Αποκαλύψεις που σοκάρουν και σίγουρα θα πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας, έδωσε χθες το βράδυ η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, μιλώντας με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Η κα. Κατσέλη ήταν προσκεκλημένη από τον πρόεδρο και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του ΒΕΘ, για να συμμετέχει στη συνεδρίαση.
Η πρώην υπουργός απάντησε σε σκληρές ερωτήσεις των εμποροβιοτεχνών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι της εξαπέλυσαν σκληρή επίθεση για τις πολιτικές της επιλογές και κυρίως για το γεγονός ότι υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο.
Η κα. Κατσέλη απαντώντας στην πρώτη ερώτηση που δέχτηκε “γιατί υπογράψατε το μνημόνιο”, έδωσε μία απάντηση που σοκάρει…
“Έβλεπα την κρίση να έρχεται ολοταχώς. Είχα μόνον δύο εναλλακτικές, ή να βρω 20 δισεκατομμύρια, ή να κηρύξω πτώχευση. Προσπάθησα να βρω λεφτά, αλλά δεν τα κατάφερα. Έτσι οδηγήθηκα στο πρώτο μνημόνιο” είπε η Λούκα Κατσέλη και συνέχισε: “Η δανειακή σύμβαση δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή. Δεν υπήρχε λύση. Οι αγορές είχαν κλειστές τις πόρτες. Αποδείχτηκε ότι ήταν ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο, αλλά όχι καλά μελετημένο. Κάθε βράδυ έβγαινα στα κανάλια και έλεγα για τον δημόσιο τομέα και τον απαραίτητο ορθολογισμό του και την αξιολόγηση των εργαζομένων. Επιπλέον τόνιζα ότι η τρόικα είναι μεν φάρμακο, αλλά σκοτώνει… Όταν ήρθε αργότερα η άγρια και βίαιη λιτότητα, καταψήφισα τα επόμενα μέτρα. Με προβλημάτισε πάρα πολύ η υπερφορολόγηση. Έβλεπα να φεύγει το χρήμα από την αγορά… Εγώ την μάχη την έχασα, δεν κατάλαβα ότι οι αγορές θα μας έκλειναν την πόρτα… Έκανα λάθος, πίστεψα ότι θα είχαμε μια πιο ήπια προσαρμογή… Μίλησα και με τον Αλμούνια για το θέμα…”.
Μετά δέχτηκε ερώτηση γιατί οι πολιτικοί εφαρμόζουν και ψηφίζουν συνεχώς μέτρα για φόρους – φόρους που δεν μπορούν να πληρώσουν οι Έλληνες. Η απάντησή της ήταν… όλα τα λεφτά…
“Το πρωτογενές πλεόνασμα πάει όλο στους δανειστές. Το έχω υπογράψει και εγώ…”
“Γιατί έχουν τους δανειστές – πιστωτές που συνεχώς απαιτούν… Το κάθε πλεόνασμα πηγαίνει εκεί… Αυτό το ξέρω γιατί το έχω υπογράψει και εγώ…”.
Στη συνέχεια η επόμενη ερώτηση αφορούσε την οικοδομή, τις αντικειμενικές αξίες που καμία σχέση δεν έχουν με τις εμπορικές, τα 237 επαγγέλματα πού εξαφανίστηκαν, τις επιχειρήσεις που κλείνουν και επειδή είναι μικρές και με λίγους εργαζόμενους δεν τις υπολογίζουν…
“Έχουμε γίνει φοβισμένος λαός…”
“Δεν προβλέπω τίποτα θετικό. Η ελληνική αγορά έμεινε τραγικά πίσω. Εφόσον οι εξαγωγές μας είναι ανύπαρκτες και καθόλου οργανωμένες για να γίνουν αποδεκτά τα προϊόντα, τίποτα δεν θα γίνει… Το μοντέλο έξω έχει αλλάξει… Οι αγορές ενοποιήθηκαν και δημιουργούν clusters διαφορετικών ειδών… Ο Γεροβασιλείου εξάγει κρασί μέσω Αυστραλίας αφού εκεί έχει οργανωθεί η αγορά του είδους… Πρέπει να υπάρξει κοινωνικός διάλογος μέσω των Επιμελητηρίων, που εμείς τα εγκαταλείψαμε και να ενημερωθούν οι επιχειρηματίες. Έχουν δημιουργηθεί μεγάλα δίκτυα διεθνών εξαγωγέων, μεγάλης προβολής με πυλώνες προώθησης της εξωστρέφειας και χρηματοδότηση των μικρομεσαίων εταιριών. Υπάρχει και τρέχει και εξελίσσεται εξειδίκευση των ανάλογων προβλημάτων που εμφανίζονται. Οργανώνονται συνεχή σεμινάρια και ενημερώσεις… Έχουμε γίνει φοβισμένος λαός…”.
“Οι τράπεζες θα γίνουν λεφτά μόνο σε αλυσίδες”
Στην ερώτηση για την ρύθμιση των δανείων απάντησε ότι θα γίνουν μόνον αν συναινέσουν οι πολιτικοί και στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τόνισε ότι αν δεν οργανωθούν οι πολίτες αποφασιστικά και μαζικά, τίποτε δεν θα γίνει στην επόμενη 10ετία…
“Η κρίση θα εξακολουθεί να υπάρχει και οι τράπεζες θα δίνουν λεφτά μόνον στις μεγάλες αλυσίδες. Όσο οι τράπεζες έχουν το πάνω χέρι αυτό θα συμβαίνει γιατί έτσι λειτουργούν και αυτή την κατεύθυνση έχουν και ακολουθούν παγκοσμίως. Χρειαζόμαστε οργάνωση των δικτύων, οι φορείς πρέπει να οργανωθούν και να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης. Τα παλιά μοντέλα ανάπτυξης ανατρέπονται και μεμονωμένες εξαγωγές δεν υπάρχουν. Δίκτυα ένδυσης, υπόδησης, τροφίμων και άλλων κλάδων”.
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.