Select Menu


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος το 80%-90% των εργασιών και μελετών που ήταν προγραμματισμένη να κάνει η διαστημοσυσκευή Philae πάνω στον κομήτη 67P πρόλαβε να τις πραγματοποιήσει πριν ξεμείνει από ενέργεια. Αρχίζουν τώρα να γίνονται γνωστά κάποια από αυτά τα δεδομένα.

O Εκεχαρντ Κουρτ στέλεχος της Γερμανικής Υπηρεσίας Αεροδιαστήματος η οποία έχει τον συντονισμό της αποστολής Rosetta αποκάλυψε ότι από τα πρώτα δεδομένα που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες είναι ότι η επιφάνεια του κομήτη είναι πολύ πιο σκληρή από ότι εκτιμούσαν οι επιτελείς της αποστολής όταν την σχεδίαζαν.

Επιπλέον τα στελέχη της αποστολής υποστηρίζουν ότι το Philae θα ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη στην οποία έχει πέσει την προσεχή άνοιξη. Οπως αναφέρουν σε 4-5 μήνες ο κομήτης θα έχει πλησιάσει τον Ηλιο τόσο ώστε να λούζεται ολόκληρος από το φως του μητρικού μας άστρου και έτσι θα μπορούν να επαναφορτιστούν οι μπαταρίες του. Μάλιστα ο Γκέρχαρντ Σκβελμ πρώην στέλεχος της αποστολής Rosetta και νυν συνεργάτης της NASA ισχυρίζεται ότι τα ρεύματα αερίων που σχηματίζονται γύρω από τον κομήτη λόγω της εξάχνωσης καθώς αυτός μετακινείται προς τον Ηλιο θα επιταχύνουν την πορεία του και άρα θα πλησιάσει τον Ηλιο νωρίτερα από ότι υπολογίζεται και έτσι είναι πιθανό το Philae να ξυπνήσει εντός των επόμενων 2-3 μηνών.

Το νερό του κομήτη 67P δεν μοιάζει με αυτό της Γης


Ο πάγος του κομήτη 67P έχει διαφορετική αναλογία ισοτόπων από το νερό της Γης, ένδειξη ότι το νερό του πλανήτη δεν προέρχεται από κομήτες, δείχνουν προκαταρκτικά αποτελέσματα της αποστολής Rosetta.

Στην επικαιρότητα πρωταγωνιστεί τις τελευταίες μέρες το ρομπότ Philae, το οποίο απελευθερώθηκε την περασμένη Τετάρτη από το σκάφος Rosetta και πραγματοποίησε την πρώτη, ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη. Έπαψε να λειτουργεί το Σάββατο, πιθανώς οριστικά, καθώς δεν δέχεται αρκετή ηλιοφάνεια για να φορτίσει τη μπαταρία του.

Η εξερεύνηση συνεχίζεται

Στο μεταξύ, το Rosetta συνεχίζει να κινείται σε τροχιά γύρω από τον 67P και να μεταδίδει παρατηρήσεις. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες της αποστολής στην ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA δεν έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα στον επιστημονικό Τύπο -κάτι που αναμένεται να συμβεί σε αρκετούς μήνες από σήμερα.

Ωστόσο τα αποτελέσματα του οργάνου Rosina στο Rosetta παρουσιάστηκαν ανεπίσημαστο δικτυακό τόπο του περιοδικού Science. Όπως ανέφερε η Κάθριν Άλτβεγκ του Πανεπιστημίου της Βέρνης, τα φασματόμετρα του Rosina εξέτασαν τα αέρια της κόμης του 67P και μέτρησαν την αναλογία των ισοτόπων υδρογόνου στους υδρατμούς.

Η αναλογία δευτερίου - πρωτίου (δύο βασικών ισοτόπων υδρογόνου) είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στους ωκεανούς της Γης, είπε η Άλτβεγκ.Πριν από τρία χρόνια, παρατηρήσεις με τηλεσκόπια έδειξαν ότι η αναλογία δευτερίου - πρωτίου στον κομήτη Χάρτλεϊ-2 είναι σχεδόν ίδια με του θαλασσινού νερού. Η ανακάλυψη είχε αναζωπυρώσει τότε τη συζήτηση για το εάν η Γη απέκτησε το νερό της από προσκρούσεις κομητών, οι οποίοι αποτελούνται κυρίως από πάγο.

Όπως λέει τώρα η Άλτβεγκ, οι μετρήσεις του Rosini αποδυναμώνουν τη θεωρία, και ίσως οι αστεροειδείς θα πρέπει τώρα να γίνουν και πάλι οι βασικοί ύποπτοι για το νερό της Γης. Περισσότερα στοιχεία αναμένονται τους επόμενους μήνες -το Rosetta θα συνεχίσει να ακολουθεί τον κομήτη το 2015 και θα δει την κόμη του να μεγαλώνει υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Νέες πληροφορίες θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν από τα δεδομένα του Philae. Το Ptolemy, ένα όργανο χημικής ανάλυσης που μετέφερε το ρομπότ, πρόλαβε να εξετάσει δείγματα αερίων στην περιοχή προσεδάφισης, και ίσως δώσει πολύτιμες μετρήσεις για τα ισότοπα υδρογόνου, οξυγόνου και αζώτου.

To BHMA Science

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top