Select Menu


Ο άγνωστος μέχρι σήμερα κομήτης C/2013 A1 «γυροφέρνει» τον πλανήτη Άρη, με τους αστρονόμους να μην αποκλείουν ακόμη και την πρόσκρουση πάνω του.

Ο εν λόγω κομήτης ανακαλύφθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο από το αστεροσκοπείο Σάιντινγκ Σπρινγκ της Αυστραλίας.

Ανατρέχοντας στα αρχεία, οι ερευνητές βρήκαν φωτογραφίες του κομήτη από πέρυσι τον Δεκέμβριο, που είχαν τραβηχτεί από ένα παρατηρητήριο στην Αριζόνα των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να γίνει τότε αντιληπτός ο κομήτης.


Ο συνδυασμός αυτών των πρώτων παρατηρήσεων επέτρεψε στους επιστήμονες να κάνουν ένα πρώτο υπολογισμό της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο παγωμένος κομήτης θα διασταυρωθεί με την τροχιά του Άρη την Κυριακή 19 Οκτωβρίου του 2014.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι θα υπάρξει πρόσκρουση πάνω στον «κόκκινο πλανήτη». Η κατ' αρχήν εκτίμηση είναι ότι ο κομήτης θα περάσει σε 87.000 μιλίων (139.500 χιλιόμετρα) από τον Άρη.


Τα υπάρχοντα, ωστόσο, στοιχεία για το νέο κομήτη είναι ανεπαρκή και συνεπώς οι υπολογισμοί έχουν σημαντικό περιθώριο λάθους. Αυτό σημαίνει ότι ο κομήτης μπορεί να περάσει πολύ μακριά (σε απόσταση έως 36 εκατ. χλμ), αλλά μπορεί και να πέσει πάνω στο γειτονικό μας πλανήτη.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρατηρητές από τη Γη, ακόμα και με μικρά τηλεσκόπια, θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον κομήτη είτε να περνά δίπλα από τον Άρη, είτε να πέφτει πάνω του.


Ο κομήτης C/2013 Α1, είναι επίσης γνωστός και ως κομήτης Siding Spring, και οι ερευνητές λένε ότι θα παρέχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με τον κομήτη και την επίδρασή του στην ατμόσφαιρα του Άρη.

Η περίοδος μεγαλύτερου κινδύνου για την τροχιά των διαστημικών σκαφών θα ξεκινήσει περίπου 90 λεπτά μετά την πλησιέστερη προσέγγιση του πυρήνα του κομήτη και θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά, όταν ο Άρης θα έρθει πιο κοντά στο κέντρο του διευρυνόμενου ίχνους σκόνης που εκτοξεύεται από τον πυρήνα.


Αποκάλυψη

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top