Select Menu

Εγώ 50 χρόνια ηθοποιός, ξεπατώθηκα. Επειδή, δηλαδή, ήμουν νοικοκυρά γυναίκα και κατάφερα και έφτιαξα δυο πράγματα, πρέπει τώρα να πληρώσω γι' αυτά; Δεν το δέχομαι!

Ακολουθεί απόσπασμα απο την συνέντευξη της γνωστής ηθοποιού στην Ιωάννα Κλεφτογιάννη για την Ελευθεροτυπία.

- Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας δεν λέει να ηρεμήσει. Ο Γιάννης Βούρος απείλησε με παραίτηση επειδή καθυστερούσαν οι εκταμιεύσεις της επιχορήγησης. Ο Σωτήρης Χατζάκης αποχώρησε μέσα από τρομερές αντιπαραθέσεις κι ενώ παραγγέλθηκε εισαγγελικός έλεγχος των οικονομικών πεπραγμένων. Τον σύζυγό σας, Νικήτα Τσακίρογλου, τον «παραίτησε» ο Αντώνης Σαμαράς.

«Ο Νικήτας ήταν ο μακροβιότερος διευθυντής του Κρατικού, πέντε χρόνια έκανε, και πήγαινε για έξι. Αλλά τον υποχρέωσε ο Σαμαράς να παραιτηθεί γιατί τους χάλασε τη σούπα».

- Τι εννοείτε;

«Ο Νικήτας πίστευε ότι δεν μπορούν να είναι 450 άνθρωποι σε ένα θέατρο. Το θέατρο δεν είναι δημόσια υπηρεσία και ο καλλιτέχνης δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, να πηγαίνει κάθε 15 να πληρώνεται, χωρίς να κάνει τίποτα. Πολλοί είχαν το μπαρ, είχαν το κομμωτήριό τους και περνούσαν απ' το θέατρο και πληρωνόντουσαν. Αυτούς ο Νικήτας τούς είχε στριμώξει.

Αφού στο τέλος οι συνδικαλιστές, με την κακή έννοια -γιατί υπάρχουν και οι καλοί συνδικαλιστές- του επιτέθηκαν και τον κλείδωσαν στο γραφείο του.

Είναι κρίμα, γιατί η Θεσσαλονίκη είναι πατρίδα μου και την πονάω. Οι Θεσσαλονικείς λέγανε "ήρθατε και μας φέρατε το φως". Ο Νικήτας καθιέρωσε τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου. Στο Κρατικό βραβεύτηκε ο Πίντερ, εκεί πήγε και το Berliner Ensemble. Στα βαλκανικά προγράμματα είδαμε συγκλονιστικές παραστάσεις.

Αυτό που κυρίως με έχει καταρρακώσει, γιατί είμαι πολύ Ελληνίδα, είναι το ότι τινάχτηκε στον αέρα η συνεργασία που κατάφερε να έχει με τους Τούρκους, οι οποίοι τον Τσακίρογλου τον είχαν αγαπήσει. Τον πήραν, τον γυρίσαν σε όλα τα θέατρά τους. Και συμφώνησαν τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ στην Πέργαμο, στην Εφεσο, σε όλα τα αρχαία ελληνικά θέατρα της Μικρασίας, με ελληνική τραγωδία και αττική κωμωδία. Με Βούλγαρους, Τούρκους, Σέρβους και Ελληνες ηθοποιούς. Ενα χειμώνα ο καημένος ο Νικήτας γύρναγε σε όλα τα αρχαία θέατρα. Συμφωνούν, υπογράφουν και τα δύο μέρη και έρχεται ο Χατζάκης και του λένε "δεν σας ξέρουμε, κύριε, εσάς!".

Ο Νικήτας έκανε έργο υποδομής, αλλά ούτε ένας υπουργός δεν πέρασε να δει έστω μια παράσταση στο Κρατικό. Δεν πλησίαζε ούτε καν ο υπουργός Πολιτισμού! Λες και δεν υπάρχει αυτό το θέατρο και η Θεσσαλονίκη είναι άλλο κράτος, δεν είναι Ελλάδα. Και φεύγει ο Νικήτας επειδή του ζήτησε ο Σαμαράς να τον "διευκολύνει", και καταφθάνει ο Χατζάκης -είχανε έτοιμο πρώτα τον συγχωρεμένο τον Καρρά. Εγινε ένα σούσουρο! Ο Χατζάκης έκανε φυσικά την προεκλογική γιορτή του Σαμαρά, προέταξε τα στήθη του. Μπορεί ο άνθρωπος να τον πιστεύει τον Σαμαρά. Εγώ δεν παρεξηγώ κανέναν. Αγαπάς, θαυμάζεις έναν πολιτικό, τον βοηθάς...».

