ενώ είχε ιδρύσει και δύο εταιρείες, την Ciblum S.A. και τη Larutil S.A. 

Κανένας, όµως, δεν είναι σε θέση να ξέρει σήµερα πού ακριβώς βρίσκεται ο Καραβέλας, καθώς οι έρευνες που υποτίθεται ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν σε εξέλιξη σε συνεργασία µε την Interpol και την Υπηρεσία δίωξης ξεπλύµατος µαύρου χρήµατος της Ουρουγουάης δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Το Νο 2 της Siemens, από υπαρκτό πρόσωπο, έγινε φάντασµα και έχοντας καταφέρει να καλύψει καλά τα ίχνη του, αποφεύγοντας τους διώκτες του, έχει την άνεση να σκέφτεται τις επόµενες επενδυτικές του κινήσεις όχι στην Ουρουγουάη, αλλά στην Ελλάδα…

3.500 ευρώ την εβδοµάδα

Κάπως έτσι θα σκέφτηκε ότι είναι κρίµα να παραµένουν ανεκµετάλλευτες οι παραθαλάσσιες βίλες του στην Αντίπαρο αξίας πολλών εκατοµµυρίων ευρώ. Η µία µάλιστα είναι γνωστή και ως «πέτρινο µαυσωλείο» λόγω της πέτρινης κατασκευής της. ∆ιαθέτει επτά δωµάτια µε δεκατέσσερα κρεβάτια.


Προφανώς στο γραφείο του ΕΟΤ Κυκλάδων που εδρεύει στη Σύρο δεν πήγε ο ίδιος, αλλά µέλη της οικογένειάς του. Συγκεκριµένα, στις 16/06/2014 χορηγείται το Ειδικό Σήµα Λειτουργίας για την κατοικία που βρίσκεται στη θέση Ακρωτηράκι.

Ως δικαιούχος εµφανίζεται η σύζυγός του Μάρθα Καραβέλα-∆ηµητριάδου, ενώ ως ιδιοκτήτης αναφέρεται ο βενιαµίν της οικογένειας, Ρωµύλος Καραβέλας. Το σπίτι διαθέτει, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που αναρτήθηκε στη ∆ιαύγεια, επτά δωµάτια και 14 κρεβάτια. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο Καραβέλας πλήρωσε µέσω των συγγενών του και πρόστιµο τακτοποίησης αυθαιρέτων ύψους 20.000 ευρώ. Το άλλοτε πανίσχυρο στέλεχος της Siemens φέρεται να είχε προχωρήσει σε σωρεία πολεοδοµικών παραβάσεων κλείνοντας τον δρόµο µπροστά από το «πέτρινο µαυσωλείο», ενώ φέρεται να είχε µπαζώσει ακόµα και την παραλία.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη βίλα, αυτή βρίσκεται στο διπλανό οικόπεδο, διαθέτει πέντε δωµάτια µε δέκα κρεβάτια και ως δικαιούχος, εκπρόσωπος και ιδιοκτήτης εµφανίζεται η µία από τις δύο κόρες του Καραβέλα, η Χρυσάνθη-Βαλεντίνη. Τα δύο σπίτια νοικιάζονται µέσω ιστοσελίδας ενοικίασης τουριστικών επαύλεων. Η µία από τις δύο βίλες, αυτή που ανήκει στη Χρυσάνθη-Βαλεντίνη Καραβέλα, προσφέρεται έναντι 3.500 ευρώ την εβδοµάδα.

protothema.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top