Ο βρόμικος ρόλος της Επιτροπής της ΕΕ εναντίον της Κύπρου!
Πρώτο «τουρκικό ρήγμα» στη νέα Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ καταγράφηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, καθώς όπως πληροφορείται ο «Φ», τα γραφεία δύο τουλάχιστον Επιτρόπων, πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια ανατροπής του καταδικαστικού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.
Τα γραφεία των δύο Επιτρόπων, διεμήνυσαν προς ηγετικά στελέχη πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, ότι το ψήφισμα «βρίθει ανακριβειών», «είναι μονόπλευρο» και σε κάθε περίπτωση «είναι πολύ προχωρημένο», καθώς υπερέβη την απλή κριτική προς την Άγκυρα,φτάνοντας στο σημείο να της ζητήσει να αποσύρει τα πλοία της από την κυπριακή ΑΟΖ και να ανακαλέσει την οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX).
Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι τα γραφεία των δύο Επιτρόπων δεσμεύθηκαν προς τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ, ότι θα εκδήλωναν παρέμβαση για «αναβολή της ψηφοφορίας, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να τροποποιηθεί το ψήφισμα κατάλληλα». Κίνησαν κυριολεκτικά γη και ουρανό για ανατροπή της πορείας έγκρισης του ψηφίσματος, ακόμη και στο παρά πέντε της κρίσιμης ψηφοφορίας της περασμένης Πέμπτης.
Τους δύο Επιτρόπους «έδωσε» ο ίδιος ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος σε δημόσιες του δηλώσεις, κατονόμασε την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι και τον αρμόδιο Επίτροπο για την ενταξιακές διαπραγματεύσεις Γιοχάνες Χαν, ως αυτούς που προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν…
Ο Βολκάν Μποζκίρ ανέφερε ότι εξήγησε στους δύο αξιωματούχους της νέας Κομισιόν Γιούνγκερ, ότι «είναι λάθος αυτό το ψήφισμα και ότι θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά παρά όφελος», αποκαλύπτοντας χαρακτηριστικά ότι οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι «κατέβαλαν κάποιες προσπάθειες»… χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην τοποθέτηση της Κομισιόν ενώπιον της Ευρωβουλής, επί της νέας τουρκικής εισβολής, την οποία ετοίμασε το γραφείο της Φεντερίκα Μογκερίνι -υπό βρετανική καθοδήγηση- και εκφώνησε εκ μέρους της ο Επίτροπος Χαν, αναλώθηκαν μόλις δύο παράγραφοι στο ζήτημα της ΑΟΖ.
Δεν υπήρξε καμιά καταδικαστική αναφορά για τη στάση της Άγκυρας -πλην της επισήμανσης να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση»- ενώ αφιερώθηκαν δύο ολόκληρες σελίδες με υποδείξεις για επανάληψη των απευθείας συνομιλιών και για διαμοιρασμό των οφελών από το φυσικό αέριο προς τις δύο κοινότητες.
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η Κομισιόν επεχείρησε με τον τρόπο αυτό να μεταφέρει τους προβολείς της συζήτησης από το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ, στην επίλυση του Κυπριακού, όπως ακριβώς ήταν και η απαίτηση της Άγκυρας.
defence-point.gr
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.