- Ο Βούρος συνελήφθη για χρέη δημιουργημένα από τον προηγούμενο διευθυντή.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι το ψάρι βρομάει απ' το κεφάλι. Είτε κράτος είναι, είτε σπίτι είναι, είτε θέατρο. Θα βρόμαγε όλη η υπόθεση στο Κρατικό Θέατρο από τον Χατζάκη και ύστερα. Δεν ξέρω τι έκανε ο άνθρωπος ακριβώς, αλλά, φαντάζομαι, οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν και όχι ο Γιάννης Βούρος που πήγε και βρήκε έτοιμη μια κατάσταση. Ο Βούρος να λογοδοτήσει από την ώρα που ανέλαβε και μετά. Και ο Νικήτας βγήκε και είπε καθαρά και ξάστερα: "έχω εγγόνια και έχω παλέψει τίμια μια ζωή για να καμαρώνουν. Δεν μπορεί κανένας να με αμαυρώσει". Εχει κρατήσει φακέλους από το Κρατικό Θέατρο για τους οποίους μεγαλοδικηγόροι τον διαβεβαίωναν πως αν αποφασίσει να τους πάει στα δικαστήρια να ελεγχθούν και ζητήσει μια μεγάλη αποζημίωση, θα την πάρει. Αλλά ο Νικήτας δεν είναι τέτοιος άνθρωπος».

- Πολιτικά, βλέπετε να υπάρχουν προοπτικές κάπου;

«Οι πολιτικοί μας το μόνο που θέλουν είναι να 'ναι αρεστοί στους ξένους. Το λαό δεν νομίζω να τον υπολόγισε κανένας τους ποτέ. Πετύχανε και φέρανε το λαό στο σημείο να μην μπορεί να διεκδικήσει τίποτα. Σου πετάνε μετά ένα ξεροκόμματο και λες "σε ευχαριστώ. Γιατί αλλιώς θα πέθαινα". Αλλά, έτσι κι αλλιώς, αν συνεχίσουμε όπως πάμε, θα πεθάνουμε».

- Πρέπει να αλλάξει η κατάσταση. Αλλά από ποιον;

«Δεν με νοιάζει ποιος θα έρθει. Εχω φτάσει σε τέτοιο σημείο! Και δεν είμαι η μοναδική Ελληνίδα που το πιστεύει αυτό το πράγμα. Πρέπει να σπάσει το απόστημα. Κι ας βρομίσει ο τόπος. Πρέπει να τελειώνει αυτή η εποχή, για να έρθει μια άλλη. Κι εκεί θα κριθούν τα πράγματα. Και ίσως ξεφυτρώσει κάτι. Δεν πιστεύω ότι κάποιο κόμμα ή κάποιος πολιτικός θα μας σώσει».

- Δεν υπάρχει ένας πολιτικός που να εκτιμάτε;

«Δεν εκτιμώ κανέναν πολιτικό. Κι αυτό είναι το τραγικό. Πώς ξεκινήσαμε όλοι; Εγώ 50 χρόνια ηθοποιός, ξεπατώθηκα. Με ρωτάνε τώρα αυτοί που μου ζητάνε να πληρώνω όσα έφτιαξα 50 χρόνια με τα ξενύχτια μου, με το να παίρνω το παιδί μου να το θηλάζω στο θέατρο, με το να τρέχω από το θέατρο στην τηλεόραση και απ' την τηλεόραση στο σινεμά και στο ραδιόφωνο με λεωφορεία, αν είχα να φάω; Επειδή, δηλαδή, ήμουν νοικοκυρά γυναίκα και κατάφερα και έφτιαξα δυο πράγματα, πρέπει τώρα να πληρώσω γι' αυτά; Δεν το δέχομαι! Για να πληρώνω τις σουίτες και τα φαγοπότια όλων αυτών; Γιατί εμάς μας κόψανε και το ταβερνάκι, αλλά συνεχίζουν και παίρνουν ακόμα και σήμερα στη Βουλή φίλους τους. Αλλος να αλλάζει τα λουλούδια, άλλος να κρεμάει τις κουρτίνες. Αυτοί να πληρώσουν, αγάπη μου. Να ανοίξουν οι λογαριασμοί. Εχουμε δικαιώματα! Να τρώμε ψωμί κι ελιά, αλλά να μας πουν πού πηγαίνουν τα λεφτά που δίνουμε. Θα χρωστάνε και τα δισέγγονά μας. Μας στερήσανε κάθε ελπίδα. Δεν τους το συγχωρώ!».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top