Select Menu


Ο Λάρι Σάμερς δεν είναι μια τυχαία φυσιογνωμία. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους των ΗΠΑ, κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών επί προεδρίας Κλίντον και είχε προταθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα για τη θέση του επικεφαλής της Fed.

Θέση που τελικά δεν κατέλαβε, καθώς παραιτήθηκε της υποψηφιότητάς του. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι στο στενό περιβάλλον του Ομπάμα και να δίνει τα φώτα του επί οικονομικών θεμάτων.

Τώρα ρίχνει τα... φώτα του και στην ευρωπαϊκή οικονομική κατάσταση και δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για το τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σημειώνει πως είναι πολύ πιθανό ένα νέο -τρίτο κατά σειρά- κύμα ύφεσης.

Ο Σόμερς θεωρεί πως υπαίτια αυτής της κατάστασης είναι η Γερμανία, την οποία κατηγορεί ευθέως για μονολιθικότητα και εμμονή γύρω από το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Στην ανάλυση που κάνει σημειώνει πως η Γερμανία οδηγείται σε ένα «σημαντικό σφάλμα» και οδηγεί την Ευρώπη σε μια αποπληθωριστική κρίση τύπου Ιαπωνίας.

Λάβρος εμφανίζεται και για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης -κυρίως του Νότου- λόγω των επιταγών από το Βερολίνο.

«Στην Ευρώπη επίκειται ένας τρίτος γύρος ύφεσης. Νομίζω ότι εδώ παίζεται ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Οι Γερμανοί θα πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική λιτότητας που είχε επιβληθεί στη δεκαετία του ʼ30 δεν είχε δημιουργήσει ένα μεταρρυθμιστικό κλίμα, ώστε να ευνοούνται οι διαρθρωτικές βελτιώσεις και οι πολιτικές αλλαγές. Δεν βλέπω πώς αποδεικνύεται η εκτίμηση ότι μία πολιτική λιτότητας μπορεί να δώσει το έναυσμα για πολιτικές μεταρρυθμίσεις».

iefimerida.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top