Select Menu



Πίνουν έναν καφέ λιγότερο το Σάββατο, όπως λένε, και πάνε στη Λαϊκή της Νεάπολης. Όχι όμως για δικά τους ψώνια αλλά για συλλογή προϊόντων υπέρ των οικογενειών που έχουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Στις καλές ημέρες μάλιστα, μαζεύουν ακόμα και πεντακόσια κιλά από φρούτα, λαχανικά και ψωμί.

Του Κ. Γκιάστα

Μια ομάδα Λαρισαίων το κάνει αυτό όχι επειδή είναι αναγκασμένη αλλά επειδή θέλει να προσφέρει. Δικαιολογημένο λοιπόν και το όνομά της που είναι «Προσφέρω».

«Ξυπνάμε το πρωί και γυρνάμε τους πάγκους της λαϊκής. Το κάνουμε αυτό εδώ και έναν χρόνο και πλέον οι ιδιοκτήτες των πάγκων μάς γνωρίζουν και μας δίνουν τα προϊόντα πριν ακόμα τους τα ζητήσουμε άσχετα αν φοράμε τα ειδικά ταμπελάκια μας. Υπάρχει εμπιστοσύνη και αυτήν η εμπιστοσύνη είναι που μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια» τονίζουν στην «Ε» ο Κώστας Γιαμαλής και η Σοφία Κανιούρα που συντονίζουν τις ενέργειες αυτές και συνεχίζουν: «Μαζεύουμε φρούτα και λαχανικά ενώ πάμε στους φούρνους και μας δίνουν και ψωμί. Επίσης κάποιες ημέρες διοργανώνουμε και ειδικά events στα οποία συλλέγουμε και ξηρά τροφή».

Όσον αφορά τώρα στο πού πηγαίνουν αυτά τα προϊόντα ανέφεραν: «Έχουμε μια λίστα αυτή τη στιγμή από 14 οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Συνολικά μιλάμε για 50 άτομα που επωφελούνται από αυτή την κίνησή μας. Τις οικογένειες αυτές τις επιλέξαμε εμείς οι ίδιοι καθώς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στόχος μας είναι να μπορέσουμε στο μέλλον να βοηθάμε όσους μπορούμε και προλαβαίνουμε».

Όμως δεν είναι μόνο οι οικογένειες που επωφελούνται απ’ αυτή την κίνηση καθώς αρκετά από τα συγκεκριμένα τρόφιμα η ομάδα τα δίνει και στο Κρίκκειο Ορφανοτροφείο όπως και στους ιερούς ναούς Αγίου Θωμά και Αγίου Γεωργίου.

Μάλιστα σχετικά με την ομάδα «Προσφέρω» υπογράμμισαν πως είναι μια δημιουργία νέων εθελοντών που υποστηρίζεται και από άλλες τοπικές αλλά και εθνικές εθελοντικές δομές. Φιλοσοφία τους είναι η άρνηση ένταξης σε κομματικές δομές ή ΜΚΟ, ενώ δεν λειτουργούν στο πρότυπο σωματειακής οργάνωσης και ιεράρχησης. Το έργο συντονίζεται από φυσικά πρόσωπα που συνεργάζονται σε αυτή τη δράση. Αποδεκτές γίνονται μόνο δωρεές σε είδος, ενώ κανένας εθελοντής δεν επιδοτείται για τη δραστηριότητα αυτή, όλα τα μέλη είναι ισότιμα, δεν υπάρχει μόνιμη ανάθεση καθηκόντων.

Αξίζει να τονίσουμε πως πριν από μερικά χρόνια η ίδια ομάδα είχε ξεκινήσει την κίνηση «Καμία μερίδα χαμένη» όπου αναλάμβανε να παίρνει μερίδες φαγητό από συνεργαζόμενα εστιατόρια και να τα δίνει σε άτομα που είχαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Αυτή τη στιγμή στην ομάδα βρίσκονται περίπου 30 εθελοντές και αρκετοί μόλις που ξεπερνούν τα 20 τους έτη. «Είμαστε νέοι κυρίως και αυτό δίνει μια άλλη διάσταση στην κίνηση. Μάλιστα το αντιλαμβάνονται διαφορετικά και οι ίδιοι οι επαγγελματίες της Λαϊκής και το βλέπουμε στην αντιμετώπισή τους. Άλλωστε τι είναι λίγες ώρες την εβδομάδα για εμάς τους νέους, ένας καφές λιγότερος...».

Ένας καφές λιγότερος γι’ αυτούς, ένα πιάτο φαγητό περισσότερο για κάποιους άλλους…

www.eleftheria.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top