Select Menu


Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας βλέπουν την επέκταση του ελληνικού προγράμματος για έως και έξι μήνες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, επικαλούμενο δηλώσεις δύο αξιωματούχων της Ευρωζώνης χθες, μετά το πέρας των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.

Η τρόικα - Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - κλίνει προς μία εξάμηνη παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο ένας αξιωματούχος. Το ΔΝΤ και η Γερμανία στηρίζουν την άποψη αυτή, δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Για να λάβει την παράταση του προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τη ζητήσει επίσημα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος, καθώς αυτό θα δώσει επαρκή χρόνο στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης για την έγκριση της παράτασης πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η ίδια προθεσμία ισχύει και στην περίπτωση της αίτησης, που τώρα φαίνεται απίθανη, για μία νέα προληπτική πιστωτική γραμμή, εφόσον οι πιστωτές της Ελλάδας ολοκληρώσουν την αξιολόγηση έγκαιρα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Μία άλλη επιλογή, εάν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, είναι να δοθεί στην Ελλάδα μία «τεχνική» παράταση του προγράμματός της για έναν μήνα και να λάβει τον Φεβρουάριο την προληπτική πιστωτική γραμμή, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα σενάρια παράτασης επιβεβαιώνει και η κυβέρνηση

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια παράτασης του ελληνικού προγράμματος μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στον απόηχο της μη συμφωνίας με την τριμερή στο Παρίσι.

«Η Ελλάδα θα διατηρήσει σε ισχύ το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ και θα προσφύγει σε αυτό σε περίπτωση ανάγκης, αλλά δεν θα δεχθεί νέο δάνειο, ξεκαθάρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις».

Εξάλλου, τόνισε «ότι δεν θα χρειαστούμε νέο δάνειο, καθώς υπάρχουν και τα χρήματα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ που λήγει το 2016 το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αν έχουμε ανάγκη».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άφησε ανοιχτό επίσης το ενδεχόμενο παράτασης μερικών ημερών ή εβδομάδων στο υφιστάμενο πρόγραμμα για τεχνικούς λόγους.

Όπως διευκρίνισε «η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για μισθούς και συντάξεις».

Τόνισε ότι παραμένει ο στόχος να κλείσει η διαπραγμάτευση έως τις 8 Δεκεμβρίου και να εκταμιευτεί η δόση έως τις 31 Δεκεμβρίου, αν όμως αυτό δεν καταστεί δυνατό, υπάρχουν κι άλλες λύσεις όπως οι τηλεδιασκέψεις. «Η τρόικα θα έρθει με τη φυσική της παρουσία στην Αθήνα, ωστόσο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρνήθηκε εκ νέου ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, σημειώνοντας ότι «η όλη συζήτηση γι’ αυτό είναι θεωρητική. Υπάρχει εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια στο θέμα του κενού που ενισχύει τη θέση μας».

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου περί παράτασης του Μνημονίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό για τεχνικούς λόγους αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

«Καλά πήγε, είχαμε πρόοδο. Δεν έχουμε κλείσει τα θέματα ακόμα. Συνεχίζουμε», πρόσθεσε ο κ. Χαρδούβελης.

Οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσαν επί τάπητος στη σημερινή τους συνάντηση τις σκληρές απαιτήσεις της τρόικας, κυρίως για το δημοσιονομικό κενό που ουσιαστικά συνιστά πρόκληση για αλλαγή του προϋπολογισμού που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.
Και το παραμύθι καλά κραττεί, αφού απο το 2010 γνωρίζουν... 
Πόσο ψέμα πια, πόση υποκρισία;;
Επιμέλεια: www.logiosermis.net
Με πληροφορίες απο newsbeast.gr και kathimerini.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top